eMenatwork foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator eMenatwork este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
luni - vineri orele 9-17 Contact

Cum sa pastrezi masurile de siguranta in cabinetul medical


 

În perioada actualã nu traversãm cea mai fericitã perioadã a vietii noastre, având în vedere faptul cã generatia noastrã trece acum printr-o pandemie, a sasea în istorie ca nivel de extindere si daune. Totusi, cum în timpul unei pandemii cabinetele medicale trebuie sã functioneze, iar uneori o fac si peste capacitatea maximã, este nevoie de reguli speciale si de mãsuri serioase în ceea ce priveste siguranta pacientilor si a cadrelor medicale. Dacã esti pacient si vrei sã stii cum te poti simti mai protejat în unitãtile medicale, sau dacã ai în grijã o astfel de unitate, iatã câteva dintre mãsurile care se pot lua în vederea reducerii îmbolnãvirii fie cu virusul SARS-CoV-2, fie cu alte tipuri de virusi si microorganisme.

Contextul pandemic

În contextul actual, cabinetele medicale au devenit destul de greu accesibile, în special din cauza pericolului infectãrii. Din acest motiv mãsurile de sigurantã au devenit si mai drastice decât înainte, pentru a se putea preveni rãspândirea nu doar a noului Coronavirus ci si a altor tipuri de boli, virale sau bacteriene. 

Este important sã stii cã noul Coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, reprezintã o amenintare realã si cã oricât ne-am dori sã fie doar un vis urât, în realitate suntem foarte expusi la el. Pânã la dezvoltarea unui vaccin aplicabil, verificat si aprobat, cu rezultate notabile în cazul pacientilor deja infectati, va trebui sã învãtãm sã ne protejãm pe noi însine, dar si pe cei din jurul nostru, folosind metodele deja vehiculate de cãtre specialisti.

1. Spãlarea mâinilor cu apã si sãpun

Acesta este pasul pe care nu trebuie sã îl pierdem din vedere niciodatã, cu atât mai putin acum, când avem acest context pandemic. Specialistii au insistat si insistã în continuare pe ideea de a ne spãla mâinile cât mai des, timp de cel putin 20 de secunde, având grijã sã curãtãm bine tegumentele si zona unghilor. Degetele nu trebuie uitate nici ele, deoarece microbii pot fi oriunde pe piele, iar îndepãrtarea lor se poate face doar printr-o spãlare temeinicã. Mâinile ar trebui spãlate dupã orice tip de interactiune cu suprafetele, deoarece durata de viatã a coronavirusului, dar si a altor virusuri sau bacterii, poate fi destul de mare. 

2. Dezinfectarea mâinilor

Acest lucru se poate realiza usor cu ajutorul dezinfectantilor profesionali, special realizati pentru contactul cu pielea, din categoria biocidelor. La nevoie, dacã nu ai posibilitatea utilizãrii unui astfel de produs, se poate folosi pentru dezinfectarea mâinilor alcoolul cu o concentratie de cel putin 70%, pentru a distruge virusii si microbii, lãsând pielea curatã. Specialistii ne atrag atentia asupra faptului cã nu ar trebui sã ne atingem ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare, ci ar trebui sã avem în vedere dezinfectarea acestora. 

3. Masca de protectie

Desi existã o întreagã controversã în aceastã privintã, masca de protectie este absolut necesarã dacã vrem sã ne protejãm pe noi, prin a-i proteja pe ceilalti. Masca de protectie nu protejeazã propriu zis de COVID, însã te poate proteja de alte boli, în timp ce îi protejeazã pe cei din jurul tãu, în cazul nefast în care si tu ai putea fi un purtãtor asimptomatic. 

4. Distantarea socialã

Acest lucru implicã grija fatã de cei din jurul nostru, dar si fatã de noi însine, prin stabilirea unei distante între noi si persoanele care ne înconjoarã. Aceastã distantã, stabilitã la valoarea de 1,5 m, reprezintã de fapt limita de sigurantã care ne poate proteja de saliva expulzatã prin strãnut, tuse sau simplã vorbire. Distantarea socialã include de asemenea si stângerea mâinilor, îmbrãtisãrile si contactul fizic, sau sãruturile. Practic, este nevoie sã pãstrãm o oarecare limitã în ceea ce priveste spatiul împãrtit cu cei din jurul nostru, astfel încât sã ne putem simti protejati.

