Navigheaza si cumpara in siguranta de pe eMenatwork.ro. Site'ul asigura conexiuni securizate certificate GeoTrust Extended Validation SSL Ca, confirmate prin prezenta Lacatului Inchis si a Butonului Site Identity de culoare verde.

Inchide

Tu ce alegi: vata de sticlă sau vata bazaltică?

Fii primul care afla noutatile!

Primesti sfaturi si idei de la profesionistii eMenatwork


Esti mereu la curent cu noutatile din domeniu


Alatura-te comunitatii de profesionisti eMenatwork! Sursa foto: https://pixabay.com/photos/facade-insulation-the-fa%C3%A7ade-of-the-978999/Izolația termică a locuinței este esențială pentru confort, dar și pentru economia de energie. Ca să te asiguri că te vei bucura de o temperatura optimă în casă indiferent de anotimp, trebuie să alegi cele mai bune materiale pentru izolația casei. Vata minerală este cea mai bună alegere, având calități superioare polistirenului, care este mai ieftin. 


Există însă două tipuri diferite de vată minerală - vata de sticlă și vata bazaltică. Aceste materiale au caracteristici diferite, de care trebuie să ții cont, pentru a putea alege cea mai bună soluție de izolație pentru locuința ta. Iată ce trebuie să știi despre cele două tipuri de vată minerală.


Vata de sticlă versus vata bazaltică. Ce au în comun

Modul în care se obțin aceste materiale este similar. Bazaltul, respectiv sticla și nisipul se topesc în furnale, unde se transformă în fibre microscopice care apoi se adună în mici scame. La acestea se adaugă adezivi speciali, prin care scamele sunt unite în mai multe straturi, până când se obține o pătură de grosimea dorită. Aceste straturi de fibre sunt tratate cu substanțe speciale împotriva umezelii. La final, vata minerală astfel obținută este tăiată în plăci, în anumite dimensiuni.


Ambele tipuri de vată minerală pot fi montate pe pereții exteriori și interiori, sub pardoseli sau plafoane, sub acoperișuri înclinate sau terase. Spre deosebire de polistiren (care este un produs de tip spumă), vata minerală nu se deformează în timp, este rezistentă la foc și izolează mai bine din punct de vedere termic, dar și acustic.


Avantajul acestor produse este că asigură un confort sporit locuinței, reduc nivelul de zgomot care vine din exterior, ajută la reducerea facturii pentru încălzirea casei și sunt sigure, pentru că nu sunt inflamabile.


Vata de sticlă sau bazaltică. Prin ce diferă aceste materiale

🏠 Izolarea termică

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont când alegi materialul pentru izolația termică este coeficientul de transfer termic, care se măsoară în W/mK. Cu cât este mai mic acest coeficient de transfer, cu atât este mai bun materialul.


🏠 Vata de sticlă are coeficientul de transfer termic de la 0.032 W/mK până la 0.044 W/mK, în timp ce la vata bazaltică coeficientul este de la 0.035 W/mK până la 0.040 W/mK. Ar trebui să ții cont însă și de un alt aspect: vata de sticlă are o greutate cu până la 50% mai mică în comparație cu vata bazaltică.

Vată de sticlă Classic


🏠 Izolarea acustică

Din acest punct de vedere, nu există diferențe mari între cele două tipuri de vată minerală, performanțele lor fiind similare, cu un mic avantaj pentru vata bazaltică.


🏠 Rezistența la foc

La acest capitol apar diferențe destul de importante. Deși ambele sunt materiale sunt sigure, pentru că nu sunt inflamabile, vata bazaltică rezistă fără probleme până la o temperatură de aproape 1.000 de grade Celsius. În schimb, vata de sticlă rezistă numai până la 600 de grade Celsius. În cazul unui incendiu, vata bazaltică va rezista aproximativ 4 ore, în timp ce vata de sticlă se va topi peste doar o jumătate de oră.


Când să alegi vata de sticlă

Acest material are câteva avantaje față de vata bazaltică, pe lângă greutatea sa redusă. Vata de sticlă este elastică și flexibilă, astfel încât se poate instala în spații greu accesibile, care au o formă neregulată. De aceea, este ideală pentru a izola mansarda, pereții caselor din lemn, pereții despărțitori. În plus, se poate comprima destul de mult (în proporție de 1:6), astfel încât poate fi transportată mult mai ușor.


De ce să alegi vata bazaltică

Vata bazaltică este un material rigid și destul de greu. Chiar dacă este mai dificil de transportat și manevrat, vata bazaltică asigură o izolare termică foarte bună și se comportă mult mai bine în cazul unui incendiu, pentru că are o densitate ridicată. 


Acest material ar trebui folosit pentru locurile unde este nevoie de un produs rigid, care să reziste bine la acțiuni mecanice. De aceea, este folosit cel mai des pentru izolarea pereților exteriori sau pentru acoperișuri și terase. Iată, în clipul video de mai jos, cât de simplu este să montezi o izolație cu vată bazaltică:


 

Cum se monteaza vata bazaltica? | eMenatwork

Pentru cine își dorește un sistem construit să reziste în orice situație, singura alegere este să izoleze cu vată bazaltică. REDArt® este un sistem care oferă calităti unice, adică varianta fără compromis cu privire la confort, calitate și sigurantă.


Un alt avantaj al vatei bazaltice este că nu se tasează în timp și nu își pierde forma.

Vata bazaltica FKD-S Thermal 


Importanța unei izolații termice de calitate

Ai aflat, din acest articol, că vata de sticlă și vata bazaltică îți oferă beneficii diferite și dacă știi care sunt caracteristicile fiecărui material în parte vei putea face alegerea potrivită. Indiferent ce produs vei folosi pentru izolarea locuinței, trebuie să te asiguri că este unul de calitate. Chiar dacă vei plăti mai mult pentru aceste produse, nu e bine să faci un compromis când vine vorba de izolarea termică și acustică a casei tale. 


Dacă vei folosi o vată minerală de calitate, în scurt timp vei înțelege că investiția inițială în acest material va fi recuperată. Iată ce înseamnă o izolație termică eficientă:

     ✅ Temperatură optimă în interiorul locuinței în orice anotimp

     ✅ Cheltuieli reduse cu încălzirea casei iarna și cu aerul condiționat vara

     ✅ Eliminarea igrasiei, a mucegaiului și infiltrațiilor

     ✅ Izolare fonică destul de bună.


Dacă nu vei investi în materiale de calitate pentru izolarea termică a locuinței, riști să ai multe neplăceri. Tencuiala de pe pereți se va desprinde, poate să apară igrasie și chiar mucegai în camere, iar aceste probleme îți vor afecta inclusiv sănătatea. 


Mai ales dacă locuiești cu copii mici sau cu persoane alergice și sensibile, trebuie să ai mare grijă, ca să asiguri în interior un climat cât mai sănătos. Nu mai este vorba numai de confortul termic și de aspectul estetic al casei, ci de sănătatea ta și a familiei tale. Sigur că vei putea găsi materiale mult mai ieftine pentru izolarea termică, dar acestea nu vor fi de calitate și după doar câteva luni vor începe să apară problemele. 


Prin urmare, merită să faci un efort atunci când construiești sau îți renovezi casa, pentru a te asigura că pereții sunt izolați corespunzător, atât pe interior, unde poți folosi vată de sticlă, cât și pe exterior, unde ar fi indicat să utilizezi vată bazaltică.

Postat in Ghidul cumparatorului

Scrie un review despre acest articol

Toate campurile sunt obligatorii
 
Acorda un rating 
Genereaza o noua imagine

Vezi si produse din categoriile

Ai nevoie de ajutor?
Suntem aici si suntem pregatiti sa iti oferim sprijinul nostru, in baza unei experiente de peste 21 de ani de activitate in domeniul productiei si distributiei materialelor de constructii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior.
Trebuie doar sa ne contactezi, iar specialistii nostri vor raspunde cu profesionalism intrebarilor tale despre Ghidul cumparatorului, in cel mai scurt timp posibil.