eMenatwork foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator eMenatwork este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
luni - vineri orele 9-17 Contact

Izolarea fonica a peretilor de compartimentare


Sunetele generate si transmise pe calea aerului (vorbitul cu voce tare, sistemele audio, TV etc.) sunt denumite sunete transmise prin aer. Peretii despartitori constituie principalul mod de protectie fata de sunetele transmise prin aer, în cladiri.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/door-contemporary-within-wall-3036579/ 


Capacitatea de izolare R este o caracteristica fizica a peretilor despartitori, care prezinta capacitatea de absorbtie a sunetului. Unitatea de masura este decibelul (dB). RW este caracteristica fizica a puterii (valoarea) de izolare situata în intervalul 100 Hz - 3150 Hz, raportat de un numar.

 

a) izolare conform standardelor

b) izolare neconforma standardelor

 

Cum se face izolarea fonica?

Daca te-ai hotarât sa te bucuri de o locuinta sau un spatiu de lucru linistit, este bine sa cunosti toate informatiile importante despre izolarea peretilor. 


Pentru a realiza un proiect de izolare fonica, va trebui sa începi cu îndepartarea gips-cartonului existent si curatarea peretilor de tencuiala deteriorata sau elemente decorative. Apoi, trebuie sa alegi materialul cel mai eficient - despre materiale discutam în detaliu mai jos, însa tine minte ca lemnul, pluta sau varianta de izolare din caramida si gips-carton reduc zgomotul, pe când polistirenul îl amplifica. 


Nu izola doar peretele prin care ti se pare ca intra galagia, deoarece sunetele vor continua sa se propage prin peretii alaturati. Daca vrei sa izolezi întreaga locuinta sau spatiu de birouri, concentreaza-te pe câte o încapere în parte, pentru a reduce mizeria si a-ti putea continua activitatile zilnice. 


Solutii pentru izolare fonica (acustica)

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/wood-glue-work-laminate-embarrassed-596161/


Din fericire, exista numeroase solutii pentru izolarea peretilor. 


Daca îti doresti sa izolezi fonic fata de vecinii de sus, ai urmatoarele variante:

     - vecinul sa îsi realizeze o pardoseala flotanta cu material fonoabsorbant si amortizoare acustice;

     - tu sa realizezi izolarea tavanului cu amortizoare acustice, membrana fonoizolanta si placi fonoabsorbante. Aceasta este, în marea majoritate a cazurilor, varianta realista.


Daca vrei sa izolezi acustic fata de vecinii de alaturi, poti sa:

     - plachezi peretii cu placi antivibratii, membrana fonoizolanta si gips carton acustic;

     - plachezi peretii cu panouri multistrat pentru izolare fonica.


Asadar, ai destule optiuni pentru a-ti izola locuinta sau spatiu de lucru, indiferent de sursa de zgomot.


Ce materiale folosim pentru izolatie fonica?

Materialele recomandate pentru a reduce zgomotul sunt lemnul, pluta sau varianta de izolare din caramida si gips-carton. Asa cum am mentionat mai sus, pentru izolarea peretilor de compartimentare, poti folosi placi antivibratii, membrana fonoizolanta si gips carton acustic. O alta varianta este sa plachezi acesti pereti cu panouri multistrat pentru izolare acustica.

     - Vata minerala de sticla sau bazaltica si gips-carton se gasesc sub forma de placi si fac o treaba excelenta pentru izolarea fonica a locuintei. 

     - Fibrele de lemn sunt si ele recomandate pentru izolarea acustica a peretilor. În plus, placile fibrolemnoase permit peretilor sa respire. 

     - Panourile multistrat sunt o varianta moderna pentru izolarea fonica. Acestea pot fi lipite atât pe lemn, caramida si beton armat, cât si pe BCA.

 

Protectia fata de zgomot - perete despartitor din gips carton (GK)

Peretii despartitori din gips carton trebuie proiectati si montati în asa fel încât, pe lânga protectia fonica, sa asigure o compartimentare functionala a spatiului, sa ofeere protectie împotriva incendiilor si protectie termica, în situatiile când se separa un spatiu încalzit de unul neîncalzit.

Un exemplu îl constituie sistemul de perete de compartimentare de gips carton cu vata minerala bazaltica Knauf Insulation.

 

Proprietatile de izolare a peretelui despartitor din gips carton sunt determinate de:

- greutatea materialului izolator (vata minerala bazaltica);

- calitatea îmbinarilor peretelui despartitor din gipskarton cu tavanul si pardoseala;

- materialul ˝absorbant˝ al zgomotului.

 

Procentul energiei de sunet care va fi absorbit de catre materialul izolant depinde, în general, de:

- grosimea materialului izolant;

- densitatea materialului izolant.

 

Din acest motiv se recomanda ca, în interiorul peretelui despartitor, sa se foloseasca material izolant de densitate mai mare.

 

Îmbunatatirea izolarii fonice a unui perete

Izolarea unui perete din caramida împotriva sunetelor propagate pe calea aerului este îmbunatatita daca se utilizeaza placile din vata minerala bazaltica Knauf Rock KR SK în sistemul placat, într-un singur strat de placi de gipscarton, fixate pe structura metalica.

 

Imbunatatirea testata cu vata bazaltica KR SK de 5 cm grosime într-o încapere fara transmisie în lateral a zgomotelor, este de 14dB.


Functioneaza izolatia fonica?

