Fiind un obiect sanitar indispensabil, lavoarul nu mai pote fi o achizitie facuta la intamplare, mai ales ca a devenit piesa de rezistenta sau punctul central din camera de baie. Afland ce calitate, aspect sau functionalitate ofera produsele existente pe piata, iti vei da seama ce anume corespunde nevoilor tale si daca se incadreaza in bugetul de care dispui. Astazi, baia nu mai constituie un spatiu strict functional, auster si neglijat cand vine vorba de amenajare. Mai mult chiar, se urmareste ca elementele strict necesare (lavoar, toaleta, cada de baie sau cabina dus) sa fie atragatoare din punct de vedere estetic, in ton cu restul dotarilor, dar sa-si pastreze si rolul primordial. Daca lavoarul este elementul care lipseste din baia ta si pe care urmeaza sa il cumperi, iata cateva detalii ce iti pot fi de folos.
Printre criteriile de care trebuie tinut cont inainte de a alege lavoarul gasim bugetul destinat, spatiul disponibil alocat (luand in considerare mobilierul de baie), numarul de persoane care utilizeaza lavoarul (ceea ce poate duce la achizitia unui lavoar dublu sau de mari dimensiuni), varsta si inclinatiile estetice, geometria cazii de baie (in cazul in care aceasta exista deja) pentru a pastra linia aceluiasi stil.
Ca material de constructie se poate alege unul din urmatoarele materiale, care sunt si cele mai folosite: marmura, portelan, granit, compozit sau sticla. Iubitorii de exotic sau rustic pot achizitiona un lavoar din esente exotice de lemn tratat care sa reziste la umezeala; exista si lavoare realizate din mozaic de marmura sau pietre semipretioase, insa, pretul ridicat le fac inaccesibile pentru multi dintre cumparatori.
De la cunoscutele lavoare albe, din ceramica, s-a ajuns astazi la utilizarea unor culori indraznete, cum ar fi verdele sau albastru. La fel de utilizate sunt si cele in culori neutre, calde, cum ar fi bej, crem sau maro. O perioada destul de lunga au fost la moda tonurile de ametist, teracota sau cobalt. Tendintele actuale merg in directia alb, negru mat sau stralucitor si nuante de gri sau maron, mate sau metalizate. Specialistii in domeniu estimeaza ca alb-negru va deveni combinatia dominanta in perioada urmatoare.
La fel ca in cazul culorilor, si modelele sunt la fel de diversificate: simple, duble, rotunde, ovale, cu savoniere incorporate, pe console, pe picior, suspendate sau incastrate…
Lavoarul poate accentua un anumit stil, cu alte cuvinte, modelul trebuie ales si din acest punct de vedere. Unui decor elegant ii corespunde un lavoar cu pedestal sau un lavoar din portelan pe suport din fier forjat. In cazul unui design modern se potriveste un lavoar cu masca incorporata sau dulap.
Exista lavoare cu suprafete lucioase, satinate sau aspre, transparente, semitransparente sau opace.
Dimensiunile unui lavoar se aleg in primul rand in functie de spatiul salii de baie. Pentru spatiile restranse este indicat un lavoar de colt, cu picior scurt si de dimensiuni mai mici, dar cand suprafata salii de baie permite, este ideal un model de lavoar complet, care are in dotare oglinda, masca lavoar si corp suspendat; familiile compuse din mai multi membri, pot opta pentru doua lavoare montate in acelasi blat. Un alt aspect important, de care trebuie tinut cont, este alegerea unui robinet care sa se integreze in designul si functionalitatea lavoarului.
Drept recomandare, pentru montare, este indicat ca inaltimea fata de sol sa fie intre 80-85 cm, dar poate creste pana la un metru, in functie de inaltimea persoanelor care il folosesc, iar in fata unui lavoar trebuie sa existe un spatiu de minim un metru patrat. Daca s-a optat pentru doua lavoare, distanta dintre ele trebuie sa fie minim 40 cm.