eMenatwork foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator eMenatwork este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
luni - vineri orele 9-17 Contact

Mulcire


Prin mulci (din engleza mulch) se întelege un strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumegus etc. El este aplicat pe suprafata solului pentru a pastra umiditatea prin scaderea evaporarii si pentru a împiedica cresterea buruienilor. De asemenea, mulciul poate asigura, prin descompunere, substantele nutritive necesare plantelor, previne infiltratiile care favorizeaza eroziunea solului si împiedica înghetarea suprafetei solului.

Operatiunea de acoperire a solului cu foi, frunze, rumegus etc. se numeste mulcire.

Mulciul, mai ales cel de culoare închisa, împiedica patrunderea luminii la buruieni si le forteaza alungirea, respectiv etiolarea si epuizarea. Mulcirea solului este si o lucrare protectiva, care are la baza exemplul naturii. În padure, la suprafata solului exista un covor vegetal permanent, numit litiera. Practic, mulciul este litiera gradinii de legume din ferma. Mulcirea nu se aplica în gradinile umede si umbroase, mai ales în gradinile în care exista probleme cu limacsii (melcii fara cochilie) sau cu rozatoarele. Materialele pentru mulcire trebuie sa fie ieftine si disponibile în cantitati suficiente, usoare, uscate sau semiumede: paie, pleava, frunze, rumegus, talas, coaja de copac, turba, litiera de padure, compost sau gunoi semifermentat, uneori si folie de plastic. Mulcirea nu este o operatie menita sa înlocuiasca fertilizarea culturilor, dar poate avea si un efect secundar de îngrasare a solului, în special cu azot. Mulcirea reprezinta o precompostare, de aceea materialele care se strâng dupa efectuarea mulcirii, se pastreaza pentru anul urmator sau trec direct la compostare.

Grosimea stratului de mulci depinde de materialul utilizat. Daca materialul este proaspat, cu continut suculent, se depune într-un strat subtire, astfel încât acesta sa se descopuna si sa nu faca mucegai. Materialul uscat (fân, paie) poate fi suprapus într-un strat de 20 cm si mai mult, deoarece este mai poros si permeabil la aer.

Alternativa moderna pentru mulcire este folia de mulcire perforata, cunoscuta ca folia de film (plastic) negru.

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara Folie mulcire Green Cover 2.10x100m Folie mulcire Green Cover 2.10x100m

Folie mulcire green cover 2.10x100m

1.237,01 Lei / rola Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara Folie mulcire Tenax Black Cover 1.5x100 m Folie mulcire Tenax Black Cover 1.5x100 m

Folie mulcire tenax black cover 1.5x100 m

530,15 Lei / rola Adauga in cos

  Articole Similare

  Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
  Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
  Citeste articolul
  7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
  7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
  Citeste articolul
  Cunosti semnificatia culorilor?
  Cunosti semnificatia culorilor?
  Citeste articolul
  VORTICE – linia de aparate pentru igiena
  VORTICE – linia de aparate pentru igiena
  Citeste articolul
  Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
  Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
  Citeste articolul

  Acceseaza produsele in functie de producator

  Know-How Center

  Idei. Sfaturi. Recomandari utile.