Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Iluminatul in cabinetul medical - de la practic la estetic

Vezi articolele din:

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork!Daca detii un cabinet medical si cauti cele mai bune solutii de iluminat pentru acesta, vei vedea ca optiunile moderne iti ofera posibilitatea sa imbini esteticul cu practicul, fara a cheltui o mica avere in acest sens. Iluminatul in cabinetul medical este o problematica aparte, prin prisma domeniului de activitate, insa, aceasta provocare are acum si o solutionare, datorita tehnologiilor moderne. Iata cum poti sa beneficiezi de un iluminat potrivit in cabinetul tau medical, astfel incat sa poti crea un mediu confortabil pentru pacienti, dar si pentru activitatea ta.


Cuprins:

1. Cum influenteaza lumina starea pacientului?

2. De ce este important iluminatul corect in cabinetul medical?

3. Plafoniere aparente sau incastrate- o solutie perfecta de iluminat in unitati medicale

4. Calitatea luminii in cabinete medicale

5. Igiena corpurilor de iluminat in cabinete medicale

6. Tehnologia Vimar- o solutie eficienta in ceea ce priveste igiena si iluminatul

7. Iluminatul si capacitatea umana de concentrare

8. Iluminatul in cabinete medicale- esteticul conteaza

9. Iluminatul de siguranta


Cum influenteaza lumina starea pacientului?

Multi pacienti au tendinta sa isi construiasca pareri pe baza perceptiilor. Psihologic vorbind, oamenii fac diverse asocieri, de la gust, miros sau perceptii tactile, pana la asocieri de culori si lumina. In general, fobia de spital are la baza cateva lucruri care tin de domeniul medical, printre care si influenta luminii asupra spatiului, ca imagine de ansamblu. O lumina rece, alba, nu prea puternica, ideea de spatiu gol si impersonal ar fi, pe scurt, caracteristicile mentionate de catre majoritatea pacientilor, care fac o asociere nu tocmai pozitiva a luminii din spitale sau clinici medicale.


Iluminatul in cabinetul medical poate insa sa arate si altfel si poate chiar stimula pozitiv perceptia pacientului, care se va simti astfel mai confortabil in unitatea medicala. O camera luminoasa va avea, intotdeauna, un efect pozitiv, iar aici va conta foarte mult si temperatura luminii, in sensul folosirii luminii calde sau a luminii reci. Din ce in ce mai adesea, dezvoltatorii se axeaza pe folosirea sistemelor de iluminare care sa se apropie cat mai mult de lumina naturala, iar, din acest motiv, tehnologia LED pare sa fie preferata.


De ce este important iluminatul corect in cabinetul medical?

Cabinetul medical reprezinta o zona de examinare a pacientului si, din acest motiv, este necesar ca lumina sa fie potrivita din toate punctele de vedere. Intensitatea si culoarea acesteia conteaza foarte mult atunci cand vine vorba despre observarea directa a unor probleme, iar, din acest motiv, este important sa alegi solutii optime de iluminat.

Pe de alta parte, iluminarea corecta a cabinetelor medicale reprezinta un atu in caz de evacuare rapida sau de masuri de prim ajutor. Tendintele moderne in ceea ce priveste iluminarea in cabinetele medicale aduc in discutie utilizarea unor produse care sa reduca, pe cat posibil, nevoia de ajustare a luminii, acestea functionand in mod autonom. Este cazul plafonierelor, produse de iluminat cu tehnologie moderna, sigura si usor de folosit.


Plafoniere aparente sau incastrate - solutia perfecta in unitati medicale

Pentru o lumina uniform distribuita, plafonierele sunt una dintre alegerile recomandate pentru cabinetele medicale. În general, aceste plafoniere sunt montate sau incastrate in tavanul fals, acolo unde se fac, de altfel, si legaturile la nivel electric, pentru functionarea acestor corpuri de iluminat. Plafonierele prezinta urmatoarele avantaje:


✅ Distribuie lumina in mod uniform, garantand iluminarea eficienta pe suprafata alocata;

✅ Au eficienta energetica mare, potrivita cabinetelor medicale cu solicitari de examinare sau control;

✅ Ofera lumina puternica, potrivita nevoii de utilizare;

✅ Se monteaza usor si rapid;

✅ Au o greutate redusa;

✅ Sunt produse certificate privind protectia la foc.

