Te-ai hotarat sa-ti renovezi singur locuinta, fara sa mai apelezi la o echipa de meseriasi? Daca nu esti specialist si vrei ca lucrarile sa fie bine realizate, ar trebui sa incepi prin a te informa. Piata materialelor de contructii a evoluat foarte mult in ultimii ani, asa ca alege materialele dupa o temeinica documentare, nu din auzite.
Printre materialele care nu trebuie sa iti lipseasca din locuinta, cand dai startul renovarilor sau al reparatiilor, se numara adezivii si sigilantii, mai ales datorita ariei de acoperire foarte largi in acest domeniu. Se stie ca sigilantii si adezivii se folosesc la lucrari de etansare si lipire in contructii, fiind destinati atat aplicatiilor interioare, cat si exterioare. Dar la ce fel de operatiuni poti utiliza aceste produse in casa, ca neprofesionist?
Tipuri de adezivi si sigilanti.
In functie de continut, adezivii si sigilantii se impart in doua mari categorii cu aplicatii distincte:
Adezivi si sigilanti rigizi. Sunt realizati pe baza de: ciment, acril, silicat, epoxi. Se folosesc la lipirea diferitelor materiale de constructii, cum ar fi: beton, caramida, lemn, metal, piatra naturala sau artificiala, placi ceramice, mozaic, marmura, granit, dar si la etansarea rosturilor fara miscare, matarea fisurilor si a crapaturilor fara miscare si la lipirea elementelor decorative.
Astfel, acest tip de produs este indicat sa il ai in casa, pentru a rezolva rapid micile incidente de genul: dezlipirea unei placi de faianta din baie, desprinderea lambriurilor de pe perete sau a altor elemente decorative de pe pereti sau tavan, fie ca sunt realizate din piatra naturala sau artificiala, fie din ipsos.
Adezivi si sigilanti elestici. Sunt realizati pe baza de: silicon, cauciuc, silicon modificat, butil, poliuretan, poliuretan hibrid. Se folosesc la sigilarea si etansarea rosturilor de dilatatie, rosturilor de constructie, rosturilor de fatade, rosturilor perimetrale la ferestre si usi, etansarea sistemelor de ventilatie. Dar si pentru lipirea diferitelor materiale cum ar fi: lemn, sticla, beton, caramida, metal, aluminiu, PVC, placi ceramice, parchet, panouri de fatada.
Un adeziv pentru polistiren se recomanda in cazul lipirii placilor de material folosit pentru termoizolatia casei tale (polistiren expandat sau extrudat, vata minerala sau din pluta). Se aplica pe pereti sau direct pe tencuieli, la tavane, zidarie sau beton.
Esti nemultumit de calitatea tamplariei tale, deoarece la fiecare ploaie mai puternica apa se infiltreaza in casa pe sub pervazul ferestrei? Adezivii si sigilantii elestici pot etansa si sigila rosturile ferestrei, impiedicand patrunderea apei.