 

Care sunt mãsurile de sigurantã adoptate în cabinetul medical?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/D0ov97Td-xM

Cabinetele medicale si-au ajustat si ele cerintele, în concordantã cu contextul dat, drept pentru care functionarea lor a decurs bifând câteva aspecte drastice în ceea ce priveste siguranta. Înainte de începutul pandemiei, cabinetele medicale erau oricum dezinfectate la nivel de pardoseli si echipamente medicale, însã aceste etape s-au impus în prezent cu o frecventã mai mare, astfel încât riscurile sã fie cât mai reduse. 

A. Purtarea mãstilor de protectie si a vizierei

Dacã înainte de pandemie acest lucru nu era obligatoriu decât în interactiunile directe cu pacientul, de tipul rãnilor deschise, sau a lucrãrilor dentare sau de chirurgie, în prezent acest echipament a devenit universal valabil. Viziera poate proteja în cazul stropirii cu diferite substante folosite în cabinet sau chiar cu fluide ale pacientului, asa cum se întâmplã, spre exemplu în cazul cabinetelor dentare. Viziera este folositã de cãtre medic, iar pacientului îi revine sarcina de a se prezenta în cabinetul medical cu mascã proprie care, dupã caz, se aruncã si se înlocuieste cu o mascã oferitã în cabinet.

B. Purtarea echipamentului de protectie special

Medicii, dar si pacientii trebuie sã fie protejati de contactul cu suprafetele, pe care virusii pot trãi o perioadã destul de lungã. Pentru a proteja tesãturile, sau chiar zone ale pielii direct expuse, pot fi folosite halatele de protectie. Acestea sunt diferite de halatele uzuale utilizate de medici si asistente, sunt transparente si nu foarte rezistente, însã suficient de bune pentru a acoperi zonele expuse.  

C. Dezinfectarea mâinilor si purtarea mãnusilor

Desi în prezent mãnusile sunt purtare doar de cãtre medici, deopotrivã si medicul, dar si pacientul au obligatia de a-ti dezinfecta mâinile. Din acest motiv în cabinetele medicale trebuie sã fie amplasate dispensere speciale cu substante dezinfectante, puse la dispozitia pacientilor pentru a-si curãta mâinile. 

 

Cum sã pãstrezi mãsurile de sigurantã în cabinetul medical?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/muq_ej7p9s0

Aceasta este probabil una dintre cele mai grele provocãri ale secolului, deoarece vorbim deja despre un domeniu în care igienizarea si pãstrarea mãsurilor de sigurantã sunt la ele acasã. Existã totusi solutii care pot fi implementate dincolo de distantarea socialã si de purtarea mãstii de protectie, iar acestea implicã si partea tehnicã a infrastructurii cabinetelor, astfel încât acestea sã asigure un plus din punct de vedere a protectiei.

- Asigurarea pardoselilor unitãtilor medicale 

O solutie la îndemânã pe care o pot folosi reprezentantii cabinetelor medicale este folosirea de plãci ceramice cu efect antibacterian, care au un rol activ în preventia împotriva îmbolnãvirii. O alternativã la aceste tipuri de pardoseli poate fi un covor PVC, care de asemenea are efect antibacterian si este special creat pentru spatii în care igiena trebuie sã se afle la un nivel cât mai ridicat. Produsul este omogen si oferã mentenantã facilã si rezistentã în timp la substantele folosite pentru dezinfectare si la trafic intens, asa cum se întâmplã în cazul cabinetelor medicale.

- Iluminatul în cabinete medicale 

Pãstrarea mãsurilor de sigurantã se aflã într-o strânsã legãturã si cu sistemele de iluminat, deoarece tehnica modernã ne permite contactul cât mai redus cu întrerupãtoarele, limitând astfel si folosirea în comun a unor produse de interes general. Gama de instalatii electrice Vimar este una dintre cele mai cunoscute, la fel si sistemele de iluminat VEM. Tehnicile moderne de iluminare meritã si o amenajare specificã la nivel de iluminat general, prin folosirea tavanului fals casetat, o solutie practicã si deosebit de esteticã de amenajare si reabilitare a unitãtilor medicale. În aceste tipuri de tavane se pot potrivi foarte bine aparatele de iluminat Almalux, care vor oferi o solutie potrivitã de iluminare care sã fie de folos oricãrui cabinet medicat. 

- Pãstrarea igienei la nivel de bãi

Un punct în plus în aceastã luptã împotriva virusilor si a bacteriilor îl constituie folosirea unor produse sanitare de calitate, care sã permitã igienizarea rapidã, scãzând riscurile de transmitere a bolilor. Bateriile pentru lavoare si chiuvete sunt foarte importante si este necesar ca acestea sã reziste la conditii de uzurã amplã, fãrã a prezenta semne de deteriorare. Din categoria de obiecte sanitare moderne ar fi de mentionat bateriile cu termostat, pentru reglarea temperaturii la iesire a apei si bateriile cu senzor, care pornesc apa atunci când senzorii detecteazã miscare. Ambele produse oferã libertatea deplinã a mâinilor si ne scutesc de a atinge suprafele fãrã a sti în prealabil dacã acestea au fost sau nu dezinfectate. 

- Dezinfectarea suprafetelor

Dezinfectarea suprafetelor este un alt subiect cheie în asigurarea mãsurilor de sigurantã în cabinete medicale, deoarece acestea sunt spatiile care se aflã în contact direct cu persoanele care suferã de anumite boli sau afectiuni. Din acest motiv se recomandã dezinfectarea tuturor suprafetelor dupã interactiunea cu fiecare pacient, astfel încât acesta sã se poatã bucura de servicii în conditii de deplinã sigurantã.

Din cauza acestor etape de dezinfectie, trebuie stabilitã o pauzã între fiecare pacient, la nivelul primirii acestuia, pentru a da astfel timpul necesar aerisirii si curãtãrii sau dezinfectãrii cabinetului medical.

Dezinfectarea fiecãrui obiect dintr-un cabinet medical se poate face prin metode manuale sau mecanizate, uneori chiar automatizate, având efect relativ repede, afectând însã putin din programul uzual al unui cabinet medical.

Pe lângã folosirea substantelor obisnuite de dezinfectie în cabinetele medicale, precum dezinfectantii profesionali sau alcoolul cu o concentratie de peste 70 de grade, mai poate fi folositã si lampa UV. Aceasta însã prezintã un dezavantaj major prin faptul cã trebuie tinutã lumina peste suprafete pentru o perioadã foarte lungã de timp, iar procedeul trebuie sã se repete pe portiuni, lucru care pe alocuri poate fi ineficient. 

 

Mãsurile de sigurantã dincolo de SARS-CoV-2

Ar trebui retinut faptul cã în plinã pandemie este într-adevãr important sã ne pese de dezinfectarea corectã a suprafetelor si de grija fatã de transmiterea acestui virus, în particular. Cu toate acestea însã nu ar trebui sã pierdem din vedere faptul cã pe lângã COVID mai existã si alte potentiale pericole la care ne expunem, mai ales atunci când mergem în institutii medicale. Din acest motiv apare si necesitatea purtãrii mãstii de protectie, deoarece chiar dacã ea nu ne protejeazã de coronavirus, ne poate proteja de alte boli.

Faptul cã institutiile medicale iau mãsurile prezentate contribuie la limitarea pericolelor, iar acesta este un lucru foarte bun. Virusul gripal, varicela, rujeola, acestea sunt doar câteva dintre pericolele care ne pândesc la tot pasul si de care tindem sã uitãm, în umbra situatiei COVID. Însã aceste boli existã si ele pot fi contactate la fel de usor ca si coronavirusul, dar dacã asigurãm un minim de protectie putem preîntâmpina acest lucru. Astfel se justificã investitiile pe care cabinetele medicale le fac în scopul preventiei, deoarece ar trebui sã întelegem faptul cã un linoleum sau achizitia unor centrale de aer, sau orice altã investitie îsi are justificare în protectia unitarã si constantã la nivelul unitãtii în sine si nu doar raportat la situatia pandemicã.

Cu sigurantã aceste mãsuri par dificile si poate cã pare si mai greu de respectat fiecare etapã în parte. Totusi, ar trebui sã ne gândim cã fiecare dintre mãsurile luate sunt în scopul protectiei si a sigurantei, iar acest lucru le face parcã mai usor de suportat. Indiferent de care parte a baricadei ne situãm, fie cã suntem medici sau pacienti, un lucru este sigur, avem nevoie de produse specializate care sã ne ajute sã minimalizãm contactul cu obiecte contaminate, dar si de produse care sã fie usor de curãtat si de igienizat. Partea cea mai bunã din acest lucru este aceea cã în acest fel ne putem moderniza casele, birourile, cabinetele medicale, grãdinitele sau scolile, preocupându-ne în acelasi timp de pãstrarea sigurantei noastre. 

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul

Acceseaza produsele in functie de producator

Know-How Center

Idei. Sfaturi. Recomandari utile.