 

Sursa: https://unsplash.com/photos/KF-h9HMxRKg


Calitatea luminii in cabinete medicale

Cerintele de iluminare in cabinetele medicale vizeaza, in special, ideea de confort, atat a pacientului, cat si a medicului. Din acest motiv, instalatiile de iluminare pe baza de becuri LED sunt cele mai solicitate, datorita performantelor oferite:


✅ Redare exacta a culorilor, caracteristica foarte utila, mai ales in cabinetele medicale de examinare, acolo unde culorile percepute trebuie sa fie cat mai apropiate de culoarea naturala;

✅ Reducerea senzatiei de oboseala a ochilor - urmare a concentrarii vederii pe anumite zone;

✅ Reducerea aparitiei reflexiilor - care pot cauza iluzii optice si, totodata, pot influenta negativ un rezultat al unei examinari, din cauza perceptiei eronate;

✅ Reducerea umbrelor - care pot modifica, adesea, imaginea de ansamblu;

✅ Confort vizual sporit - prin reducerea efortului ocular;

✅ Grad crescut de protectie la orbire, cauzat de intensitatea luminii.

 

Lumina trebuie sa aiba o intensitate potrivita, care sa nu oboseasca privirea si sa nu devina deranjanta. Din acest motiv, alegerea corpurilor de iluminat trebuie sa se faca respectand aceste cerinte, pentru a mari gradul de confort.

Calitatea luminii oferite de catre corpurile de iluminat poate fi sporita cu ajutorul infrastructurii cabinetelor medicale, iar, un exemplu, in acest sens, il constituie folosirea tavanelor tratate cu BIOGUARD, care au un grad de reflexie a luminii de peste 87%. Aceste tavane sunt destinate, in special, folosirii in cadrul unitatilor incadrat in clase de risc mediu privind riscul de infectie suportat de pacient si au caracter hidrofug. Tavanele casetate sau metalice se recomanda sa aiba rezistenta sporita la dezinfectanti, la virusuri si mucegaiuri sau la umiditate, conform claselor ISO 14664-1.


Igiena corpurilor de iluminat in cabinete medicale

Unitatile medicale au, in permanenta, nevoie de igiena. Suprafetele sunt dezinfectate in mod constant, iar substantele folosite sunt, de regula, cel putin mai puternice decat cele folosite in mediul casnic. Din acest motiv este nevoie de corpuri de iluminat care sa respecte cerintele in privinta standardelor de igiena si sa poata fi usor curatate. Un plus il au produsele cu grad crescut de protectie la praf sau produse chimice, ori la substante lichide.


Tehnologia Vimar - o solutie eficienta in ceea ce priveste igiena si iluminatul

Pentru a usura si eficientiza iluminatul in cabinetele medicale, tehnologia moderna are aportul sau. Astfel, acum iluminatul se afla doar la o atingere de buton, mai exact la o simpla atingere de smartphone.


Sistemele Vimar iti ofera posibilitatea sa controlezi unele dispozitive, astfel incat iluminatul sa se poata realiza fara probleme si fara a mai fi nevoie sa atingi constant intrerupatoarele, telecomenzile sau a butoanele. Kitul Vimar iti ofera posibilitatea de a conecta urmatoarele accesorii:


✅ intrerupator cap - scara: permite controlul corpurilor de iluminat de la distanta, fara a mai fi nevoie de atingerea efectiva a comutatoarelor;

✅ intrerupator jaluzele;

✅ gateway Wi-Fi / Bluetooth.

 

Aceste game de produse ofera un plus in ceea ce priveste igiena, deoarece previn dezvoltarea si transmiterea de virusuri si  bacterii. De asemenea, produsele electrice Vimar sunt estetice si moderne, pretandu-se foarte bine unitatilor medicale, cabinetelor, salilor de operatii, receptiilor sau altor obiective similare.

Aparatajul terminal Vimar este deja cunoscut in cadrul unitatilor medicale pentru siguranta oferita prin intermediul prizelor, a comutatoarelor sau a intrerupatoarelor si, de aceea, este preferat cu precadere, fiind o solutie eficienta si igienica de alimentare electrica.


Iluminatul si capacitatea umana de concentrare

Desi, aparent, nu exista nicio legatura, iluminatul influenteaza foarte mult capacitatea de concentrare. Specialistii recomanda folosirea luminii la o intensitate potrivita pentru a ajuta revitalizarea organismului si cresterea capacitatii de concentrare. Astfel, lumina trebuie sa fie suficient de puternica incat sa pastreze active persoanele din incinta, deopotriva medic sau pacient.


