Cum iti construiesti un solar de legume - materiale de care ai nevoie
08-04-2019
Link foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-standing-surrounded-by-green-leaf-plants-1084540/
Indiferent de spatiul pe care il ai la dispozitie, sa iti construiesti un solar de legume in propria gradina este solutia ideala pentru a te bucura de produse proaspete. Plantele sunt protejate, rezista pe termen lung, se dezvolta in mod optim si ofera doar legume sanatoase. Mai jos gasesti informatii utile care te vor ajuta, pas cu pas, sa iti construiesti un solar.
Proiectarea si amplasarea solarului
Cum stii care este locul si mediul potrivit pentru amplasarea unui solar de legume? Pentru a avea o recolta bogata de legume de sezon, terenul optim trebuie sa beneficieze in permanenta de lumina soarelui si sa fie ferit de vanturile puternice. Solul trebuie sa fie nisipos, fertil si cu o concentratie scazuta de sare. Pentru un plus de substante nutritive si pentru a creste fertilitatea solului, pamantul se poate completa cu marnita ori pamant de padure.
Terenul in panta poate facilita scurgerea apei si poate feri solarul de eventualele inundatii. Nu este recomandata o zona cu multi copaci in jur deoarece acestia pot impiedica patrunderea razelor de soare in solar.
Materiale potrivite pentru construirea solarului de legume
In functie de tipul solarului, dar si de bugetul disponibil, ai la dispozitie mai multe tipuri de materiale de constructie din care poti alege. Astfel, pentru structura de rezistenta poti opta pentru:
- Tevi din polipropilena - au costuri reduse si se pot folosi pentru constructia unui solar de mici dimensiuni;
- Tevi din otel glavanizat - sunt rezistente pe termen lung si nu au nevoie de lucrari speciale de intretinere;
- Tevi din otel neglavanizat - tevile negre care sunt rezistente, dar din cauza umiditatii din solar, pot rugini ori se pot incinge prea tare;
- Profile din aliaj de aluminiu - Nu sunt recomandate daca solarul nu este foarte bine fixat pe sol deoarece nu au o rezistenta puternica in fata vantului;
- Lemn - recomandat pentru constructia unui solar pentru consumul propriu deoarece costurile de constructie sunt reduse.
Materiale pentru acoperirea solarului - cum alegi folia pentru solar
De regula, o folie pentru acoperirea solarului este din polietilena, material care este in prealabil tratat pentru a asigura o protectie optima legumelor. Insa, atunci cand alegi folia trebuie sa tii cont si de urmatoarele aspecte:
- Trebuie sa rezistente la razele solare - folia pentru solar trebuie sa fie tratata cu aditiv de stabilizare UV;
- Trebuie sa fie rezistenta la variatiile de temperatura - contractare si dilatare;
- Trebuie sa impiedice eventualele pierderi de caldura;
- Trebuie sa fie transparenta - pentru a asigura plantelor suficienta lumina pentru fotosinteza;
5 Sfaturi practice pentru a evita eventualele neplaceri atunci cand construiesti un solar
Pentru a-ti asigura o cultura sanatoasa de legume, dar si pentru a creste rezistenta solarului pe termen lung, iata cateva aspecte de care sa tii cont inca de la constructia solarului:
O inaltime corespunzatoare a solarului. Pentru a permite devoltarea optima a plantelor din solar, inaltimea peretilor laterali trebuie sa aiba cel putin doi metri. In cazul in care este mai mica, plantele se vor ofili mai repede din cauza aerului cald ce ramane blocat in partea de sus;
Guri de aerisirea in parile laterale ale solarului, dar si in spate. Pentru o aerisire uniforma, gurile de aerisire sunt obligatorii. Aerul este recirculat, cel umed este inlocuit cu cel uscat, iar curentii de aer care se formeaza ajuta in procesul de fotosinteza a plantelor.
Nu stropi folia de acoperire cu var. Pentru o umbrire uniforma, nu stropi folia cu var deoarece acesta poate distruge stratul de protectie. Poti sa folosesti o plasa de umbrire care va permite patrunderea razelor solare atat cat plantele au nevoie pentru a se coace uniform.
Construieste un solar care se poate demonta usor. Cu trecerea timpului, solul pe care cultivi plantele poate eroda si isi poate pierde din substantele nutritive. Daca ai construit un solar care se poate demonta si muta cu usurinta, atunci va fi mult mai simplu sa il muti intr-un alt loc.
Opteaza pentru teava glavanizata. Chiar daca teava neagra este o solutie mai ieftina, aceasta rugineste in timp din cauza umiditatii, iar rugina poate polua solul cu oxizi. Acest lucru poate afecta dezvoltarea plantelor.
Informatiile de mai sus te pot ajuta sa alegi materialele potrivite pentru constructia optima a unui solar de legume. Indiferent de dimensiunea solarului, incepand de la planificarea proiectului si pana la constructia propriu zisa trebuie sa ai in vedere calitatea materialelor alese.
Articole Similare



