eMenatwork foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator eMenatwork este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
luni - vineri orele 9-17 Contact

5 Proiecte Originale Design Post-Industrie @Halele Carol


Vineri, 22 mai 2015, am fost prezenti la expozitia Design Post-Industrie @ Halele Carol. In cele ce urmeaza va prezentam ce am descoperit aici: 5 Proiecte Originale care au ca scop de a oferi un design aparte spatiului public.


Ce sunt Halele Carol? Sunt un proiect de reconversie a ceea ce inseamna valorile post-industrie. Halele au fost reconditionate si arata exact ca in perioada industriala.


Iata cele 5 proiecte create special pentru expozitia Design Post-Industrie de catre arhitectii romani si norvegieni. Fiecare proiect in parte prezinta cate o poveste si are o semnificatie pentru spatiul industrial al Halelor Carol.


1. Rampa

Concept realizat de Constantin Goagea & Meta van Drunen ( Romania ) in colaborare cu Justin Baroncea si Stefan Pavaluta.

1 Rampa.png

Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol

Primul element pe care l-am intalnit in gradina Halelor Carol a fost rampa. Rampa este un element linear cu o lungime de 14 metri si o latime a zonei de circulatie de 60 cm realizata dintr-o structura de otel acoperita cu piese de lemn de in. Este ancorata de peretele de beton existent, iar dimensiunea ingusta a rampei permite vehiculelor sa treaca.

Rampa conduce pana la un platou de forma triunghiulara definit de doua cladiri istorice: Halele compresoarelor si Hala mare. Platoul ofera o vedere deasupra copacilor din Parcul Carol. Ofera acces la o parte necultivata inca a terenului fabricii, si, in acelasi timp, permitand accesul, face ca transformarea acestui loc special sa fie doar o chestiune de timp.

 

2. Prisme

Concept realizat de Constantin Goagea & Meta van Drunen din Romania

Design Post-Industrie @Halele Carol

Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol


Al doilea proiect gasit in gradina Halelor Carol a fost sirul de prisme. Un proiect original, format 23 de elemente plasate vertical pe o structura metalica independenta, pe linia de limita a Halelor Carol. O prisma este formata din piese de lemn cu  o latime de 30 cm si o inaltime de 200 cm, si fiecare prisma poate fi rotita in mod individual. Culorile fiecarei fete se bazeaza pe un sistem de 24 de nuante derivate din culorile unui copac inflorit primavara.

Proiectul are rolul de a semnala ruta in spatiul public si de a orienta pe teren. Scopul este de asemenea ademenirea de la distanta a vizitatorilor: invita la interactiune si la joc cu ritmul de culori care simbolizeaza natura aflata de cealalta parte a zidului intr-un fel subtil. Instalatia chestioneaza si exploateaza caracterul non-transparent al gardului dintre parc si Halele Carol.


3. Banca - Tusenben

Concept realizat de Erland Blakstad Haffner din Norvegia

3 Banca - Design Post-Industrie @Halele Carol

Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol

Un alt element al expozitiei care ne-a atras atentia a fost “tusenben-ul” sau altfel spus banca cu multe forme.

“Tusenben” inseamna “vierme”, iar tradus mot a mot din norvegiana inseamna “mii de picioare”. Halele Carol au o gradina cu o atmosfera industriala interesanta, dar lipseste o arena sociala, iar in acest sens s-a creat elementul de intalnire pentru piata centrala.

“Mi s-a spus sa fac o structura mobila si am ajuns sa gandesc la un fel de vierme moale care sa se deplaseze prin fabrica. Am fost inspirat de modul de productie pe sit si de arhitectura industriala a cladirilor de pe amplasament si m-am decis sa construiesc un obiect simplu influentat de acest loc.”

Banca este formata din mai multe arce cu raze diferite si din 2.200 de piese unicat din lemn, combinate in moduri care creeaza un punct de intalnire multi-functional si de relaxare pentru vizitatori.


4. Trambulina - Jump!

Concept realizat de Finn Eirik Modahl & Arne Revheim din Norvegia

4 Trambulina - Design Post-Industrie @Halele Carol

Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol

In mod normal, utilizarea unei trambuline ridica un atlet la o inaltime impresionanta sau ajuta la trecerea peste un obstacol. Trambulina creata pentru Halele Carol este supradimensionata. Principala caracteristica a unui astfel de dispozitiv este aceea de a oferi un impuls suplimentar, in timp ce dimensiunea marita necesita cooperarea mai multor persoane pentru a realiza balansul.

“Aceasta constituie paralela cea mai evidenta cu situatia din care proiectul face parte - arta si arhitectura ca stimul pentru procesele de dezvoltare urbana. Ca artisti, avem mereu ambitia de a atribui operelor noastre povestile personale si mai multe straturi de semnificatie. In aceasta lucrare, am dorit sa subliniem fascinatia puternica pe care o avem pentru prima nostra referinta romaneasca: Nadia Comaneci. “


5. Poarta

Concept realizat de Marit Hougen din Norvegia

5 Poarta1.png

Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol

Poarta prezinta pragul dintre trecut si viitor pentru cladirile de la Halele Carol sunt incarcate de istorie, si in timp ce caramizile, sticla si metalul povestesc despre trecut, iar spatiile neutilizate evoca noile oportunitati.

Poarta este compusa din trei panouri care se pot deschide separat sau simultan, servind mai multor tipuri de situatii diferite. Ele sunt privite ca un raspuns pentru mai multe feluri de a folosi spatiul si pentru diverse viitoare posibilitati.

 

VEM Proiect Lighting, reprezentant al Vimar in Romania, a prezentat conceptul de casa inteligenta in cadrul conferintelor de la evenimentul Design Post-Industrie de la Halele Carol. Descopera la ce se refera casa inteligenta Vimar By-Me.


Evenimentul Design Post-Industrie@Halele Carol este un eveniment organizat anual de catre asocatia Zeppelin si USF Bergen printre parteneri aflandu-se si VEM Proiect Lighting.


Ne vedem la editia de anul viitor!


Sursa: Design Post-Industrie @Halele Carol - editia mai 2015

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul

Acceseaza produsele in functie de producator

Know-How Center

Idei. Sfaturi. Recomandari utile.