Indiferent de produs, capacitatea de racire a echipamentelor de climatizare trebuie sa fie corelata la dimensiunea si volumul spatiului. O alta conditie importanta este ca acesta sa fie cat mai economic, dar eficient, recomandabil in clasa A de energie, atat petru racire cat si pentru incalzire. Un sistem de izolatie termica, realizat corespunzator, mai ales la pereti, pod, subsol si spatii de depozitare, faciliteaza formarea unei bariere protectoare intre locuinta si mediul exterior, cu rol esential in cresterea randamentului aparatelor de climatizare.
Exista doua tipuri de echipamente de climatizare, atat pentru segmental comercial, cat si pentru cel rezidential: cele convetionale, care utilizeaza un compresor ce se activeaza atunci cand temperatura creste si se dezactiveaza cand se inregistreaza temperatura dorita si cele bazate pe tehnologia invertorului, cu o putere graduala care mentin temperatura setata, fiind mai eficiente in cazul unui consum prelungit.
La dimensionarea sistemului de incalzire/racire trebuie luate in considerare urmatoarele:
- raportul pierdere de caldura/aport de caldura;
- rata de transfer aer (in functie de dimensiunile constructiei si de eficienta actuala sau de proiect);
- pozitia constructiei si orientarea fata de soare;
- cumulul standard de caldura din interior (generat de locatar si de aparatura existenta: electrica, electronica, electrocasnica);
- temperaturile exterioare pe timp de vara si iarna si setarile termostatului de ambient pentru ambele anotimpuri.
Echipamentul pentru aer conditionat exista in urmatoarele variante:
- monobloc, tip split (unitate interioara si unitate exterioara);
- dublu split (doua unitati interioare si una exterioara);
- multisplit (mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara – de dimensiune si capacitate sporita).
Printre alti factori de luat in considerare in alegerea instalatiei de climatizare putem mentiona: pretul, montajul – implicit traserul frigorific si electric, sistemele de filtrare si purificare ale aerului (existand modele ce ofera si ionizare), eficienta energetica, facilitatile oferite (telecomanda, dezumificare, incalizre, mod silentios/sleep, mod economic/eco etc.) si nu in ultimul rand aspectul estetic, care trebuie sa se intergreze in designul interior.