Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Cum să amenajezi un iaz cu pești în curte

sursa foto: https://pixabay.com/photos/koi-fish-pond-water-japanese-swim-780685/


Este binecunoscut faptul că apele stătătoare pot avea un efect calmant excelent asupra stării tale de spirit, lucru susținut și de către principiile Feng Shui. O sursă de apă de care să te poți bucura ori de câte ori îți petreci timpul în curte nu este doar un loc perfect pentru mediație, ci poate reprezenta și o sursă de hrană bio, dacă începi să crești pești în heleșteul de acasă.


După ce ai ales una din cele mai bune 5 idei pentru pavarea curții, ai păstrat loc și pentru straturile de legume și zarzavat și nu ai uitat nici de grătarul care va aduna familia și prietenii la un loc pe tot parcursul sezonului estival, a venit timpul să pregătești toate ustensilele pentru curte și grădină și să începi un proiect cel puțin interesant - amenajarea unui iaz cu pești.


Am strâns pentru tine toate informațiile de care ai nevoie pentru realiza cât mai simplu un adevărat paradis acvatic în curtea ta. Iată ce ar trebui să știi!


Elementele de care ai nevoie la construcția unui iaz cu pești


Ai două opțiuni după care te poți ghida pentru proiectul tău. Prima dintre ele este aceea de a construi un iaz betonat, iar a doua este de a săpa direct în pământ heleșteul. Oricare ar fi alegerea ta, ține cont de faptul că va trebui să faci o groapă cu o adâncime de aproximativ 2 metri. Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că locul în care decizi să construiești iazul se află la o distanță mică de o sursă de alimentare cu apă, care poate fi o fântână, un izvor sau o pompă din curtea ta.


Pentru alegerea locului ideal pentru construirea heleșteului cu pești trebuie să mai ții cont și de înclinarea pământului. Dacă vei alege să îl realizezi pe un teren drept, la o ploaie abundentă, la topirea zăpezii sau la o inundație este posibil ca apa din iaz să refuleze în toată curtea. Caută, așadar, un spațiu ușor înclinat, unde să poți săpa un șanț de drenare, care va purta apa în surplus.


Materiale utile la construirea unui iaz în curte

Forma pe care o va avea iazul tău cu pești rămâne la libera alegere. Poți opta pentru un iaz dreptunghiular, unui pătrat, rotund sau cu o formă neregulată. Ultima variantă este cea mai potrivită, din punct de vedere estetic, pentru că va da un aspect unic curții tale. Dacă groapa săpată măsoară 2 metri în adâncime, vei umple iazul cu apă până la 1,5 metri. Mai trebuie să știi că pe fundul heleșteului trebuie să mai sapi o groapă de mici dimensiuni, unde peștii se vor adăposti în cazul în care temperatura exterioară va scădea considerabil.


Este foarte posibil ca în timpul săpării pământul să se surpe, din cauza diferenței de densitate a straturilor sale. Aici intervine consolidarea malurilor, pe care o poți realiza cu pari din lemn sau bârne rezistente, pe care le vei așeza pe fundul gropii, cât mai aproape de maluri.


Întreținerea unui iaz cu pești


Inevitabil, apa din iaz va favoriza creșterea și înmulțirea algelor, care, odată scăpate de sub control, pot sufoca peștii. Pentru a evita situații neplăcute de acest fel, îți recomandăm să creezi un microclimat, prin utilizarea unor plante specifice bălților. Pietrișul așezat pe fundul iazului ar trebui să nu favorizeze dezvoltarea algelor. De asemenea, poți asigura menținerea unei ape curate în heleșteul cu pești prin adăugarea în iaz a unor pești sanitari, care vor consuma algele înainte ca acestea să îți acapereze balta.Dacă mai cauți și alte surse de inspirație pentru a crea un mic colț de rai chiar la tine acasă, ți-am pregătit alte câteva idei pentru amenajarea grădinii - 5 elemente care nu ar trebui să lipsească din curtea ta.


Postat in Cum se monteaza

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Cum se monteaza, in cel mai scurt timp posibil.