Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Cum sa amenajezi un iaz cu pesti in curte

  05-06-2019

sursa foto: https://pixabay.com/photos/koi-fish-pond-water-japanese-swim-780685/

Este binecunoscut faptul cã apele stãtãtoare pot avea un efect calmant excelent asupra stãrii tale de spirit, lucru sustinut si de cãtre principiile Feng Shui. O sursã de apã de care sã te poti bucura ori de câte ori îti petreci timpul în curte nu este doar un loc perfect pentru mediatie, ci poate reprezenta si o sursã de hranã bio, dacã începi sã cresti pesti în helesteul de acasã.

Dupã ce ai ales una din cele mai bune 5 idei pentru pavarea curtii, ai pãstrat loc si pentru straturile de legume si zarzavat si nu ai uitat nici de grãtarul care va aduna familia si prietenii la un loc pe tot parcursul sezonului estival, a venit timpul sã pregãtesti toate ustensilele pentru curte si grãdinã si sã începi un proiect cel putin interesant - amenajarea unui iaz cu pesti.

Am strâns pentru tine toate informatiile de care ai nevoie pentru realiza cât mai simplu un adevãrat paradis acvatic în curtea ta. Iatã ce ar trebui sã stii!

 

Elementele de care ai nevoie la constructia unui iaz cu pesti

Ai douã optiuni dupã care te poti ghida pentru proiectul tãu. Prima dintre ele este aceea de a construi un iaz betonat, iar a doua este de a sãpa direct în pãmânt helesteul. Oricare ar fi alegerea ta, tine cont de faptul cã va trebui sã faci o groapã cu o adâncime de aproximativ 2 metri. Înainte de a te apuca de treabã, asigurã-te cã locul în care decizi sã construiesti iazul se aflã la o distantã micã de o sursã de alimentare cu apã, care poate fi o fântânã, un izvor sau o pompã din curtea ta.

Pentru alegerea locului ideal pentru construirea helesteului cu pesti trebuie sã mai tii cont si de înclinarea pãmântului. Dacã vei alege sã îl realizezi pe un teren drept, la o ploaie abundentã, la topirea zãpezii sau la o inundatie este posibil ca apa din iaz sã refuleze în toatã curtea. Cautã, asadar, un spatiu usor înclinat, unde sã poti sãpa un sant de drenare, care va purta apa în surplus.

 

Materiale utile la construirea unui iaz în curte

Forma pe care o va avea iazul tãu cu pesti rãmâne la libera alegere. Poti opta pentru un iaz dreptunghiular, unui pãtrat, rotund sau cu o formã neregulatã. Ultima variantã este cea mai potrivitã, din punct de vedere estetic, pentru cã va da un aspect unic curtii tale. Dacã groapa sãpatã mãsoarã 2 metri în adâncime, vei umple iazul cu apã pânã la 1,5 metri. Mai trebuie sã stii cã pe fundul helesteului trebuie sã mai sapi o groapã de mici dimensiuni, unde pestii se vor adãposti în cazul în care temperatura exterioarã va scãdea considerabil.

Este foarte posibil ca în timpul sãpãrii pãmântul sã se surpe, din cauza diferentei de densitate a straturilor sale. Aici intervine consolidarea malurilor, pe care o poti realiza cu pari din lemn sau bârne rezistente, pe care le vei aseza pe fundul gropii, cât mai aproape de maluri.

 

Întretinerea unui iaz cu pesti

Inevitabil, apa din iaz va favoriza cresterea si înmultirea algelor, care, odatã scãpate de sub control, pot sufoca pestii. Pentru a evita situatii neplãcute de acest fel, îti recomandãm sã creezi un microclimat, prin utilizarea unor plante specifice bãltilor. Pietrisul asezat pe fundul iazului ar trebui sã nu favorizeze dezvoltarea algelor. De asemenea, poti asigura mentinerea unei ape curate în helesteul cu pesti prin adãugarea în iaz a unor pesti sanitari, care vor consuma algele înainte ca acestea sã îti acapereze balta.

Dacã mai cauti si alte surse de inspiratie pentru a crea un mic colt de rai chiar la tine acasã, ti-am pregãtit alte câteva idei pentru amenajarea grãdinii - 5 elemente care nu ar trebui sã lipseascã din curtea ta.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator