Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Taierea pomilor fructiferi - Reguli de taiere, ghid complet

  02-10-2018

Taierea pomilor fructiferi reprezinta una dintre cele mai importante lucrari in livadele cu plantatii de pomi fructiferi. Operatiunea este imperios necesara tocmai pentru a asigura cresterea corecta a pomilor, dar si o productie de calitate a fructelor. Taierea pomilor se face doar pentru a corecta cresterea si pentru a asigura o dezvoltarea optima, acesta fiind factorul principal de care depinde nivelul, calitatea si vigoarea productiei.

Se realizeaza anual in cazul multor specii de pomi fructiferi si presupune mai multe etape. In acest material iti vom prezenta si raspunde la toate intrebarile ce au legatura directa cu taierea pomilor fructiferi.

Cuprins:

1. Ce inseamna taierea pomilor fructiferi

2. Cand este prielnic sa tai pomii fructiferi

3. Tipuri de taieri pentru pomii fructiferi

4. Reguli de taiere in cazul diferitelor soiuri de pomi fructiferi

5. Unelte necesare pentru taierea pomilor

6. Greseli de evitat cand tai pomii fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/ro/pere-fructe-pomi-fructiferi-organic-1746672/

 

Ce inseamna taierea pomilor fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/en/pruning-branch-cut-tree-499257/

Taierea pomilor fructiferi inseamna ingrijirea ce presupune indepartarea ramurilor care nu au crescut in conditii optime si scurtarea ramurilor, pentru a le permite ulterior sa se dezvolte. Ingrijirea pomilor se face in fiecare an si poate fi facuta cu scopuri diferite, respectiv: taierea pomilor pentru formare, taierea pentru regenerare si taierea pentru rodire. Fiecare taiere se realizeaza cu o foarfeca speciala pentru gradina si un fierastrau pentru pomicultura si presupune indepartarea anumitor parti lemnoase ale pomilor sau a partilor verzi, dar si taierea catorva ramuri in totalitate, cele care nu au crescut normal si nici nu ar putea sa se dezvolte corect.

Procedura este necesara tocmai pentru a permite pomilor fructiferi sa aiba mai multa lumina. In momentul in care ramurile se raresc, atunci lumina patrunde mult mai usor printre ramuri, in dreptul mugurilor si rezulta o dezvoltare armonioasa a fructelor. Intreaga procedura de ingrijire a pomilor fructiferi se face doar cu scopul de a regenera planta. Se taie lastarii imbatraniri, tocmai pentru a le da voie celor tineri sa creasca si sa se dezvolte. De asemenea, stopeaza imbolnavirea ramurilor tinere deoarece se indeparteaza complet organele bolnave ce ar putea dauna ramurilor sanatoase. Odata cu taierea lastarilor batrani, se corecteaza si pozitia ramurilor, in felul acesta nu vor mai exista ramuri incalecate una peste cealalta si nici imposibilitatea resurselor de a ajunge in fiecare zona.

 

Cand este prielnic sa tai pomii fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/en/willow-nature-plant-spring-tree-2902499/

Pentru taierea pomilor fructiferi sunt benefice doua perioade ale anului: la inceputul primaverii si toamna, in perioadele in care vegetatia este in repaus. Indiferent de tipul culturii, fie ca vorbim despre o cultura special gandita pentru comert ori pentru o cultura pentru consum propriu, lucrarea este absolut necesara tocmai pentru a asigura o productie cat mai ridicata si de calitate.

Taierea pomilor fructiferi poate fi facuta si toamna in momentul in care urmeaza o iarna lunga si geroasa, pentru ca exista riscul de a nu reusi sa aplici acest tratament la inceputul primaverii, anotimpurile fiind decalate. Daca primavara pomii fructiferi intra direct in vegetatie, atunci prin taierea lor nu faci altceva decat sa elimini partile importante ale pomului si acesta sa nu se mai dezvolte. Poate intra intr-un nou ciclu de fructificare, dar cu o vigoare mult mai slaba si cu o recolta mai mica.

Este valabil atat pentru pomii fructiferi mari, dar si pentru cei mici, a caror coroana urmeaza sa fie formata. In cazul arbustilor este nevoie de o atentie sporita deoarece acestia pot fi sensibili la ger, iar taierile ar trebui facute doar dupa jumatatea lunii aprilie.

In cazul in care taierea pomilor se face mai devreme, atunci poate aparea riscul in care pomii devin cu mult mai sensibili si mai vulnerabili la frig. Taierea timpurie poate compromite o intreaga livada, fapt ce duce catre un esec, mai ales daca fructele sunt indreptate catre comercializare. Fiecare ingrijire a pomilor tine de specificul livezii.

 

Tipuri de taieri pentru pomii fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/en/prunes-bloom-blossom-tree-spring-678421/

Asa cum spuneam, exista mai multe tipuri de taieri, fiecare forma fiind facuta in functie de scopurile urmarite. Taierea se realizeaza din mai multe motive, astfel ca nevoile fiecarei culturi in parte sunt urmarite o data cu taierea. Tipuri de taieri pentru pomii fructiferi:

1. Taiere de formare

Se realizeaza cu scopul direct de a ordona si de a corecta coroana pomilor, tocmai pentru a le asigura conditii optime de crestere, o percepere mai usoara a luminii, dar si pentru a permite realizarea mult mai usoara a lucrarilor ulterioare tehnologice. Taierile de formare sunt realizate pentru a obtine forma de coroana, iar cele mai raspandite forme de coroana sunt:

Piramida etajata:

Se realizeaza in cazul culturilor de par, prun, cires, gutui, mar, visin, pomi care sunt altoiti pe portaltoi mare si mijlociu. Caracteristicile formei sunt: triunghi de 0,6 - 1,0 metri, o inaltime de 2,5 - 4,5 metri, dar si coroana cu 3 etaje, 3-4 sarpante.

- Vas ameliorat:

Este forma recomandata pentru speciile de pomi precum cais, piersic, gutui, toti pomi fiind altoiti pe portaltoi de vigoare mijlocie si mare. Caracteristicile sunt: trunchi de 0,6 m, inaltime 2,5 - 3,0 m, coroana cu un singur etaj cu 3 sarpante inserate pe trunchi cu o distanta de 12-15 cm.

- Fus tufa:

Acest tip de taiere se foloseste in special la speciile de mar si par altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana este formata din aproximativ 16 ramuri principale, care sunt dispuse in jurul axului la 20-30 cm.

- Fus subtire:

Aceasta forma de taiere este recomandata ca si in cazul taierii fus tufa, pentru speciile de par si mar altoite de pe portaltoi de vigoare mica sau mijlocie. Forma coroanei este conica si are scheletul alcatuit din axul pomului, 3 - 4 ramuri la baza.

- Palmeta etajata cu brate orizontale:

Este recomandata pentru mar, gutui, par, visin, toti pomii fiind altoiti pe portaltoi de vigoare mijlocie. Forma coroanei este un ax care poarta 3 sau 4 perechi de sarpante distantate la 06, - 0,7 m, care sunt orientate pe directia randului si ulterior dirihate in pozitia orizontala.

- Palmeta etajata cu brate oblice:

Se foloseste pentru speciile de mar, par, prun, cais, visin, gutui, acolo unde pomii sunt altoiti pe portaltoi de vigoare mijlocie. La forma coroanei axul are 3-4 perechi de saptante, care sunt distantate la 0,6 - 1 metru si sunt orientate pe directia randului si inclinate la 45-60 de grade fata de verticala.

- Gard belgian:

Este forma de taiere recomandata pentru speciile de mar si par, pomi care au o vigoare mica si au sarpante cu pozitie inclinata la 45 de grade.

- Lepage:

Este recomandata pentru speciile de par si mar, pomi cu vigoare mica. La forma aceasta, tulpina este sub forma de varga si se arcuieste in directia randului pana ajunge la o dimensiune de 2 metri. Ramura din zona cea mai inalta se arcuieste in directia opusa in momentul in care ajunge la 1,5 - 2 metri.

Este important ca aceste taieri sa fie facute pentru a intretine coroana pomilor si pentru a-i ajuta sa creasca optim. In acest sens, pentru a asigura o taiere de productie este important sa stii ca taierile de rodire pot fi de doua feluri:

2. Taiere de intretinere

Modalitatea de a renunta la ramurile ce au o pozitie verticala de la partea superioasa a coroanelor, scurtarea sapantelor, dar si eliminarea sau scurtarea ramurilor care atarna si care pot impiedica dezvoltarea. Taierile de intretinere se realizeaza si pentru a echilibra vegetatia de la baza si varful coroanei, dar si de la sarpantele din etaje si ramurile din cororana.

3. Taiere de fructificare

Are o procedura diferita si se realizeaza in functie de pomii fructiferi de cultura, orice specie in parte are propriile cerinte si modalitati de taiere.

Taierile de intretinere se impart si ele in doua categorii, respectiv:

3. Taiere de regenerare

Se realizeaza cu scopul de a elimina ramurile batrane, care blocheaza cresterea, tocmai pentru a face loc ramurilor tinere. Este imperios necesara pentru a directiona resursele in cazul ramurilor mult mai productive.

4. Taiere de corectare

Este taierea care are ca scop direct indepartarea ramurilor care nu se mai dezvolta, nu mai au muguri, sunt mult prea subtiri si incarca pomul inutil.

 

Reguli de taiere in cazul diferitelor soiuri de pomi fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/en/landscape-gardener-gardener-workers-409147/

Fiecare specie de pomi are propriile nevoi de ingrijire, dar si necesitati diferite. Regula cea mai importanta este aceea de a cunoaste foarte bine specia. Iata ce presupune taierea la mar, par, prun, cires, visin si cais.

- Taieri la mar si par

Asa cum am stabilit, taierile in cazul pomilor fructiferi se fac anual. Acest lucru este valabil si pentru mar si par. Sunt taiate ramificatiile de rod care de-a lungul timpului au fructificat de mai multe ori si se scurteaza deasupra unei formatiuni, cat mai apropiate de baza. Totul se scurteaza in zona lemnului, pentru a se obtine o ramificare cat mai moderata. Sunt taiate si ramificatiile mai departate de baza, dar si cele care incep sa se usuce.

Nu trebuie sa se taie formatiunile care au roduri tinere, pintenii, tepusele, smicelele, bursele sau nuielusele ori vetrele de rod tinere. Cele care au rodit deja de 3-4 ori trebuie sa se taie deasupra unei sau doua tepuse mai apropiate de baza. Nu este indicat nici sa se scurteze ramurile de un an, care au crescut dupa ce au fost taiate de regenerare.

- Taieri pentru cires si visin

In cazul acestor pomi se fac taieri de rarire in zona terminala a ramurilor. In cazul anumitor soiuri, ramurile care sunt prea lungi au nevoie sa fie scurtate la 70-80 de cm. Ramurile plete ale anumitor soiuri, care sunt provenite din  cresteri anuale si sunt mai subtiri si mai lungi, trebuie sa fie scurtate prin taiere in locurile in care apar ramificatii laterale sau acolo unde mai exista ramuri buchet cu muguri vegetativi in varf. Ramurile care nu au ramificatii se taie de la baza, in timp ce ramurile buchet nu se taie.

De regula, taierea ciresilor si visinilor se poate face si in perioada de repaus si in verde, dar nu este recomandata in timpul iernii, in zilele prea friguroase.

- Taierile la prun

Pentru pruni este necesara taierea pentru rarire, acolo unde ramurile sunt mult prea dese. Ramurile de semischelet, care sunt purtatoare de formatiuni fructifere se taie pentru a indeparta ramificatiile dupa rodire. Este permis sa fie taiate si ramurile mijlocii, dar si cele lungi, care au varsta mai mare de doi ani. Aceasta operatiune este facuta cu scopul de a stimula cresterea unor noi ramificatii, mai tinere.

- Taierile la cais

Este recomandat o taiere ce are rolul de rarire a lastarilor cu pana la 20 de cm unul de celalat, in mijlocul verii, in iulie. Prin taiere sunt eliminati lastarii slabi si scurtati lastarii mai vigurosi. In anii in care roadele nu au fost bogate, se taie lastarii pentru rarire doar in interiorul coroanei. In anii in care nu exista rod se fac taieri doar de reducere a scheletului cu aproximativ o patrime din lungime si a semischeletului cu â…“  sau ½ din lungime. Nu este indicat sa fie taiate ramurile buchet deoarece ele se epuizeaza dupa 1 sau 2 fructificari, iar ulterior se taie ramurile care le poarta.

 

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi cand tai pomii fructiferi

Primul pas important este sa verifici lucrarile de taiere specifice fiecarui soi in parte cultivat. Dupa asta, se executa taierea, care trebuie sa elimine:

- Ramurile care sunt uscate, rupte sau care sunt atacate de daunatori;

- Lastarii mult prea batrani;

- Ramurile care sunt prea lungi si se intersecteaza, cresc unele de altele si spre interior;

- Taierea se face in mod oblic, deasupra mugurelui care este orientat spre exterior;

- Ramurile trebuie sa fie taiate din nodul de unde pornesc.

 

Unelte necesare pentru taierea pomilor

Link foto: https://pixabay.com/ro/foarfece-foarfece-de-t%C4%83iere-1424660/

Pe langa toate regulile de care este important sa tii cont este important sa ai pregatite si scule si unelte potrivite. Ai nevoie de:

- Foarfeca speciala de gradina;

- Cutit ori fierastrau;

- Scara, pentru a putea vedea cat mai bine structura pomilor, dar si starea coroanei;

- Echipament de protectie potrivit format din manusi de gradina si ochelari de protectie.

 

Greseli de evitat cand tai pomii fructiferi

Link foto: https://pixabay.com/en/prune-secateur-peach-fruit-trees-2119567/

Chiar daca exista disponibile cat mai multe informatii despre taierea corecta a pomilor fructiferi, exista si greseli des intalnite, iar printre cele mai importante amintim:

- Taierea pomilor in conditii meteo nepotrivite, mai ales in anotimpurile nefavorabile, cum ar fi iarna;

- Taierea intr-un mod excesiv sau viceversa, taierea insuficienta;

- Folosirea unor unelte nepotrivite, care nu au fost bine pastrate si intretinute. Uneltele neadecvate pot provoca leziuni, care sa afecteze starea pomului. Ustensilele trebuie dezinfectate dupa fiecare taiere, inainte de folosire, tocmai pentru a preveni raspandirea anumitor boli.

- Taierea scoartei pomului. Chiar daca pomul nu are cea mai ingrijita scoarta, aceasta nu trebuie taiata pentru ca se regenereaza foarte greu.

- Taierea incorecta a crengilor. Este important ca pentru inceput sa fie taiate crengile uscate, iar taierea sa fie facuta direct din nodul de unde acestea pornesc, nu de la jumatatea acestora.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator