Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Cum sa pastrezi masurile de siguranta in cabinetul medical

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork!În perioada actuală nu traversăm cea mai fericită perioadă a vieții noastre, având în vedere faptul că generația noastră trece acum printr-o pandemie, a șasea în istorie ca nivel de extindere și daune. Totuși, cum în timpul unei pandemii cabinetele medicale trebuie să funcționeze, iar uneori o fac și peste capacitatea maximă, este nevoie de reguli speciale și de măsuri serioase în ceea ce privește siguranța pacienților și a cadrelor medicale. Dacă ești pacient și vrei să știi cum te poți simți mai protejat în unitățile medicale, sau dacă ai în grijă o astfel de unitate, iată câteva dintre măsurile care se pot lua în vederea reducerii îmbolnăvirii fie cu virusul SARS-CoV-2, fie cu alte tipuri de viruși și microorganisme.


 Contextul pandemic

În contextul actual, cabinetele medicale au devenit destul de greu accesibile, în special din cauza pericolului infectării. Din acest motiv măsurile de siguranță au devenit și mai drastice decât înainte, pentru a se putea preveni răspândirea nu doar a noului Coronavirus ci și a altor tipuri de boli, virale sau bacteriene. 


Este important să știi că noul Coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, reprezintă o amenințare reală și că oricât ne-am dori să fie doar un vis urât, în realitate suntem foarte expuși la el. Până la dezvoltarea unui vaccin aplicabil, verificat și aprobat, cu rezultate notabile în cazul pacienților deja infectați, va trebui să învățăm să ne protejăm pe noi înșine, dar și pe cei din jurul nostru, folosind metodele deja vehiculate de către specialiști.


 1. Spălarea mâinilor cu apă și săpun

Acesta este pasul pe care nu trebuie să îl pierdem din vedere niciodată, cu atât mai puțin acum, când avem acest context pandemic. Specialiștii au insistat și insistă în continuare pe ideea de a ne spăla mâinile cât mai des, timp de cel puțin 20 de secunde, având grijă să curățăm bine tegumentele și zona unghilor. Degetele nu trebuie uitate nici ele, deoarece microbii pot fi oriunde pe piele, iar îndepărtarea lor se poate face doar printr-o spălare temeinică. Mâinile ar trebui spălate după orice tip de interacțiune cu suprafețele, deoarece durata de viață a coronavirusului, dar și a altor virusuri sau bacterii, poate fi destul de mare. 


 2. Dezinfectarea mâinilor

Acest lucru se poate realiza ușor cu ajutorul dezinfectanților profesionali, special realizați pentru contactul cu pielea, din categoria biocidelor. La nevoie, dacă nu ai posibilitatea utilizării unui astfel de produs, se poate folosi pentru dezinfectarea mâinilor alcoolul cu o concentrație de cel puțin 70%, pentru a distruge virușii și microbii, lăsând pielea curată. Specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că nu ar trebui să ne atingem ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare, ci ar trebui să avem în vedere dezinfectarea acestora. 


 3. Masca de protecție

Deși există o întreagă controversă în această privință, masca de protecție este absolut necesară dacă vrem să ne protejăm pe noi, prin a-i proteja pe ceilalți. Masca de protecție nu protejează propriu zis de COVID, însă te poate proteja de alte boli, în timp ce îi protejează pe cei din jurul tău, în cazul nefast în care și tu ai putea fi un purtător asimptomatic. 


 4. Distanțarea socială

Acest lucru implică grija față de cei din jurul nostru, dar și față de noi înșine, prin stabilirea unei distanțe între noi și persoanele care ne înconjoară. Această distanță, stabilită la valoarea de 1,5 m, reprezintă de fapt limita de siguranță care ne poate proteja de saliva expulzată prin strănut, tuse sau simplă vorbire. Distanțarea socială include de asemenea și stângerea mâinilor, îmbrățișările și contactul fizic, sau săruturile. Practic, este nevoie să păstrăm o oarecare limită în ceea ce privește spațiul împărțit cu cei din jurul nostru, astfel încât să ne putem simți protejați.


 Care sunt măsurile de siguranță adoptate în cabinetul medical?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/D0ov97Td-xM


Cabinetele medicale și-au ajustat și ele cerințele, în concordanță cu contextul dat, drept pentru care funcționarea lor a decurs bifând câteva aspecte drastice în ceea ce privește siguranța. Înainte de începutul pandemiei, cabinetele medicale erau oricum dezinfectate la nivel de pardoseli și echipamente medicale, însă aceste etape s-au impus în prezent cu o frecvență mai mare, astfel încât riscurile să fie cât mai reduse. 


 A. Purtarea măștilor de protecție și a vizierei


Dacă înainte de pandemie acest lucru nu era obligatoriu decât în interacțiunile directe cu pacientul, de tipul rănilor deschise, sau a lucrărilor dentare sau de chirurgie, în prezent acest echipament a devenit universal valabil. Viziera poate proteja în cazul stropirii cu diferite substanțe folosite în cabinet sau chiar cu fluide ale pacientului, așa cum se întâmplă, spre exemplu în cazul cabinetelor dentare. Viziera este folosită de către medic, iar pacientului îi revine sarcina de a se prezenta în cabinetul medical cu mască proprie care, după caz, se aruncă și se înlocuiește cu o mască oferită în cabinet.


 B. Purtarea echipamentului de protecție special

Medicii, dar și pacienții trebuie să fie protejați de contactul cu suprafețele, pe care virușii pot trăi o perioadă destul de lungă. Pentru a proteja țesăturile, sau chiar zone ale pielii direct expuse, pot fi folosite halatele de protecție. Acestea sunt diferite de halatele uzuale utilizate de medici și asistente, sunt transparente și nu foarte rezistențe, însă suficient de bune pentru a acoperi zonele expuse.  


 C. Dezinfectarea mâinilor și purtarea mănușilor

Deși în prezent mănușile sunt purtare doar de către medici, deopotrivă și medicul, dar și pacientul au obligația de a-ți dezinfecta mâinile. Din acest motiv în cabinetele medicale trebuie să fie amplasate dispensere speciale cu substanțe dezinfectante, puse la dispoziția pacienților pentru a-și curăța mâinile. 


 Cum să păstrezi măsurile de siguranță în cabinetul medical?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/muq_ej7p9s0


Aceasta este probabil una dintre cele mai grele provocări ale secolului, deoarece vorbim deja despre un domeniu în care igienizarea și păstrarea măsurilor de siguranță sunt la ele acasă. Există totuși soluții care pot fi implementate dincolo de distanțarea socială și de purtarea măștii de protecție, iar acestea implică și partea tehnică a infrastructurii cabinetelor, astfel încât acestea să asigure un plus din punct de vedere a protecției.


 - Asigurarea pardoselilor unităților medicale 

O soluție la îndemână pe care o pot folosi reprezentanții cabinetelor medicale este folosirea de plăci ceramice cu efect antibacterian, care au un rol activ în prevenția împotriva îmbolnăvirii. O alternativă la aceste tipuri de pardoseli poate fi un covor PVC, care de asemenea are efect antibacterian și este special creat pentru spații în care igiena trebuie să se afle la un nivel cât mai ridicat. Produsul este omogen și oferă mentenanță facilă și rezistență în timp la substanțele folosite pentru dezinfectare și la trafic intens, așa cum se întâmplă în cazul cabinetelor medicale.


 - Iluminatul în cabinete medicale 

Păstrarea măsurilor de siguranță se află într-o strânsă legătură și cu sistemele de iluminat, deoarece tehnica modernă ne permite contactul cât mai redus cu întrerupătoarele, limitând astfel și folosirea în comun a unor produse de interes general. Gama de instalații electrice Vimar este una dintre cele mai cunoscute, la fel și sistemele de iluminat VEM. Tehnicile moderne de iluminare merită și o amenajare specifică la nivel de iluminat general, prin folosirea tavanului fals casetat, o soluție practică și deosebit de estetică de amenajare și reabilitare a unităților medicale. În aceste tipuri de tavane se pot potrivi foarte bine aparatele de iluminat Almalux, care vor oferi o soluție potrivită de iluminare care să fie de folos oricărui cabinet medicat. 


 - Păstrarea igienei la nivel de băi

Un punct în plus în această luptă împotriva virușilor și a bacteriilor îl constituie folosirea unor produse sanitare de calitate, care să permită igienizarea rapidă, scăzând riscurile de transmitere a bolilor. Bateriile pentru lavoare și chiuvete sunt foarte importante și este necesar ca acestea să reziste la condiții de uzură amplă, fără a prezenta semne de deteriorare. Din categoria de obiecte sanitare moderne ar fi de menționat bateriile cu termostat, pentru reglarea temperaturii la ieșire a apei și bateriile cu senzor, care pornesc apa atunci când senzorii detectează mișcare. Ambele produse oferă libertatea deplină a mâinilor și ne scutesc de a atinge suprafele fără a ști în prealabil dacă acestea au fost sau nu dezinfectate. 


 - Dezinfectarea suprafețelor

Dezinfectarea suprafețelor este un alt subiect cheie în asigurarea măsurilor de siguranță în cabinete medicale, deoarece acestea sunt spațiile care se află în contact direct cu persoanele care suferă de anumite boli sau afecțiuni. Din acest motiv se recomandă dezinfectarea tuturor suprafețelor după interacțiunea cu fiecare pacient, astfel încât acesta să se poată bucura de servicii în condiții de deplină siguranță.


Din cauza acestor etape de dezinfecție, trebuie stabilită o pauză între fiecare pacient, la nivelul primirii acestuia, pentru a da astfel timpul necesar aerisirii și curățării sau dezinfectării cabinetului medical.

Dezinfectarea fiecărui obiect dintr-un cabinet medical se poate face prin metode manuale sau mecanizate, uneori chiar automatizate, având efect relativ repede, afectând însă puțin din programul uzual al unui cabinet medical.


Pe lângă folosirea substanțelor obișnuite de dezinfecție în cabinetele medicale, precum dezinfectanții profesionali sau alcoolul cu o concentrație de peste 70 de grade, mai poate fi folosită și lampa UV. Aceasta însă prezintă un dezavantaj major prin faptul că trebuie ținută lumina peste suprafețe pentru o perioadă foarte lungă de timp, iar procedeul trebuie să se repete pe porțiuni, lucru care pe alocuri poate fi ineficient. 


 Măsurile de siguranță dincolo de SARS-CoV-2

Ar trebui reținut faptul că în plină pandemie este într-adevăr important să ne pese de dezinfectarea corectă a suprafețelor și de grija față de transmiterea acestui virus, în particular. Cu toate acestea însă nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că pe lângă COVID mai există și alte potențiale pericole la care ne expunem, mai ales atunci când mergem în instituții medicale. Din acest motiv apare și necesitatea purtării măștii de protecție, deoarece chiar dacă ea nu ne protejează de coronavirus, ne poate proteja de alte boli.


Faptul că instituțiile medicale iau măsurile prezentate contribuie la limitarea pericolelor, iar acesta este un lucru foarte bun. Virusul gripal, varicela, rujeola, acestea sunt doar câteva dintre pericolele care ne pândesc la tot pasul și de care tindem să uităm, în umbra situației COVID. Însă aceste boli există și ele pot fi contactate la fel de ușor ca și coronavirusul, dar dacă asigurăm un minim de protecție putem preîntâmpina acest lucru. Astfel se justifică investițiile pe care cabinetele medicale le fac în scopul prevenției, deoarece ar trebui să înțelegem faptul că un linoleum sau achiziția unor centrale de aer, sau orice altă investiție își are justificare în protecția unitară și constantă la nivelul unității în sine și nu doar raportat la situația pandemică.


Cu siguranță aceste măsuri par dificile și poate că pare și mai greu de respectat fiecare etapă în parte. Totuși, ar trebui să ne gândim că fiecare dintre măsurile luate sunt în scopul protecției și a siguranței, iar acest lucru le face parcă mai ușor de suportat. Indiferent de care parte a baricadei ne situăm, fie că suntem medici sau pacienți, un lucru este sigur, avem nevoie de produse specializate care să ne ajute să minimalizăm contactul cu obiecte contaminate, dar și de produse care să fie ușor de curățat și de igienizat. Partea cea mai bună din acest lucru este aceea că în acest fel ne putem moderniza casele, birourile, cabinetele medicale, grădinițele sau școlile, preocupându-ne în același timp de păstrarea siguranței noastre. 


Postat in Ghidul cumparatorului

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Ghidul cumparatorului, in cel mai scurt timp posibil.