Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Ce sunt spalierii metalici si de ce vita de vie are nevoie de ei

  19-04-2018

Link foto: https://www.emenatwork.ro/resources/produse/1740/large_spalier-metalic-intermediar-125-mm-vita-de-vie-metalwork-h-2400-mm_5569.jpg

Vita de vie, pentru a creste si a se dezvolta intr-un mod optim, are nevoie de spalieri. Sunt folositi in toate viile si sunt considerati coloana vertebrala a vitei de vie datorita materialelor din care sunt facuti. Pe piata, in prezent se regasesc spalieri metalici, din lemn ori beton, insa cei metalici fiind cei mai cautati datorita raportului bine structurat dintre calitate si pret.

Vei gasi spalieri de vie de doua feluri: de capat si intermediari. Cei de capat este necesar sa fie mai mari si mai rezistenti, in timp ce spalierii intermediari pot fi mai mici si mai subtiri. Ambele variante de spalieri trebuie sa fie suficient de puternici cat sa sustina sarmele care sunt prinse, dar si vita de vie, care va creste pe sarme. Pentru a oferi rezistenta necesara, trebuie sa se tina cont si de distanta la care trebuie plantati spalierii unul fata de celalalt. Distanta optima la care este recomandat sa se planteze, pe acelasi rand, este de 5 metri unul fata de celalalt, iar intre randuri se lasa o distanta de aproximativ 2 metri, respectiv 1,8 m, daca se ia in calcul recoltarea automata, ori 1,2 sau 1,4 metri, daca se opteaza pentru recoltare manuala.

Spalierii metalici sunt special fabricati pentru vita de vie si se realizeaza numai din tabla zincata la cald. Pot avea o durata mare de viata, de pana la 30 de ani si, de asemenea, sunt o modalitate eficienta care iti permite o legatura mult mai sigura, dar si un sistem mult mai usor de montat.

Spalierul simplu, pentru vita de vie clasica, trebuie sa aiba montat pe el o medie de 3-4 randuri de sarma si fiecare rand mai poate fi dublat pentru a se fixa la acelasi nivel in ambele parti. Distanta optima dintre sarme trebuie sa fie egala cu grosimea bulamacului, adica o grosime intre 8 si 10 cm.

Dupa ce ai hotarat modelul spalierilor pentru vie, trebuie sa stii ca si instalarea lor necesita o anumita ordine, care trebuie respectata, pentru a te asigura ca lucrarea va fi una rezistenta si de folos. Ca si ordine a lucrarii se incadreaza urmatoarele: pichetatul, executarea gropilor care trebuie sa indeplineasca o anumita distanta intre ele, dupa care se planteaza bulamacii in gropile facute si ancorele care primesc bulamaci. Dupa toate acestea, se intind si se fixeaza sarmele.

De ce sunt importanti spalierii pentru vie? Vita de vie creste si pentru a se dezvolta intr-un mod optim, are nevoie de un suport pe care sa se catare.

Strugurii nu se pot dezvolta normal daca stau direct pe pamant si au nevoie de un suport care sa ii ajute sa se sprijine.

Spalierii de vie iti permit sa intri in vie, sa o cureti si sa o ingrijesti mult mai repede si mai usor. De asemenea, o poti culege si mult mai usor, mai ales daca ai optat pentru recoltare manuala.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator