Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Cum se construiește un foișor - ghid practic în 4 pași

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork!sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/foisor-ocean-vedere-sky-albastru-84536/


Grădina sau casa ta de vacanță sunt frumos îngrijite, au tot ce le trebuie în materie de alei amenajate și flori, dar le-ar putea prinde bine un foișor? Ideea ta este una foarte bună, pentru că vei reuși să aduci în curte un punct de atracție, sub care te vei putea bucura alături de prieteni, familie sau simpli musafiri de petreceri în aer liber și relaxare cât cuprinde. Ai la dispoziție două opțiuni - fie ceri ajutorul unui meșter tâmplar, care se va ocupa de tot ce presupune acest proiect, fie îți faci curaj și construiești singur un foișor. Dacă ai ales a doua variantă, acest articol îți va fi de foarte mare ajutor, pentru că ți-am pregătit toate informațiile de care ai nevoie, grupate în patru pași. Iată cum trebuie să te organizezi.


1. Alege locul în care vei amplasa foișorul


Prima și cea mai importantă etapă în construirea unui foișor este alegerea celui mai potrivit loc din curte. În acest proces, va trebui să ții cont de terenul pe care urmează să fie amplasată construcția din lemn și de distanța față de casă, pentru că vei avea nevoie de acces facil până la zona de recreere. Terenul mlăștinos sau cel nisipos sunt total contraindicate pentru amplasarea vreunei construcții, la fel cum sunt și zonele curții în care știi că sunt montate canale, fose septice, cabluri electrice sau optice. Altfel, s-ar putea să fii nevoit să muți foișorul, în cazul în care ai nevoie de acces la una dintre utilitățile menționate.


Ideal ar fi să poți amplasa foișorul în spatele casei, pe o zonă verde suficient de largă, care îți poate oferi confortul și intimitatea de care ai nevoie.


2. Alege tipul de foișor preferat

Poți trece la pasul al doilea, în care ar trebui să alegi cel mai potrivit model de foișor, pretabil pentru curtea ta, dar și pentru zona în care locuiești. Ai la dispoziție următoarele variante:


✅ Foișor rotund sau oval - va oferi o notă clasică grădinii tale, însă îți va oferi un spațiu mai limitat la interiorul său față de alte tipuri de foișor. Este ideal pentru familiile mici.

✅ Foișor pătrat sau dreptunghiular - sunt ce mai ușor de construit dintre toate și permit o mai bună utilizare a spațiului de la interiorul acestora. Se potrivește cu orice stil de casă sau grădină, fiind o construcție clasică.

✅ Foișor hexagonal sau octogonal - acesta este cel mai des întâlnit tip de foișor, fiind ideale pentru orice tip de casă ori curte. Permit accesul unui grup mai numeros.

✅ Foișor modern sau rustic - pentru un plus de stil, poți opta pentru una din aceste două variante, ținând în permanență cont de stilul adoptat pentru construirea casei.

✅ Foișor cu grătar - probabil cel mai apreciat stil de foișor, acesta se pretează spațiilor mai mari, care permit ridicarea din cărămidă a unui loc de gătit.

✅ Foișor deschis sau închis - dacă vrei să poți petrece timpul liber în foișor chiar și atunci când plouă, varianta cea mai bună pentru tine este modelul cu geamuri sau plastic transparent. Ține însă cont de costurile suplimentare care vor veni la pachet cu această specificație a foișorului. Dacă preferi să lași foișorul deschis, ia în considerare montarea unui plase de insecte, care vor ține țânțarii la distanță atunci când ai nevoie de un moment de relaxare.


3. Alege materialul din care vei construi foișorul


Imediat după aceea, poți trece la alegerea materialului din care preferi să îți construiești un foișor. Durabilitatea și întreținerea acestuia vor depinde de această etapă, așa că gândește-te în avans la toate aceste opțiuni. Vei putea alege dintre:


✅ Foișor din lemn - cea mai des întâlnită opțiune, lemnul este ideal pentru o astfel de construcție, în primul rând datorită costurilor sale reduse. Un alt avantaj al lemnului este acela că nu se încinge de la căldură și permite plantelor să se dezvolte în voie în jurul foișorului.

✅ Foișor din metal - mult mai rezistente decât cele din lemn, foișoarele din metal nu vor putrezi și nici nu vor fi expuse cariilor. Totuși, construcțiile din metal au un mare dezavantaj, acela că se supraîncălzesc la expunerea îndelungată la soare.

✅ Foișor din piatră - cel mai solid dintre toate, foișorul din piatră este ideal atunci când vrei să construiești la interiorul acestuia și un grătar din același material.

✅ Foișor din plastic - prețul foarte redus, în comparație cu celelalte variante pe care le ai, dar și ușurința cu care se montează fac dintr-un foișor din PVC unul simplu de construit și care are nevoie de mentenanță redusă. Totuși, acesta este și tipul care va rezista cel mai puțin în fața unor rafale de vânt sau ploaie mai puternice.


4. Comandă unelte și scule


Acum, că ai trecut prin acești pași, poți trece la următorul, cel care te va aduce mai aproape de visul de a avea un foișor care tronează în centrul curții tale. Mai trebuie să cumperi câteva unelte și materiale de construcții, să îți dedici cel puțin o zi proiectului și să te bucuri de finalitatea acestuia. Iată lista cu uneltele de care vei avea nevoie pentru construirea unui foișor:


👉 Mănuși și ochelari de protecție

👉 Fierăstrău circular

👉 Bormașină

👉 O mașină de găurit

👉 Ciocan

👉 Boloboc

👉 Cazma

👉 Scară

👉 Creion de tâmplărie

👉 Ciment

👉 Nisip

👉 Pietriș

👉 8 stâlpi din lemn

👉 Șuruburi și cuie

👉 Balustrade

👉 Scânduri

 

Nu uita să adaugi în proiect și câteva corpuri de iluminat care să dea o notă intimă foișorului pe timp de noapte. Caută un proiect de foișor online și apucă-te de treabă cât mai curând!

Postat in Cum se monteaza

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Cum se monteaza, in cel mai scurt timp posibil.