Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Izolare termică în interior și în exterior - Ghid complet de instrucțiuni și recomandări

Vezi articolele din:

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork!Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-concrete-building-2287310/


Locuința ta are nevoie de izolare termică interioară și exterioară, ambele fiind avantajoase atât în timpul verii, cât și în sezonul rece. Acestea reprezintă adevărate standarde în sectorul construcțiilor și alcătuiesc cele mai importante etape ale proiectelor de renovare a clădirilor. 


Există numeroase tipuri de materiale și metode prin care acestea pot fi efectuate. Din acest motiv, astăzi am alcătuit un ghid util, care să te ajute să alegi opțiunile potrivite nevoilor tale. 


CUPRINS

1. Izolarea termică de interior - Ce avantaje oferă?

2. Ce opțiuni ai la dispoziție în cazul izolației de interior?

3. Materiale recomandate pentru realizarea izolației interioare

4. Izolarea termică de exterior - Beneficii pentru utilizatori

5. Tipuri de izolație exterioară pe care le poți considera

6. Materiale utilizate pentru realizarea izolării exterioare

7. Izolarea termică interioară vs izolarea termică exterioară - Ce alegi?


1. Izolarea termică de interior - Ce avantaje oferă?

Atunci când este efectuată corect, utilizând cele mai bune materiale și în conformitate cu nevoile locuinței tale, izolarea termică interioară a locuinței prezintă numeroase avantaje:


     ✅ Economie de energie - O bună izolație de interior asigură menținerea constantă a temperaturii și elimină pierderile de energie. Astfel, costurile de întreținere și cele aferente consumului de gaz sunt considerabil reduse.

     ✅ Sporirea confortului - O temperatură constantă în interior este necesară pentru asigurarea confortului locatarilor, atât vara, cât și în sezonul rece.

     ✅ Protejarea pereților și a sănătății - Atunci când pereții unei locuințe sunt izolați corect, scade riscul de apariție a infiltrațiilor de apă. Astfel, scade riscul de apariție a mucegaiului sau a igrasiei, care au efecte nocive asupra sănătății. 

 

2. Ce opțiuni ai la dispoziție în cazul izolației de interior?

În funcție de obiectivele propuse în momentul realizării izolației termice interioare și a materialelor utilizate, există trei variante principale pe care le poți considera: 


     ✅ Izolarea fonică - Aceasta este necesară pentru a reduce efectul zgomotelor din exterior sau din interior (scăparea obiectelor pe podea, zgomote aeriene, volumul muzicii).

     ✅ Termoizolația - Aceasta are scopul de a menține o temperatură constantă în interiorul locuinței și de a elimina riscul confruntării cu pierderi de căldură.

     ✅ Hidroizolația - Scopul acesteia este cel de eliminare a riscului de apariție a umezelii excesive și a mucegaiului cauzat de aceasta. 


3. Materiale recomandate pentru realizarea izolației interioare

Eficiența lucrărilor de izolare interioară a locuinței depinde de calitatea și de rezistența materialelor utilizate. Este recomandat să le alegi pe cele care asigură o eficiență energetică sporită și un grad maxim de confort, indiferent de anotimp. 


Iată care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție:

 

     ✅ Vata minerală - Poți opta pentru vata minerală de sticlă sau pentru vata bazaltică. Acest material este recomandat atât pentru spațiile obișnuite din interior, cât și în cazul celor dificile. Mansarda este un exemplu elocvent, în acest caz, datorită gradului sporit de izolare termică de care are nevoie. În plus, vata minerală nu este inflamabilă și poate asigura izolarea fonică a spațiilor.

 

     ✅ Fibre de celuloză - Aceasta este varianta preferată de proprietarii care vor să asigure izolarea termică interioară cu materiale organice. 

          ◾ Fibrele de celuloză se obțin prin reciclarea hârtiei. Conținutul bogat al acestora în soluții antiseptice elimină riscul de apariție a mucegaiului și ține la distanță diverși dăunători.

          ◾ Acestea pot fi utilizate cu succes în vederea asigurării unei bune izolații termice, datorită conductivității termice reduse (0.037kW/mK). Acest lucru înseamnă că acestea pot reduce considerabil pierderile de căldură.

          ◾ În plus, fibrele de celuloză mențin un nivel optim de umiditate (de până la 50%) în orice spațiu. Din acest motiv, acestea pot fi utilizate și cu scopul realizării unei bune hidroizolații a locuinței.

 

     ✅ Fibre de lemn - Acestea sunt recomandate de specialiști pentru realizarea izolației fonice și termice a locuințelor. Prin intermediul adezivului și a diblurilor, plăcile confecționate din fibre de lemn sunt montate în spațiul dorit. Acestea reduc riscul de apariție a condensului și a mucegaiului, întrucât permit pereților să respire.

 

     ✅ Panouri compozit - Acestea reprezintă cele mai noi tipuri de materiale utilizate pentru izolarea fonică a locuințelor. 

          ◾ Alcătuite din plăci de polistiren și de gips-carton, lipite între ele, panourile compozit pot fi utilizate pe suprafețe din lemn, de cărămidă sau din beton armat și BCA.

          ◾ Nu este recomandată lăsarea rosturilor între aceste plăci, în momentul realizării izolației termice și fonice. Astfel, se reduce considerabil riscul de confruntare cu efectele nocive ale mucegaiului. 


4. Izolarea termică de exterior - Beneficii pentru utilizatori

Izolarea termică exterioară are, la rândul său, numeroase avantaje care țin de confortul locatarilor și de eficiența energetică a spațiului locuit:

     ✅ Reducerea costurilor de întreținere - Prin realizarea unei izolații termice corecte a locuinței, asiguri confortul higrotermic necesar atât vara, cât și iarna. Astfel, nu va mai fi necesar să menții aerul condiționat sau centrala pornite timp îndelungat și vei reduce considerabil consumul de energie.

     ✅ Îmbunătățirea inerției termice a pereților - Atunci când sunt izolați corespunzător, pereții exteriori ai locuinței devin rezistenți la modificările de temperatură. Aceștia vor rămâne reci vara și vor distribui căldură iarna, iar tu vei observa reduceri considerabile în cazul facturilor de gaz și curent.

     ✅ Reducerea gradului de umezeală din structura casei - Atunci când nu sunt izolați corespunzător, pereții sunt predispuși riscului de creare a excesului de umezeală în locuință. Prin izolare corespunzătoare, elimini acest risc și efectele acestuia precum apariția mucegaiului, confruntarea cu igrasia, apariția acarienilor și dezvoltarea mirosurilor neplăcute.

     ✅ Sporește gradul de izolare fonică a locuinței - Oricât de liniștită ar părea zona în care locuiești, te vei confrunta inevitabil cu efectele neplăcute ale zgomotelor din exterior. Izolarea termică exterioară, realizată corect, va spori gradul de izolare fonică a spațiului locuit. Astfel, tu te vei putea bucura, în liniște, de timpul petrecut cu familia și de orarul de odihnă preferat. 

 

5. Tipuri de izolație exterioară pe care le poți considera

Izolarea exterioară a locuinței nu este destinată doar pereților, ci și fundației sau terasei. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre acestea, pentru a lua decizia corectă:

     ✅ Izolarea exterioară a pereților locuinței - Aceasta este opțiunea cea mai populară în rândul proprietarilor, datorită efectelor sale benefice asupra eficientizării termice a spațiului de locuit. Polistirenul expandat este cel mai frecvent utilizat material pentru realizarea izolației exterioare a pereților.

     ✅ Izolarea exterioară realizată la nivelul fundației - Realizarea acesteia se face, de regulă, din etapa de construcție a locuinței. Aceasta oferă avantaje considerabile în ceea ce privește hidroizolația casei. Izolarea exterioară reduce riscul ca fundația să intre în contact cu umezeala de la nivelul solului, care ar putea cauza apariția mucegaiului și a igrasiei.

     ✅ Izolarea exterioară a terasei - Nu doar pereții sau fundația casei, ci și terasa acesteia necesită o bună termoizolație și o hidroizolație realizată corect, pentru a spori confortul locatarilor. De regulă, se folosesc aceleași materiale pentru realizarea acestui tip de izolație exterioară. În acest caz, poți opta pentru izolarea termică aplicată direct pe beton, considerată a fi varianta clasică. Poți alege și să aplici hidroizolația, urmată de termoizolație, înainte de realizarea finisajelor. Aceasta reprezintă varianta inversată de izolare a terasei unei clădiri. 


6. Materiale utilizate pentru realizarea izolării exterioare

Există o varietate de materiale care pot fi utilizate pentru realizarea izolării exterioare a locuinței:


     ✅ Polistirenul expandat - Principalul său avantaj este costul redus, în comparație cu cel aferent celorlalte materiale utilizate pentru realizarea acestor lucrări. 

          ◾ Acesta este un material ușor, care permite vaporilor acumulați în interiorul spațiului de locuit să circule și care împiedică formarea mucegaiului.

          ◾ În plus, polistirenul expandat este rezistent la temperaturi ridicate.

          ◾ În schimb, acesta nu asigură cea mai bună protecție în cazul incendiilor, întrucât este un material inflamabil. 


     ✅ Polistirenul extrudat- Densitatea acestuia este mai mare decât cea aferentă polistirenului expandat, însă acest material este considerat un izolant termic mai bun. 

          ◾ Acesta asigura un grad de rezistentă sporit la uzură și poate fi utilizat cu succes pentru izolarea fundației și a zonelor de subsol.

          ◾ În schimb, polistirenul extrudat este mai puțin eficient decât cel expandat în ceea ce privește permiterea circulației vaporilor din interior, întrucât nu lasă pereții să respire.


     ✅ Vata minerală bazaltică - Aceasta asigură o bună izolație fonică, permite circulația vaporilor acumulați în interiorul spațiului de locuit și rezistă la temperaturi sporite. 

          ◾ În schimb, costul de achiziție a acestui material este mai mare decât cel aferent polistirenului. 


     ✅ Vata minerală de sticlă - Principalul său avantaj este reprezentat de flexibilitatea sa sporită, în raport cu vata bazaltică. 

          ◾ Atunci când te confrunți cu pereți neregulați, vata minerală de sticlă reprezintă cea mai eficientă soluție pentru realizarea izolației exterioare.

          ◾ În schimb, aceasta nu este la fel de rezistentă la temperaturi crescute precum vata bazaltică. 


     ✅ Spuma poliuretanică - Acest material este ușor de aplicat, asigură sigilare completă și aderență rapidă, fiind un bun izolant fonic, care nu putrezește în timp. 

          ◾ În schimb, prețul său de achiziție este unul destul de ridicat, iar aplicarea sa uniformă este dificil de realizat, în anumite condiții. 


     ✅ Materiale ecologice - Dacă te interesează opțiunile ecologice disponibile pentru realizarea izolației exterioare a locuinței tale, poți considera stuful, cânepa, paiele sau pluta. 

          ◾ Stuful asigură o bună izolare termică și fonică și este ușor de aplicat.

          ◾ Cânepa excelează la capitolul permeabilitate și este rezistentă la mucegai.

          ◾ Paiele sunt cel mai ușor de aplicat, iar pluta granulată poate asigura o izolație acustică eficientă. 


7. Izolarea termică interioară versus izolarea termică exterioară

Dacă nu ești încă pregătit pentru a izola locuința atât în interior, cât și în exterior, iată care sunt avantajele și dezavantajele ambelor variante. Astfel, vei alege opțiunea potrivită pentru prima etapă a renovării.


Izolarea exterioară asigură cel mai înalt nivel de protecție a locuinței, în raport cu temperatura exterioară. 

     ✅ Aceasta este utilă și pentru sporirea izolării fonice a spațiului de locuit, fără a afecta în vreun fel interiorul casei tale.

     ✅ În schimb, aceasta este mai costisitoare decât izolația termică interioară, în special datorită efortului logistic sporit, necesar pentru realizarea sa.

     ✅ Izolarea exterioară trebuie să fie efectuată pe toată suprafața fațadei, în timp ce în cazul izolației interioare, poți opta pentru anumite spații, în funcție de nevoi. 


Izolația termică interioară este varianta mai avantajoasă din punct de vedere economic, are rol de antifonare și nu schimbă în niciun fel aspectul exterior al locuinței. 

     ✅ În schimb, aceasta va reduce spațiul util al locuinței și necesită realizarea unor lucrări de îndepărtare a zugrăvelii și de refinisare.

     ✅ Cel mai mare avantaj al său constă în reducerea consumului de energie, ceea ce conduce la scăderea considerabilă a costurilor de întreținere.


Prin urmare, ambele tipuri de izolație oferă avantaje importante proprietarilor. În funcție de propriile nevoi, de preferințe și de bugetul disponibil, acum poți alege varianta ideală în cazul tău. 


Descoperă mai multe informații despre nevoile locuinței tale și achiziționează produse de calitate superioară pentru izolarea interioară și exterioară a locuinței tale de pe emenatwork.ro


Postat in Ghidul cumparatorului

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Ghidul cumparatorului, in cel mai scurt timp posibil.