O intensitate scazuta a luminii poate scadea randamentul, prin prisma oboselii acumulate in urma efortului depus pentru a vedea clar lucrurile. Lumina se poate adapta in functie de specificul cabinetelor, fiind deosebit de importanta in cazul consultatiilor, acolo unde stralucirea si intensitatea pot influenta un rezultat sau un diagnostic. Spre exemplu, in cazul consultatiilor oftalmologice, este nevoie de o lumina suficient de puternica pentru a-i oferi pacientului posibilitatea sa se concentreze la solicitarile medicului.


Pentru alegerea corpurilor de iluminat, trebuie avute in vedere doua notiuni deosebit de importante si anume:

Indicele de redare a culorii, abreviat IRC, care arata cat de apropiate sunt culorile percepute in urma iluminarii fata de culorile reale. Lumina artificiala are, adesea, proprietatea de a schimba partial calitatea si nuantele culorilor, iar acest lucru duce la o usoara confuzie. In domeniul medical, aceasta confuzie nu trebuie sa existe, pentru ca poate influenta parametrii in care se realizeaza anumite activitati medicale.

Tipul luminii, in functie de temperatura. Putem vorbi aici despre lumina calda si lumina rece, cu specificatia ca exista corpuri de iluminat, cum ar fi plafonierele, capabile sa redea o temperatura a culorii suficient de apropiata de lumina naturala. Acest lucru este inca un avantaj al folosirii plafonierelor in cabinetele medicale, fiindca pot crea o stare de confort, o stare de bine, atat personalului medical, cat si pacientului.


Oricare tip de lumina ar fi, specialistii recomanda folosirea aceluiasi tip pentru iluminarea intregului cabinet, tocmai pentru a nu exista diferente de intensitate, care ar putea obosi ochii. Pupila trece printr-un sistem succesiv de micsorari si expansiuni, lucru care conduce, la un moment dat, la oboseala vazului.


Iluminatul in cabinete medicale - esteticul conteaza

Dincolo de aspectul practic, iluminatul are si un rol estetic in cabinetele medicale. Chiar daca un cabinet medical nu are tocmai rol de expunere vizuala, este important felul in care acesta arata. Fireste, lumina contribuie la evidentierea tuturor acestor aspecte.


Cu iluminatul potrivit, pot fi puse in valoare pardoselile impecabile realizate din covoare PVC omogene sau pardoselile Quattro, placajul cu placi ceramice cu efect antibacterian, instrumentarul, centralele de aer, sau instalatiile electrice Vimar.

În plus, iluminatul unui cabinet medical poate face ca acesta sa devina mai primitor, in functie de sistemul de iluminat ales. Lumina nu trebuie sa devina intruziva prin intensitatea sa si sa nu deranjeze pacientul.

Ca in orice alt domeniu, chiar si cabinetele medicale pot beneficia de jocuri de lumini. Exista optiunea de a lumina rafturile sau dulapurile, sau portiuni speciale ale cabinetului, creand astfel un spatiu special.


Iluminatul potrivit scoate in evidenta si obiectele sanitare, ajutand la o localizare mai exacta. Accesoriile cabinetului, eventualul instrumentar si orice alt mic mobilier sunt astfel evidentiate cu ajutorul luminii potrivite, facand dintr-un simplu cabinet medical un spatiu de lux, eficient si sigur, igienic si luminos, lucru care contribuie la formarea increderii, din partea pacientului.  


Iluminatul de siguranta

Uneori, se poate intampla ca o pana de curent sa puna probleme unitatilor medicale. Este nevoie de lumina pentru a ne putea orienta spre o iesire, sau, pur si simplu, pentru a ne orienta in incapere. Fara lumina, problemele pot aparea cu usurinta. Daca in cazul spitalelor vorbim despre generatoare de curent, separate de reteaua de iluminat, in cazul cabinetelor medicale ne putem folosi de sisteme de iluminat de siguranta. Aceste corpuri de iluminat permit o autonomie de circa 1-3 ore, sunt incadrate in clasa IP 65 de protectie la foc si pot constitui o solutie eficienta de iluminat de urgenta.


Iluminatul in cabinetele medicale reprezinta o adevarata provocare, fiindca obiectele de iluminat trebuie sa se ridice la unele standarde impuse, atat din punct de vedere al igienei, al confortului, cat si din punct de vedere estetic.


Este firesc sa cautam cele mai bune solutii pentru a oferi clientilor confortul mult dorit si pentru a ne proteja pe noi insine in timpul activitatilor curente. Iata ca solutiile de iluminat exista, iar acestea ne sunt astazi mai la indemana decat oricand. 

Postat in Ghidul cumparatorului

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Ghidul cumparatorului, in cel mai scurt timp posibil.