Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Ce inseamna “pardoseala sportiva” si care sunt avantajele unui covor PVC Omnisport de la Tarkett

  29-06-2016

 

Stiati ca pardoseala unui teren sportiv realizata corect asigura atat sanatatea sportivilor, cat si buna practicare a jocurilor? Indiferent ca vorbim despre constructia sau renovarea unei sali de fitness sau a unui teren de fotbal, tenis sau box, handball etc., pardoseala necesita cea mai mare atentie intrucat aceasta trebuie sa asigure buna practicare a jocurilor si siguranta sportivilor in cele mai bune conditii. O pardoseala proiectata si construita gresit poate afecta sanatatea sportivilor, dar si micsora buna utilizare a acesteia. 

O pardoseala dintr-o sala de sport din interior ar trebui: 

1. Sa asigure siguranta si confortul sportivilor;

2. Sa aiba o durata mare de viata;

3. Sa asigure reducerea zgomotului generat in timpul jocului;

4. Sa absoaba socurile create in spatiile de joc;

5. Sa nu diminueze forta de impact la loviturile cu mingea;

6. Sa aiba un aspect placut si in concordanta cu sportul practicat.

 

[Video] - Pardoseala sportiva - unul dintre cele mai importante detalii pentru un meci reusit de fotbal sau baskett In videoclipul de mai sus, se poate observa cat de intens este circulata si folosita pardoseala dintr-o sala de sport in timpul unui joc, fie ca este de performanta sau nu. 

Recomandarea specialistiilor eMenatwork.ro este de a amenaja o sala de sport conform unui proiect realizat de catre un arhitect sau proiectant si sa fie utilizate solutii de calitate pentru proiecte de calitate. Dar totodata, este bine de stiut ca exista cerinte minimale in realizarea unui spatiu sportiv indoor impuse de Uniunea Europeana. Aceste specificatii sunt prevazute in standardul european EN 14904 in vigoare din anul 2007 pentru toate tarile din UE. 

Ce inseamna o pardoseala sportiva?

Comparativ cu o pardoseala clasica, pardoseala sportiva trebuie sa aiba anumite proprietati si sa asigure folosirea adecvata a spatiilor sportive dedicate. Mai jos, se regasesc cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pardoseala sportiva atat din punct de vedere al sportivilor, cat si din punct de vedere al caracteristicilor tehnice.

1. Absortia socului - minim 25%; (>25% )
Absortia socului este un element esential pentru suprafetele unde se practica jocuri sportive si se refera la proprietatea de a aborbi socul la impactul cu solul si de a preveni eventualele leziuni si accidentari ale sportivilor. De asemenea, aceasta caracteristica protejeaza sportivul in timp de a nu-i provoca leziuni ale ligamentelor dupa practicarea indelungata a unui sport de performanta. Este de stiut cu cat coeficientul de absortie a socului este mai mare cu atat riscul producerii de leziuni este mai mic. Conform Normativului European EN 14904 coeficientul minim de absorbtie a socului trebuie sa fie 25% pentru orice tip de pardoseala indoor.

2. Coeficientul de frecare - valori cuprinse intre 80 si 110
Coeficientul de frecare (proprietatea suprafetei sportive de a asigura aderenta, dar evitand alunecarea sportivului). In acest caz, se stabileste nu doar o limita minima, care sa previna deraparea, ci si una maxima, pentru ca sportivul care aluneca sa nu se raneasca din cauza unei suprafete prea rugoase. Prin urmare, avem un interval al coeficientului de frecare: 80 – 110.

3. Deformarea verticala - maxim 5 mm
Deformarea verticala (in legatura cu proprietatile elastice ale pardoselii). Bineinteles, la cadere ar fi bine ca sportivul sa intalneasca o perna moale, dar astfel suprafata nu ar mai fi practicabila. Prin urmare, avem o limita maxima a deformarii: 5 mm.

 

A. Cerinte de buna practica si securitate din punct de vedere al sportivilor

Pentru ca o pardoseala interioara sa fie incadrata in categoria de pardoseala sportiva trebuie sa respecte trei cerinte de buna practica si securitate din punct de vedere al sportivilor, conform normativului european EN 14904 - in vigoare din 2007 pentru toate tarile UE:

 

Normativul European EN 14904 – in vigoare din 2007 pentru toate tarile UE, pardoseli Indoor Cerinte de buna practica si securitate d.p.d.v. al sportivilor

 

Absorbtia socului

> 25%

Coeficientul de frecare

80 - 110

Deformarea verticala

< 5 mm

 

Toate aceste cerinte minimale, cumulate cu bugetul posibil a fi alocat suprafetei sportive pot conduce la alegerea optima a pardoselii care se potriveste cel mai bine investitiei si conditiilor specifice.

 

B. Cerinta minimale din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale pardoselilor

Un alt aspect important pentru o pardoseala sportiva este data de caracteristicile tehnice ale materialului ce va fi pus in opera. Si anume, administratorii si detinatorii de baze sportive sau sali de sport ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele cerinte impuse de normativul EN14904 care contribuie la durabilitatea, intretinere si performanta unei pardoseli de sport indoor pentru mai mult timp.

Specificatiile tehnice de interes ale pardoselii pentru administratorii centrelor sportive se refera la:

- Forta de recul a mingiei “Ball rebound” > 90 %

- Rezistenta la amprentare “Identation” < 0,5 mm

- Rezistenta la rostogolirea unei greutati “Rolling load” > 1500 N;

- Rezistenta la impact > 8N/m;

- Pierderea la abraziune < 1000 mg;

- Stralucirea suprafetei de joc (luciu) > 30;

- Cerinte de planeitate < 6mm la rigla de 3 m;

 

 

Normativul European EN 14904 – in vigoare din 2007 pentru toate tarile UE, pardoseli Indoor Cerinte minimale d.p.d.v. al caacteristicilor tehnice - de interes pentru administratorii bazelor sportive

 

Forta de recul a mingiei “Ball rebound”

> 90 %

Rezistenta la amprentare “Identation”

< 0,5 mm

Rezistenta la rostogolirea unei greutati “Rolling load”

> 1500 N

Rezistenta la impact

> 8 N/m

Pierderea la abraziune

< 1000 mg

Stralucirea suprafetei de joc (luciu)

> 30

Cerinte de planeitate

< 6 mm la rigla de 3 m

 

C. Cerintele tehnice pentru siguranta in exploatare 

Specificatiile tehnice care asigura buna utilizare si siguranta in exploatare intr-o sala de sport se refera la:

1. Clasa de rezistenta la foc;

2. Emisia de formaldehide;

3. Emisia de Pentachlorophenol.

 

Normativul European EN 14904 – in vigoare din 2007 pentru toate tarile UE, pardoseli Indoor Cerinte minimale d.p.d.v. al sigurantei in exploatare

 

Clasa de rezistenta la foc

Cfl

Emisia de formaldehide

> E1

Emisia de Pentachlorophenol

< 0,1 %

 

Ce tip de materiale se recomanda pentru pardoseala sportiva?

Specialistii recomanda alegerea unei pardoseli vinilice sportive ( covor PVC ), cunoscut sub denumirea populara de linoleum sportiv / linoleum PVC sportiv. Covorul PVC asigura durabilitate si performanta utilizarii pardoselii pentru mult timp. In plus, este un material usor de intretinut fara a necesita tratamente si costuri mari de mentenanta. Si inca un alt avantaj este oferit de gama de culori foarte mare: de la verde pana la portocaliu, albastru, astfel ca poate fi ales usor pentru sala de sport indiferent de destinatie si tipul terenului.

De asemenea, in functie de destinatia salii si tipul sportului pentru care va fi utilizata, se va alege si solutia adecvata pentru pardoseala sportiva. In acest sens, se recomanda consultarea specialistilor care sa ofere o solutie completa si de calitate. Solutiile pentru pardoseala sportiva difera de la caz la caz, precum:

Sala - teren de sport scolar – antrenament elevi / studenti – nivel competitional nesolicitat.

- Sala – teren de sport cu nivel competitional local / judetean / national – antrenament si joc sportivi legitimati la cluburi sportive;

- Sala – teren de sport cu nivel competitional international;

- Sala – teren de sport privat – pentru antrenamente si joc privat;

 

Care sunt avantajele modelelor de covor PVC Omnisport de la Tarkett pentru pardoseala unei sali de sport din interior

Prezentare a covorului PVC sportiv Omnisport intr-un minut

 

Colectia Omnisport de la Tarkett este o colectie special creata pentru realizarea pardoselilor sportive. Datorita materialului spumos din care este fabricat covorul PVC Omnisport, aceasta solutie pentru pardoseala sportiva asigura reducerea excelenta a zgomotului generat in timpul jocului si a impactului cu solul. In plus, covorul PVC sportiv are o suprafata maleabila, care garanteaza confortul si siguranta sporita a sportivului. 

Covorul PVC sportiv Omnisport de la Tarkett este un must have pentru o pardoseala dintr-un spatiu sportiv, intrucat compozitia acestuia protejeaza articulatiile jucatorilor solicitate la saritura si alergari. In plus, proportional cu grosimea stratului amortizant se obtine absorbtia socului, dar si forta de recul a mingiei la contactul cu pardoseala.

Vinilul sportiv reprezinta o solutie economica intrucat poate fi montat fara aplicare prealabila de adeziv pe suprafata existenta si, in acest mod, este usor de indepartat, fiind o solutie ideala pentru terenurile de sport temporare.

De asemenea, intretinerea covorului PVC sportiv se realizeaza foarte usor, iar protectia speciala a pavimentului garanteaza ca podeaua va rezista mult timp. Colectia de vinil sportiv Omnisport este disponibila in cinci grosimi diferite, de la 2 la 8 mm, astfel ca in functie de destinatia spatiului sportiv, ai posibilitatea de a alege varianta ideala pentru pardoseala noului centru.

 

De ce sa alegi un covor PVC Omnisport de la Tarkett pentru pardoseala unui centru sportiv.

Este o pardoseala profesionala ce asigura o buna utilizare a saliilor de sport si a sigurantei de a practica orice sport in sala;

- Este o solutie performanta pentru pardoseala de interior;

- Acest covor PVC este ideal pentru spatiile sportive precum: terenuri de tenis, sali de fitness, sali de box, teren pentru badminton, terenuri de fotbal;

- Compozitia acestui covor PVC este ideala pentru practicarea sporturilor, avand rol de amortizare a impactului la socuri.

- Stratul superior asigura o suprafata ridata si antiderapanata, astfel ca jucatorii nu vor aluneca pe terenul sportiv;

Este un covor PVC rezistent la zgarieturi, iar suprafata va arata foarte bine mult timp, garantat.

- Ofera un aspect continuu si uniform pentru intreaga suprafata a pardoselii intrucat imbinarile se realizeaza cu cordonul de sudura;

 

Gama diversificata de culori pentru covor PVC Omnisport

Cu o gama larga de culori si forme/ modele, covorul PVC sportiv din colectia Omnisport iti ofera posibilitatea de a crea si proiecta un aspect deosebit al noului teren de fotbal, de handball sau a unei sali de gimnastica astfel sala de sport poate fi personalizata cu o cromatica deosebita si diferita. Poti opta de la rosu, galben, portocaliu pana la verde fosforescent sau albastru cyen, astfel incat sa iti lasi imaginatia sa zboare si sa iti creezi aspectul pe care ti-l doresti pentru noua sala de sport.


Bine de stiut

Este bine de stiut ca produsele Tarkett Omnisport sunt certificate de catre Federatiile Internationale de Sport si respecta standardele impuse. Agrementele primite pentru covor PVC Omnisport se gasesc pe site-ul oficial Tarkett.

-------------------------------------------------------------------

Modelele de covor PVC sportiv de la Tarkett sunt disponibile intr-o gama mare de culori in magazinul eMenatwork.ro. Daca-ti doresti sa afli mai multe despre produsele de la Tarkett din colectia Omnisport si aplicatiile acestora, oricand ne poti lasa cererea ta la adresa contact @ emenatwork.ro sau daca ai o intrebare posteaza-o aici si vom fi incantati sa iti raspundem.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator