Amenajarea grădiniței - soluții utile pentru obținerea unui mediu prielnic dezvoltării copiilor
Dumitru Luciana 09-07-2024Imagine de Gautam Arora pe Unsplash.com
Grădinița de copii reprezintă un spațiu educativ, menit să ofere celor mici posibilitatea de a se forma într-un mod armonios, stimulându-le imaginația și dorința de a cunoaște tot mai multe lucruri. Amenajarea acestui mediu devine un proiect de o complexitate mare, deoarece persoanele implicate trebuie să fie atente la multe detalii: confort, igienă, siguranță, posibilitatea de explorare și de învățare etc.
Specialiștii în domeniu sunt de părere că un rol esențial în acest sens îl joacă planificarea amenajării, alegerea materialelor adecvate, mobilierului, corpurilor de iluminat, soluțiilor de încălzire și a diferitelor echipamente necesare desfășurării în bune condiții a tuturor activităților. Din acest motiv, persoanele implicate în punerea în practică a unui astfel de proiect trebuie să consulte cu atenție informațiile din articolul de mai jos.
În continuare, vei descoperi de ce este importantă amenajarea unei grădinițe pentru copii, care sunt aspectele de care trebuie să se țină cont în acest sens și cum se face compartimentarea corespunzătoare pentru o organizare eficientă. De asemenea, vei afla care sunt etapele de parcurs pentru o amenajare corectă, dar și unele idei sau sfaturi utile pentru a obține rezultate deosebite.
Cuprins:
1. Amenajarea grădiniței de copii - informații generale
1.1. Importanța amenajării sălii de grupă la grădiniță
1.2. Criterii esențiale de ținut cont în amenajarea grădiniței pentru copii
1.3. Compartimentarea în vederea amenajării unei clase la grădiniță
2. Etape de parcurs în amenajarea grădiniței de copii
2.1. Planificarea amenajării grădiniței și selectarea materialelor necesare
2.2. Amenajarea claselor și a spațiilor de învățare din grădiniță pentru copii
2.3. Amenajarea curții grădiniței
3. Idei și sfaturi utile pentru amenajarea eficientă a grădiniței pentru copii
1. Amenajarea grădiniței de copii - informații generale
Imagine de Gautam Arora pe Unsplash.com
Indiferent că este vorba despre amenajarea unei grădinițe publice sau a uneia private, proiectul trebuie să ofere celor mici un mediu sigur, confortabil, stimulant, care să le permită să se dezvolte. Înainte de a porni la derularea activității de amenajare trebuie să se facă o cercetare de piață, să se studieze în detaliu cerințele legale și reglementările aflate în vigoare în legătură cu acest aspect, să se găsească echipa potrivită pentru a executa proiectul.
1.1. Importanța amenajării sălii de grupă la grădiniță
Imagine de la Pavel Danilyuk de pe Pexels.com
Dezvoltarea celor mici este influențată într-o mare măsură de mediul care îi înconjoară și de oamenii cu care intră în contact, așa că părinții încearcă din răsputeri să găsească din timp o grădiniță care să corespundă diferitelor nevoi pe care le au atât copiii (siguranță, stimularea curiozității și a dorinței de învățare, interacțiunea socială, confort etc.), cât și ei (proximitatea față de casă, costurile, distanța pe care o au de parcurs zilnic, posibilitatea de a opta pentru programul prelungit).
Importanța amenajării corespunzătoare a grădiniței și a sălilor de clasă poate fi subliniată și de considerentele următoare:
- Mediul are consecințe asupra dezvoltării cognitive, emoționale, sociale și motorii;
- Încurajează explorarea, creativitatea și învățarea activă;
- Creează un mediu sigur, cu piese de mobilier și echipamente adaptate nevoilor celor mici, care nu le pun în pericol sănătatea sau viața;
- Există spații adecvate pentru joc și voie bună, ce încurajează colaborarea și competiția între copii;
- Facilitează accesul la diferite resurse educaționale, specifice vârstei;
- Ușurează colaborarea părinților cu grădinița.
1.2. Criterii esențiale de ținut cont în amenajarea grădiniței pentru copii
Imagine de la Ksenia Chernaya de pe Pexels.com
Pentru a putea crea un mediu sigur, în care cei mici să se poată simți bine fără teamă de pericole neprevăzute, amenajarea trebuie să se facă neapărat avându-se în vedere anumite criterii.
Nivelul de siguranță
În acest sens se vor alege materiale de construcție ce nu sunt tratate cu substanțe toxice, piese de mobilier ce nu au margini ascuțite, echipamente IT care nu afectează sănătatea, prize și întrerupătoare sigure etc.
Flexibilitatea spațiului
Este important ca grădinița să ofere o compartimentare adecvată a spațiului în vederea desfășurării activităților necesare și să se poată adapta diferitelor nevoi.
Confortul
Temperatura la interior trebuie să fie una potrivită, sistemul de iluminat să ofere lumina de care este nevoie de-a lungul desfășurării diferitelor activități, zgomotul de la exterior să nu se resimtă la interior etc.
Soluțiile de încălzire
Una dintre opțiunile populare pentru încălzirea grădiniței este sistemul centralizat de încălzire (electric, cu gaz sau combustibil fosil). O altă idee destul de întâlnită în prezent este cea a încălzirii prin pardoseală, deoarece oferă celor mici confortul necesar atunci când petrec mult timp pe podeaua clasei. Pentru zilele mai răcoroase, dar nu friguroase de iarnă, se poate opta pentru radiatoare și convectoare (totuși, este nevoie de atenție sporită, deoarece pot reprezenta risc de arsuri). Alte soluții sunt sistemele de încălzire cu aer cald și cele de încălzire radiantă.
Imagine de la Ksenia Chernaya de pe Pexels.com
Igienă
Curățenia și igienizarea trebuie să se poată face rapid și ușor, astfel încât sănătatea și bunăstarea celor mici să nu aibă de suferit. Astfel, în afara personalului destinat efectuării acestor operațiuni necesare, grădinița trebuie să aibă echipament util (detergenți, soluții de dezinfectare, mături, mănuși, mopuri, găleți etc.) și un spațiu separat, destinat depozitării acestuia.
Iluminatul
În grădinițe este nevoie de mediu luminos, care să permită desfășurarea diferitelor activități. Cea mai bună soluție este lumina naturală din abundență. Pentru orele din zi, atunci când lumina pe cer nu este foarte puternică sau nu există, se pot monta în spațiul grădiniței corpuri și surse de iluminat diverse, precum lămpi de tavan și plafoniere, lămpi de masă sau de podea, sisteme de iluminat reglabil sau de urgență etc.
Mediul înconjurător
Integrarea elementelor naturale în amenajarea grădiniței (plante, roci, resturi diferite) va avea efect pozitiv asupra copiilor care vor stabili conexiuni mult mai strânse cu natura. De asemenea, le vor fi puse la îndemână oportunități diverse de explorare și de învățare. Obligatoriu edificiul trebuie să aibă și o curte exterioară, care să fie amenajată cu loc de joacă și de studiu pentru cei mici, în care să fie plantați copaci, pomi fructiferi, arbuști, plante, flori.
1.3. Compartimentarea în vederea amenajării unei clase la grădiniță
Imagine de la Pavel Danilyuk de pe Pexels.com
Pentru a se facilita desfășurarea diferitelor activități ce au loc într-un astfel de spațiu este nevoie de compartimentarea adecvată. În acest sens trebuie să se stabilească de la început care sunt zonele principale pentru a putea fi delimitate:
- sălile de clasă;
- zona de joacă;
- zona de odihnă;
- sala de masă;
- bucătăria;
- grupurile sanitare;
- cancelaria;
- cabinetul directorului;
- cabinet medical;
- alte spații (cămară, debara, holuri etc.).
Compartimentarea diferitelor spații în interiorul sălilor de clasă sau pentru separarea între bucătărie și sala de masă se poate face cu ajutorul plăcilor din gips-carton sau, mult mai simplu, cu pereți despărțitori, piese de mobilier sau cu ecrane decorative. Circulația între aceste zone trebuie să se facă lejer, permițând accesul fără probleme al copiilor sau al personalului.
2. Etape de parcurs în amenajarea grădiniței de copii
Imagine de BBC Creative pe Unsplash.com
Grădinița este un loc în care un copil își petrece o mare parte din timp, cinci zile pe săptămână. Din acest motiv, spațiul trebuie să fie unul pe placul micuțului, să îl atragă și să-l facă să nu resimtă lipsa părinților săi. Astfel, amenajarea corespunzătoare a grădiniței joacă un rol foarte important, deoarece, fără o atmosferă plăcută și sigură, cei mici vor avea parte de experiențe neplăcute, iar părinții se vor gândi de două ori înainte de a-i mai aduce într-un astfel de mediu.
2.1. Planificarea amenajării grădiniței și selectarea materialelor necesare
Imagine de la RDNE Stock project de pe Pexels.com
Înainte de a trece la amenajarea propriu-zisă a spațiului se va avea în vedere planificarea adecvată a întregului proiect. Practic, se face evaluarea spațiului disponibil pentru grădiniță, măsurând dimensiunile încăperilor cu exactitate, se stabilesc nevoile și cerințele în funcție de numărul de copii care vor sta aici, dar și de vârsta acestora, se identifică zonele funcționale necesare și se creează un plan detaliat, bine pus la punct.
Din acest moment se poate trece la selectarea materialelor de care va fi nevoie pentru amenajarea corespunzătoare. Specialiștii recomandă întotdeauna selectarea unor materiale de cea mai bună calitate, durabile, robuste, care să nu afecteze sănătatea celor mici:
- Pentru pardoseală se pot folosi: parchet rezistent la trafic mediu sau intens, covoare PVC, linoleum sau mocheta moale, frumos imprimată chiar cu diverse desene. În grupurile sanitare, în bucătărie sau spălătorie se pune gresie, iar în sala de spectacole pardoseală flotantă, rezistentă la abraziune, presare, impact sau zgârieturi;
- Tavanul sălilor de clasă poate fi mascat cu ajutorul unui tavan fals casetat care oferă o acustică mult mai bună, reduce zgomotul de la exterior și consumul de energie. În cazul în care există diferite probleme legate de infiltrarea apei se pot aplica diferite tipuri de hidroizolații care vor asigura o barieră impermeabilă potrivită;
- Pereții despărțitori pot fi realizați cu ajutorul sistemelor de gips-carton, mai ales pentru că oferă o suprafață perfectă, ce poate fi ușor decorată. Se poate aplica, de asemenea o vopsea de calitate, în culori plăcute ochilor pentru a obține o atmosferă deosebită sau un tapet interesant, care să scoată din anonimat spațiul;
- Pentru uși și ferestre se aleg produse care să țină zgomotele la exterior și să ofere liniștea de care este nevoie într-o grădiniță și care să permită obținerea unui confort termic sporit;
- În baie se montează obiecte sanitare ușor de curățat (baterii, lavoare, wc-uri, cabină de duș).
2.2. Amenajarea claselor și a spațiilor de învățare din grădiniță pentru copii
Imagine de la Artem Podrez de pe Pexels.com
După ce au fost achiziționate materialele necesare și s-a trecut la montarea lor cu ajutorul unei echipe de profesioniști se poate efectua și amenajarea propriu-zisă a claselor și a spațiilor de învățare din grădiniță. Zonarea clasei se va face în spațiu de învățare, spațiu de joacă, spațiu de dormit sau cel pentru servit masa (dacă grădinița nu este dotată cu sală separată).
Spațiul de învățare trebuie amenajat cu multă atenție. Aici se creează zone distincte (lectură, matematică, abilități etc.), se așază piese de mobilier ergonomic (măsuțe, scaune) și se integrează echipamentele IT adaptate vârstei. Materialele și resursele educaționale se organizează cu ajutorul rafturilor și dulapurilor, dar și a cutiilor de depozitare ce trebuie neapărat etichetate. Mobilierul modular este foarte util, la fel și echipamentele ușor de transportat dintr-un loc în altul, cu greutate redusă.
Spațiul de joacă se delimitează de celelalte printr-un covor colorat frumos sau prin podele speciale. Poate fi observat rapid cu ochiul liber încă de la intrarea în clasă datorită prezenței unor elemente decorative interesante (cort, tablouri, autocolante, perdele, cuburi uriașe, fotolii moi și colorate îndrăzneț etc.). Aici vor fi așezate diferite jucării adaptate vârstei copiilor din clasă (tobogane, jucării de construcție, păpuși, plușuri, lego, mini bucătării și așa mai departe.). Accesul în acest spațiu trebuie să se facă ușor și să fie sigur.
Spațiul pentru somn trebuie să aibă paturi individuale, în care fiecare copil să se poată odihni după bunul plac, dar și saltele, lenjerii de pat, perne sau saci de dormit. Iluminatul în această zonă va fi unul blând, potrivit somnului. Se poate decora zona cu covoare moi, tablouri cu imagini relaxante, eliminându-se sursele de zgomot și de distracție.
Zona pentru servit masa poate fi amenajată în apropierea mai multor săli de clasă, făcându-se legătura cu bucătăria pentru a permite transportarea ușoară și igienică a preparatelor servite. Aici vor fi puse mese și scaune comode, dar și diferite piese de mobilier necesare personalului ce va servi felurile de mâncare. Curățenia și igienizarea spațiului trebuie să se poată face foarte ușor.
2.3. Amenajarea curții grădiniței
Imagine de la Lukas de pe Pexels.com
Orice grădiniță trebuie să aibă un spațiu exterior, în care cei mici să poată ieși la aer să se joace sau să desfășoare diferite activități sub supravegherea cadrelor didactice. Aici se vor instala diferite echipamente pentru joacă (tobogane, leagăne, căsuțe de joc, terenuri de joacă cu nisip), dar și covorașe din cauciuc foarte moi.
Câteva plante și câțiva copaci vor fi puși astfel încât să ofere umbra necesară în zilele însorite, însă trebuie alese astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru sănătate. De asemenea, se vor amenaja și piste pentru biciclete, trotinete sau role, zone destinate picnicului sau pentru a face gimnastică în aer liber. Obligatoriu vor fi instalate bariere și garduri pentru a spori siguranța copiilor.
3. Idei și sfaturi utile pentru amenajarea eficientă a grădiniței pentru copii
Imagine de Pro Church Media pe Unsplash.com
Grădinița pentru copii poate fi amenajată cum se cuvine cu ajutorul specialiștilor în domeniu, care oferă, de altfel, și o serie de idei și sfaturi utile tuturor celor interesați în realizarea unui astfel de proiect de anvergură.
- Deși este foarte plăcut să vezi un interior vesel, plin de jucării, totuși în grădiniță nu trebuie să se exagereze prea mult cu decorațiunile. Dacă pereții sunt mult prea încărcați și culorile folosite prea agresive, atunci cei mici vor fi distrași cu ușurință sau se vor simți neliniștiți;
- Pentru a obține o atmosferă plăcută, confort și durată mai mare de viață se pot monta covoare PVC în cabinete și grădinițe, aceste produse existând pe piață într-o varietate de culori moderne. Covoarele sunt rezistente la bacterii și microbi, antiderapante și antistatice, bune izolatoare termice și fonice;
- Pentru a economisi spațiu prețios într-o grădiniță cu program prelungit se pot monta paturi pliante sau mobilier rabatabil. În acest fel grupa nu va fi aglomerată cu mobilier suplimentar;
- Amenajarea adecvată a zonei pentru dormit trebuie să cuprindă și câteva vestiare destinate depozitării obiectelor personale ale celor mici. Obligatoriu aceste dulapuri trebuie să fie bine ancorate, astfel încât să nu existe riscul răsturnării lor;
- Mobilierul ales pentru grădiniță trebuie să fie ușor de curățat și de dezinfectat pentru a putea preveni răspândirea bolilor;
- Pardoseala recomandată pentru holuri trebuie să fie una rezistentă la trafic intens, deoarece pe aici vor trece zilnic multe persoane (copii, personal, părinți etc.);
- Camera de somn trebuie poziționată astfel încât educatorii să reușească să supravegheze toți copiii;
- Piesele de mobilier și designul trebuie să promoveze simplitatea, să ofere strictul necesar, să reducă riscul de accidentare spre zero;
- Personalizarea pereților este foarte importantă, deoarece reușește să creeze ușor o atmosferă deosebită și un mediu confortabil.
În concluzie, amenajarea unei grădinițe trebuie să se facă după o informare adecvată cu privire la toate detaliile esențiale unui astfel de proiect, astfel încât rezultatele să se ridice la nivelul așteptărilor părinților și copiilor.