Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Hidroizolarea beciului: Ghid pas cu pas

  10-06-2022

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/construction-welding-demolition-man-1121062/


Dacã vrei sã-ți construiești o casã sau îți renovezi locuința, trebuie sã acorzi o atenție foarte mare și beciului. În aceastã încãpere poți depozita multe lucruri, de la alimente la vinuri, jucãrii, haine mai vechi sau obiecte pe care le folosești doar ocazional. De aceea, și aceastã încãpere trebuie atent amenajatã și izolatã. În plus, dacã vei neglija beciul, umezeala și mucegaiul care se acumuleazã aici se pot extinde apoi și în restul casei.

Când ai în vedere hidroizolarea beciului, materialele folosite trebuie sã fie de calitate, pentru cã pivnița este mult mai expusã umezelii, din cauza infiltrațiilor de la pânza freaticã sau de la apa de ploaie. De aceea, beciul ar trebui sã aibã un sifon în pardosealã, pentru scurgerea apei care ar putea ajunge aici, dar și un sistem de ventilație foarte bun, care sã previnã formarea condensului. De mare ajutor pot fi aparatele pentru dezumidificare, care pot sã absoarbã surplusul de umezealã din aer.


Ce este hidroizolarea beciului?
Hidroizolarea este acțiunea prin care se aplică o membrană protectoare, care previne accesul umezelii în suprafețele beciului. În acest fel spațiul devine impermeabil și se evită formarea mucegaiului, a igrasiei - factori care ulterior pot duce la deteriorarea întregii fundații.

Apa care se infiltrează în pereții neizolați va duce la erodarea construcției, iar rezolvarea problemelor nu doar că va fi anevoioasă din punct de vedere logistic, dar și costisitoare.


Hidroizolarea beciului: Avantaje
Hidroizolarea joacă un rol esențial pentru sănătatea construcției, dar și pentru cea a locuitorilor casei de asemenea. Iată principalele avantaje:

- Controlul umidității
Chiar dacă beciul nu este o încăpere folosită pentru locuit, ai nevoie de acesta pentru a depozita diverse obiecte sau chiar alimente, iar controlul umidității te ajută să te bucuri de un mediu potrivit pentru acestea.

- Evitarea pierderilor de căldură
Prin pereții beciului se poate pierde în jur de 20% din căldura casei. Beciul hidroizolat devine astfel un spațiu tampon între podeaua primelor camere și fundație. În acest fel eviți atât frigul, cât și umezeala.

- Impiedicarea dezvoltării mucegaiului
Un aspect important pentru sănătatea tuturor celor care locuiesc în casă este descurajarea formării mucegaiului. Dacă acesta pătrunde în pereții construcției, poate crea probleme de sănătate grave, precum astmul.

- Împiedicarea accesului dăunătorilor
Rozătoarele și insectele sunt atrase de straturile de izolație umede și își vor face cu ușurință drumul spre locuința ta. Dacă optezi pentru materiale de calitate și o lucrare făcută corect, vei putea evita aceste situații.

Hidroizolarea beciului te ajută să îți protejezi locuința, atât în ceea ce privește construcția propriu-zisă, cât și starea de bine a locuitorilor acesteia.

 

Metode pentru hidroizolarea beciului
În funcție de stadiul în care se află construcția sau beciul, există mai multe metode prin care poți hidroizola beciul. Iată care sunt acestea:

- Hidroizolarea la exterior
Aceasta se efectuează atunci când la interior există deja un strat de membrană hidroizolatoare. Dacă este vorba de o clădire deja folosită, se va folosi o membrană hidrobituminoasă. Se recomandă o atenție specială și pentru ventilarea corectă a beciului, deoarece un strat dublu de material hidroizolator poate împiedica pereții să respire.

- Hidroizolarea la interior
Dacă izolarea se face în timpul construcției, materialil trebuie ales după cea mai scăzută temperatură de pe timpul iernii. Structura fundației trebuie să includă pietriș, beton, amorsă, membrană bituminoasă și betonul fundației.

 

Hidroizolarea beciului: Pas cu pas

  • Începe cu fundația, apoi asigură-te că toți pereții încãperii sunt bine izolați, cu materiale de calitate. Poți folosi membrane bituminoase, peste care aplici polistiren extrudat, iar deasupra acestuia este necesarã o membranã cu crampoane, care dreneazã apa provenitã din precipitații.
  • Izolează corect și rosturile, pardoseala și pereții interiori. Dacã beciul este deja construit, atunci va fi mai complicat sã-l izolezi pe exterior sau sã izolezi fundația. În acest caz, atunci când îl renovezi, poți aplica o hidroizolație pentru pereții interiori și pentru podea. Pentru hidroizolația interioarã a beciului, poți folosi orice tip de produse, inclusiv cele pe bazã de spumã de poliuretan.

Ține cont și de urmãtoarele aspecte:

  • Spațiul interior din beci va fi mai redus în urma izolãrii pereților.
  • Multe produse de hidroizolare sunt inflamabile, de aceea ar trebui acoperite cu substanțe speciale, care sã scadã riscul unui incendiu.
  • Izolația internã nu va face fațã dacã nu existã un sistem eficient pentru drenarea apei de ploaie.

Iatã de ce ar fi ideal ca hidroizolarea beciului sã fie fãcutã de la bun început, astfel încât produsele speciale sã fie aplicate și la fundație și la pereții exteriori.

 

Ce produse poți folosi pentru hidroizolarea beciului
Existã multe materiale pe care le poți folosi ca sã izolezi eficient subsolul casei, însã cele mai folosite sunt urmãtoarele:

  • Membranele bituminoase: aceste materiale pe bazã de bitum pot fi folosite pentru izolarea fundației, acoperișului sau bazinelor și țin la distanțã apa din pânzã freaticã, dar și apa provenitã din precipitații. Membranele se aplicã în douã straturi, iar pentru montarea lor este nevoie de un specialist.
  • Spuma rigidã: este idealã pentru fundație și pentru pereți și poate fi folositã pentru a izola orice parte a casei. Este potrivitã pentru izolație exterioarã și interioarã și asigurã inclusiv un confort termic sporit. Spuma rigidã, care are forma unor panouri, poate fi fabricatã din polistiren, poliuretan sau poliizocianurat.
  • Hidroizolație lichidã: este un produs pe bazã de rãșini poliuretanice, care se întãrește la contactul cu aerul și se transformã într-o membranã elasticã. Se aplicã relativ simplu, cu pensula, rola sau pompa fãrã aer.

În cazul subsolului, pentru o izolare eficientã ar trebui sã aplici materialul ales în patru straturi. Înainte de aplicarea produsului pentru hidroizolare, este necesarã o pregãtire a zonei respective, care presupune:

  • Curãțarea și nivelarea peretelui sau podelei.
  • Aplicarea unui strat de amorsã, care va fi aleasã în funcție de materialul stabilit pentru hidroizolare.

În funcție de calitatea materialului folosit și de modul în care a fost realizatã hidroizolarea, o lucrare bunã poate rezista foarte mult timp, având de obicei o garanție cuprinsã între 10 și 25 de ani. Durata de viațã poate fi însã mult mai lungã.

Optează pentru hidroizolarea beciului din locuința ta și evită neplăcerile pe termen scurt și lung. Cu ajutorul produselor potrivite poți chiar să-ți amenajezi un spațiu de depozitare ferit de umezeală și dăunători.

 

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator