Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Afla cum poti realiza o sapa autonivelanta cu uscare super-rapida

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork!Sursa: https://goo.gl/IfKvU0


Orice constructie sau renovare necesita timp, dar ce ne facem cand acesta ne preseaza si avem nevoie sa avansam rapid lucrarile? Din fericire, noile tehnologii si inovatii in ceea ce priveste materialele de constructii ne permit sa gasim produse cu caracteristici tehnice la superlativ, care ne usureaza si eficientizeaza munca. Un astfel de exemplu este sapa autonivelanta cu uscare super-rapida.


Cunoastem expresia “Detaliile fac diferenta” si stim ca orice aspect al casei tale contribuie la conturarea unui design armonios si primitor.


O pardoseala frumoasa, bine realizata si trainica implica mai multe aspecte pentru a ajunge la versiunea finala. De aceea, pentru a obtine un suport perfect plan, care sa permita finisajelor ulterioare sa fie aplicate usor, este recomandat ca initial sa torni o sapa autonivelanta.


Acest tip de sapa se aplica rapid, fara ajutor specializat, astfel incat sa te bucuri, la final, de rezultate excelente.

 

Ce este Topcem si la ce te ajuta?


Topcem de la Mapei este un produs ce poate fi folosit atat la interior, cat si la exterior, destinat realizarii sapelor de egalizare ca substrat pentru suprafete suport noi sau existente, peste care va fi montata pardoseala din lemn, covor PVC, linoleum, placa ceramica, piatra naturala sau mocheta. Pentru a fi instalate, acestea au nevoie de un suport uscat, uniform, fix si rezistent.


Cu scopul de a reduce timpul de instalare, Topcem este un liant hidraulic pentru sape cu priza normala, care se usuca in 4 zile, spre deosebire de un produs obisnuit care se usuca in timp dublu. In amestec cu agregate si apa, se realizeaza un mortar care se intareste in 24 de ore, permitand deplasarea si reducand timpul de uscare si instalare al finisajelor.


De ce sa folosesti Topcem in locul sapei obisnuite pe baza de ciment?


In cazul folosirii unei sape obisuite pe baza de ciment rezultatele lucrarii vor fi urmatoarele:

- Timp de lucru mai mare;

- Temperatura din incapere influenteaza timpul de priza si de uscare a sapei.

 

Alegand Topcem pentru a realiza o sapa autonivelanta reduci timpul de lucru, iar calitatea lucrarii este vizibil imbunatatita.

 

topcem2x400.jpg

Sursa: https://goo.gl/wjg2eO

 

Pentru ce finisaj se poate aplica sapa cu Topcem si in cat timp se usuca?


In functie de aplicare, sapele se realizeaza diferit. Astfel:

 

- Substraturile elastice de pardoseala se pot monta dupa 4 zile;

- Pardoselile din lemn se pot monta dupa 7 zile;

- Placile ceramice dupa 24 de ore;

- Placile din piatra naturala pot fi montate dupa 2 zile.

 

De asemenea, aplicarea de Topcem se poate efectua in cazul:

 

- Micilor reparatii necesare la o sapa mai veche;

- Turnarii sapei care are incorporat sistemul de incalzire sub parchet.

 

In functie de substraturile adecvate, recomandam sa fii atent la durata de uscare a sapei, luand in calcul conditiile climaterice din incapere.


 

Cu ce se prepara amestecul de Topcem?


Deoarece nu este recomandata amestecarea manuala cu lopata, mortarul poate fi realizat cu ajutorul:

 

- Malaxorului cu amestec fortat;

- Betonierei de santier;

- Malaxorului orizontal cu ax spiralat;

- Autobetonierei;

- Pompei automate cu presiune.

 

Pe placi de polistiren, sapa Topcem trebuie sa aiba o grosime mai mare si sa fie armata cu plasa metalica.

 

topcem1x400.jpg

Sursa: Mapei

 

Cum se aplica sapa cu Topcem?


Este important de stiut ca toate substraturile pot fi folosite ca suport pentru sapele realizate cu Topcem. Intre substrat si sapa se pune o folie de polietilena, ca strat de protectie, cu rol de izolatie termica si absorbtie a denivelarilor. Ca masura de protectie la umiditate, se recomanda o membrana hidroizolanta cu grosime de pana la 2 mm, ce impiedica raspandirea umezelii.


Pentru o aderenta corespunzatoare intre sapa si suport, este indicat sa se utilizeze amorsa de aderenta. In cazul in care sapa se aplica pe un substrat existent din ciment, placa din piatra naturala sau placa ceramica, acesta trebuie sa fie uscat, lipsit de fisuri sau denivelari, curatat de praf, vopsea, uleiuri, ceara, gips sau orice alta urma de murdarie.


Aplicarea mortarului realizat cu ingredientele Topcem se efectueazafolosindu-se aceleasi tehnici ca la o sapa obisnuita. Dupa asezarea fasiilor sau stalpilor de ghidaj cu scopul de a delimita grosimea sapei, mortarul se intinde, niveland si driscuind sapa, pentru o finisare optima. In situatia in care se opteaza pentru incalzirea in pardoseala, iar tevile trebuie incorporate in sapa, atunci stratul de acoperire trebuie sa fie de minimum 2 cm grosime, fiind armat cu plasa metalica galvanizata. La baza stalpilor se lasa un rost de dilatare de 1 cm intre sapa si pereti, folosindu-se polistiren sau banda de pasla.

 

Daca incaperea unde se toarna sapa impune intreruperea amestecului, atunci este recomandat ca marginea sapei sa fie taiata perpendicular fata de suport.


Dupa nivelarea integrala a sapei, se introduc tije de metal de 20 cm lungime, cu diametru de 3-6 mm, la distanta de 20-30 cm una fata de alta, paralele cu suportul, asigurand evitarea desprinderilor sau a altor defecte ce pot sa apara. Rosturile de fractionare se realizeaza cand sapa este proaspata, si se executa la praguri si intre stalpi.

 

Sapa pregatita cu Topcem se realizeaza si se aplica diferit in functie de tipul sapei dorit si de grosimea la care trebuie sa se efectueze.


1. Cum se prepara amestecul pentru sape desolidarizate, cu grosimea intre 35-60 mm?

Dupa ce se amesteca corect ingredientele din Topcem cu agregatele cu diametru de maximum 8 mm, si apa, se mixeaza intr-o betoniera timp de 5 minute. Amestecul rezultat se foloseste in maximum o ora de la preparare. Consistenta trebuie sa se asemene cu cea de “pamant umed”, iar la nivelare sa reiasa o suprafata neteda si compacta, fara ca apa sa iasa la suprafata amestecului.


2. Cum se prepara amestecul pentru sape aderente, cu grosimea intre 10-35 mm?   

Pregatirea mortarului si turnarea sapei aderente este similara ca in cazul sapei desolidarizate, singurul detaliu diferit este aplicarea amorsei de aderenta cu latex, Planicrete. Lipirea se realizeaza cel mai bine daca sapa proaspata de Topcem se aplica imediat pe amorsa de aderenta abia data pe suprafata incaperii.

 

Cum dozam corespunzator amorsa de aderenta?

 

- Planicrete - 1 parte din greutate;

- Apa - 1 parte din greutate;

- Topcem - 3 parti din greutate.

 

3. Cum se prepara amestecul pentru sape flotante, cu grosimea minima de 55 mm?

Asemeni sapelor desolidarizate, prepararea si aplicarea sapei flotante sunt similare. Rigiditatea pe care trebuie sa o aiba materialul termoizolant trebuie sa fie ridicata pentru a nu se deforma.

Pentru incorporarea tevilor pentru sistemul de incalzire, stratul de acoperire trebuie sa fie de 25 mm si armat cu plasa metalica sudata.

 

Atentie! Nu porniti incalzirea in pardoseala mai devreme de 4 zile de la realizarea sapei.

 

Topcemx400.jpg

Sursa: Mapei

 

Care sunt contraindicatiile de aplicare?

 

Ca orice produs ce contine ingrediente ce nu interactioneaza adecvat in contact cu altele, specialistii recomanda ca in utilizarea acestui produs urmatoarele:

 

- Nu amesteca Topcem cu ciment, var, gips sau Mapecem (produs similar folosit pentru sape fara contractii dimensionale);

- Nu combina amestecurile uscate reiesite din Topcem si agregate, ci toarna imediat apa si foloseste repede mortarul rezultat;

- Nu folosi in amestec doar nisip fin, ci adauga agregate cu granulometrie intre 0-8 mm (pentru sape ce au o grosime de maximum 6 cm);

- Nu turna sapa cu Topcem mai groasa de 8 cm;

- Nu turna mai multa apa in amestecul Topcem decat scrie pe ambalaj;

- Nu completa cu apa pentru a reimprospata amestecul, daca acesta a inceput sa faca priza.

 

Indiferent ca renovezi sau construiesti in interior sau exterior, usureaza-ti munca si bucura-te de clipe frumoase alaturi de cei dragi, intr-un spatiu care sa te reprezinte.

 

Topcem de la Mapei este un liant hidraulic special, recomandat pentru sape cu priza normala, care se usuca in 4 zile, oferindu-ti timp pentru a monta mai repede pardoseala pe care ti-o doresti.


Postat in Cum se monteaza  |  Ghidul cumparatorului

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Cum se monteaza, in cel mai scurt timp posibil.