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/room-reading-chairs-light-books-4053224/


Daca materialele alese sunt de calitate, iar lucrarea este corect realizata, izolatia fonica functioneaza cu succes, reducând zgomotele aeropurtate si de impact atunci când nivelul de zgomot este prea mare. Mai mult, prin izolarea fonica a locuintei se poate obtine corectia acustica, adica reducerea ecourilor dintr-o încapere pentru îmbunatatirea claritatii sunetului.


Modul în care percepem sunetul este esential pentru starea noastra de bine. Sunetele pe care le auzim pot avea un impact pozitiv asupra vietii noastre de zi cu zi, pe când zgomotele ne pot afecta confortul si performanta. Asadar, izolatia fonica nu numai ca functioneaza în reducerea zgomotelor si corectia acustica, însa este foarte importanta pentru dispozitia noastra si felul în care ne desfasuram activitatea.


Lege privind poluarea fonica

În Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la data de 30 noiembrie 1993, protectia la zgomot este stipulata ca cerinta esentiala, fiind definita dupa cum urmeaza: “Constructia trebuie proiectata si executata astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere sa fie mentinut la un nivel care sa nu afecteze sanatatea acestora si sa le permita sa doarma, sa se odihneasca si sa lucreze în conditii satisfacatoare”. Asta înseamna crearea unor conditii de optime confort, ce pot fi completate cu asigurarea intimitatii care presupune non-inteligibilitatea vorbirii între apartamente, camere de hotel, birouri etc.


Montajul sistemelor pentru corectie sau izolare fonica

În cazul în care ai ales izolarea cu vata bazaltica sau minerala si gips-carton, primul pas este curatarea peretilor de tencuiala pâna ajungi la caramida sau beton. Apoi, prin însurubare, fixeaza grinzile orizontale pe pereti, la jumatatea înaltimii camerei. Lipeste banda elastica în interiorul benzii de tip “U” asimetric si instaleaz-o pe podea, având grija sa pastrezi o distanta fata de perete egala cu grosimea fâsiilor de vata minerala. Foloseste holsuruburi cu dibluri sa fixezi banda de podea. 


Fixeaza piesele de suport intermediare în interiorul grinzilor orizontale, lasând 60 de cm între ele. Monteaza piesele de suport de lânga tocul ferestrei, iar apoi instaleaza celelalte piese la o distanta de 60 de cm. Taie fâsia de vata si fixeaz-o pe perete. Monteaza stâlpii si piesele de blocare, iar la final monteaza placile de gips-carton peste vata si fixeaza-le de stâlpi cu niste suruburi.

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara Vata minerala de sticla KNAUF EKOBOARD 50mm 600x1000mm Vata minerala de sticla KNAUF EKOBOARD 50mm 600x1000mm

Vata minerala de sticla knauf ekoboard 50mm 600x1000mm

7,14 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata minerala de sticla KNAUF EKOBOARD 100mm 600x1000mm Vata minerala de sticla KNAUF EKOBOARD 100mm 600x1000mm

Vata minerala de sticla knauf ekoboard 100mm 600x1000mm

14,27 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata minerala de sticla KNAUF TP 116 50mm 600x1350 mm Vata minerala de sticla KNAUF TP 116 50mm 600x1350 mm

Vata minerala de sticla knauf tp 116 50mm 600x1350 mm

7,54 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR FKD 120mm 600X1000mm Vata bazaltica KNAUF KR FKD 120mm 600X1000mm

Vata bazaltica knauf kr fkd 120mm 600x1000mm

56,98 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR FKD 100mm 600X1000 mm Vata bazaltica KNAUF KR FKD 100mm 600X1000 mm

Vata bazaltica knauf kr fkd 100mm 600x1000 mm

49,44 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR FKD 80mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR FKD 80mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr fkd 80mm 600x1000mm

37,07 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR SK 120mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR SK 120mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr sk 120mm 600x1000mm

24,83 Lei / mp Adauga in cos
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR SK 150mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR SK 150mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr sk 150mm 600x1000mm

29,22 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR SK 60mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR SK 60mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr sk 60mm 600x1000mm

12,43 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR SK 70mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR SK 70mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr sk 70mm 600x1000mm

14,48 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata bazaltica KNAUF KR S 80mm 600x1000mm Vata bazaltica KNAUF KR S 80mm 600x1000mm

Vata bazaltica knauf kr s 80mm 600x1000mm

15,23 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata minerala de sticla KNAUF TI 140 decibel 100mm 1200x7700 mm Vata minerala de sticla KNAUF TI 140 decibel 100mm 1200x7700 mm

Vata minerala de sticla knauf ti 140 decibel 100mm 1200x7700 mm

13,85 Lei / mp Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Vata minerala de sticla Knauf-140 Decibel 50x600x14000 mm Vata minerala de sticla Knauf-140 Decibel 50x600x14000 mm

Vata minerala de sticla knauf-140 decibel 50x600x14000 mm

5,76 Lei / mp Adauga in cosLa comanda

  Articole Similare

  Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
  Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
  Citeste articolul
  7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
  7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
  Citeste articolul
  Cunosti semnificatia culorilor?
  Cunosti semnificatia culorilor?
  Citeste articolul
  VORTICE – linia de aparate pentru igiena
  VORTICE – linia de aparate pentru igiena
  Citeste articolul
  Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
  Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
  Citeste articolul

  Acceseaza produsele in functie de producator

  Know-How Center

  Idei. Sfaturi. Recomandari utile.