Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Cum infiintezi o plantatie de zmeura

  18-04-2019

Link foto: https://pixabay.com/ro/photos/zmeur%C4%83-fructe-de-padure-fructe-2431029/

Inceputul de primavara este momentul ideal pentru plantarea culturilor de zmeura. Acum nu mai exista pericolul inghetului, iar arbustii se pot dezvolta in voie. Daca te-ai gandit deja care este suprafata pe care vrei sa infiintezi o plantatie de zmeura, iata ce caracteristici importante trebuie sa cunosti. Cum plantezi zmeura pas cu pas!

Pregatirea terenului pentru plantarea zmeurului. Inainte de infiintarea plantatiei este esential sa faci o analiza a solului pentru a te asigura ca zmeura se poate cultiva in conditii bune. pH-ul potrivit este de 6,5, dar este admis si un pH de 6 sau 7. In cazul in care nu obtii aceste rezultate in urma analizei solului, se poate pregati terenul si prin administrarea de potasiu, fosfor si magneziu, iar dupa cateva saptamani de la pornirea vegetatiei se pot aplica ingrasaminte cu azot.

 

Infiintarea unei culturi de zmeura - sistemul de sustinere

Inainte de plantare este indicat sa marchezi randurile cu ajutorul unor sfori pe o lungime de o suta de metri, pentru a-ti usura munca in momentul recoltarii. Distanta de plantare recomandata pentru randuri este de 2 - 2,5 metri, iar pe rand distanta dintre drajonii de zmeura sa fie de 50 cm. Distanta de plantare poate varia si in functie de sistemul de culegere pe care il vei folosi la recoltarea fructelor.

- La plantarea culturilor de zmeura, pentru a te asigura ca se va dezvolta in mod optim este nevoie de spalieri. Spalierii pot fi metalici, din beton lemn sau spalieri zincati si se vor monta impreuna cu accesoriile necesare la o distanta de 6-9 metri unul fata de celalalt, in functie de grosimea acestora.

Plantarea se poate face manual prin rigole deschise, cu cazmaua, dar si mecanic cu ajutorul mecanismelor tehnologizate. Se recomanda ca inainte de plantare, radacina plantelor sa fie bine umezita timp de 1-2 ore, pentru a se hidrata. La plantare, drajonii se vor planta cu 2-3 cm mai jos fata de nivelul la care au stat si s-au dezvoltat in pepiniera deoarece, daca se vor sadi mai adanc, se vor dezvolta mai greu si nu vor oferi produse de calitate. Planta trebuie asezata cu radacina rasfirata si ulterior acoperita cu pamant care se taseaza in jurul plantei.

 

Ce suprafete de teren sunt indicate pentru o cultura de zmeura?

Inginerii in agricultura sustin faptul ca plantatiile de zmeura au nevoie de un climat umed si racoros, dar si un teren insorit. Cultura trebuie infiintata pe un sol fertil si foarte bine drenat deoarece solurile grele si argiloase retin o cantitate prea mare de apa la suprafata. Inghetul, vantul puternic sau chiar excesul de umiditate nu sunt prielnice pentru cresterea fructelor.

Intretinerea solului. In primul an de la cultivare, pamantul trebuie doar usor lucrat pentru a-l proteja, iar din al doilea al se pot folosi cu moderatie solutii de intretinere. Se poate face fertilizarea solului cu azot, magneziu, potasiu, ingrasaminte cu continut de fosfor si potasiu sau chiar gunoi de grajd care se aplica o data la 2 ani. Fertilizarea solului trebuie facuta cu precautie respectand in totalitate cantitatile recomandate in functie de soiul cultivat si de cerintele solului.

Ce boli pot afecta cultura de zmeura

Printre cele mai cunoscute boli care pot afecta o cultura de zmeura sunt: putregaiul cenusiu, rugina, viermii zmeurului, molia, gargarita zmeului. Combaterea acestor daunatori se face cu ajutorul tratamentelor fotosanitare, care trebuie aplicate conform indicatiilor producatorilor.

Trebuie tinut minte faptul ca o cultura de zmeura se poate dezvolta foarte usor atunci cand este sustinuta corect de materialele potrivite. Spalierii sunt obligatorii pentru plantatia de zmeura, iar recomandare noastra sunt spalierii metalici deoarece sustin o dezvoltare corecta a productiei.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator