Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Amenajarea mansardei: sfaturi practice si idei usor de aplicat

  21-10-2019
Amenajarea mansardei: sfaturi practice si idei usor de aplicat

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/homes-for-sale-attic-scuttle-326991/

Amenajarea inspirata a unei mansarde poate fi o adevarata provocare, pentru ca acest spatiu trebuie optimizat la maximum, dar in acelasi timp peretii si tavanul trebuie sa fie perfect izolati, ca sa nu apara infiltratii. Prin urmare, pentru amenajarea mansardei vorbim mai intai despre aspectele tehnice, practice, si abia apoi despre mobilare si decorare.

Primii pasi in amenajarea mansardei

De cele mai multe ori, mansarda poate fi transformata relativ simplu intr-un dormitor suplimentar. Va fi o incapere plina de farmec, dar trebuie sa tii cont de optimizarea spatiului, de lumina naturala si, desigur, de izolatia termica. Daca ai stabilit deja compartimentarea mansardei si nu mai este nevoie sa ridici alti pereti despartitori, daca ai si instalatia trasa pentru incalzire in pardoseala sau calorifere, ne putem apuca de treaba.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ud3mHXnWM7w

Este foarte important sa te asiguri ca tavanul si peretii sunt foarte bine izolati termic, pentru a se mentine o temperatura placuta in mansarda tot timpul anului. In plus, o izolatie termica de calitate va tine la distanta infiltratiile si mucegaiul. Trebuie sa stii ca vei avea nevoie de izolatie termica in interiorul incaperii, dar si pe exterior. Discuta cu un specialist, ca sa afli care sunt cele mai bune produse pentru izolatii si, desigur, trebuie sa tii cont de conditiile de clima.

Geamurile din mansarda trebuie sa fie speciale pentru acest tip de incapere, sa fie corect montate si izolate, ca sa nu apara infiltratii pe langa ele. Ar fi bine sa alegi geamuri cat mai mari, pentru ca dormitorul sa fie bine luminat.

Tavanul si peretii ar trebui varuiti in alb, o culoare care se potriveste cu orice stil decorativ, cu orice fel de mobila si care mai are un avantaj: lasa impresia de spatiu mai mare, mai luminos. Poti folosi, daca vrei, si un tavan fals, care te ajuta sa maschezi eventuale instalatii sau grinzi din tavan si care are o functie estetica deosebita. Poti alege dintr-o gama variata de modele si culori si astfel poti transforma tavanul intr-un obiect decorativ aparte.

Peretii din exteriorul mansardei trebuie finisati cu tencuiala decorativa, iar pentru interior vei folosi vopsea lavabila speciala. Daca vrei un finisaj mai deosebit, poti folosi vopsele decorative si pentru interior, insa trebuie sa te gandesti bine cum vrei sa arate la final mansarda, pentru ca un perete finisat cu vopsea decorativa trebuie pus in valoare, fara sa fie acoperit de mobila.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/D1YruV0KUDw

Pentru podea, poti sa montezi parchet laminat, dar exista si alte solutii. Poti folosi scanduri mai ieftine, pe care sa le vopsesti intr-o culoare deosebita, care sa transforme mansarda intr-o incapere complet diferita de restul casei. Desigur, poti folosi si un covor din PVC sau linoleum, care sunt variante foarte practice si accesibile. Covorul PVC este foarte util daca vei amenaja la mansarda dormitorul copilului, pentru ca acest produs este antibacterian si foarte usor de curatat si intretinut.

Cum mobilezi mansarda

Dupa ce ai terminat cu izolatia si cu finisajele, te poti gandi si la piesele de mobilier pe care le vei aduce aici. Cum spuneam, totul trebuie sa fie perfect optimizat, pentru ca spatiul intr-o mansarda poate fi destul de limitat. Prin urmare, poti pune aici mobila care are o dubla functionalitate: o canapea cu spatiu pentru depozitare sub sezut, un pat cu sertare sub saltea. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cPL7CRk4M8M

Rafturile suspendate sunt de asemenea o solutie foarte practica, iar daca ai barne vizibile in mansarda, poti monta rafturile in asa fel incat sa te folosesti si de ele, pentru a obtine un spatiu de depozitare suplimentar.

Un truc foarte simplu si eficient pentru a lasa impresia de mai mult spatiu este sa folosesti in mansarda numai piese de mobilier foarte joase. Astfel, canapeaua, patul, scaunele, fotoliile, tot ce vei aduce aici trebuie sa fie cat mai aproape de podea. In acest fel, incapereao sa para mai inalta, mai mare, iar atmosfera va fi mai intima si mai placuta.

Pentru lumina, nu este nevoie sa folosesti un candelabru daca mansarda este mica. Poti folosi spoturi, plafoniere sau simple becuri, pe care sa le montezi pe mobila, pe barne sau in orice loc vei dori. Folosindu-ti imaginatia vei gasi cu siguranta cele mai inspirate solutii pentru mansarda ta.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator