Cum sa montezi pas cu pas parchetul laminat chiar de unul singur
14-09-2015Îti doresti ca spatiul pe care îl imparti cu cei dragi sa fie cald si primitor? Cu ajutorul parchetului laminat, ai posibilitatea de a crea ambientul perfect si confortabil, în care sa te simti cu adevarat acasa. Acesta asigura o pardoseala calda, care contribuie la amenajarea unui ambient spectaculos. În plus, se monteaza rapid si usor.
Am alcatuit un ghid complet de informatii utile despre parchetul laminat si lista pasilor pe care trebuie sa îi urmezi pentru a-l monta în locuinta ta.
CUPRINS
1. Ce este parchetul laminat?
2. Montarea parchetului laminat - Lista de materiale si unelte necesare
3. Aspecte de care sa tii cont înainte de montarea parchetului
4. Cum se monteaza parchetul - Reguli pe care trebuie sa le respecti
5. Montarea parchetului prin sistemul dublu-click - Instructiuni pas cu pas
6. Cum se pune parchetul laminat în situatii speciale
Ce este parchetul laminat?
Parchetul laminat este un tip de pardoseala realizata din lemn în procent de peste 80%. Structura acestuia consta in patru straturi:
- Un strat superior, de suprafata, ce îi asigura durabilitatea, rezistenta la uzura si pete;
- Stratul decorativ, confectionat din hârtie imprimata, care ii confera aspectul final si diversitatea de modele în care este disponibil;
- Cel de-al treilea strat este cel de suport, alcatuit din placa fibrolemnoasa de mare densitate, care îi asigura rezistenta sporita;
- Ultimul strat este cel de stabilizare, care protejeaza pardoseala împotriva umiditatii.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/above-ground-photo-of-succulent-plants-on-brown-wooden-board-1470168/
Montarea parchetului laminat - Lista de materiale si unelte necesare
Atunci când te pregatesti pentru montarea parchetului laminat, trebuie sa te asiguri ca vei avea la dispozitie materialele si uneltele de lucru necesare. Principalul avantaj al acestui tip de pardoseala consta în usurinta cu care poate fi montat. Ai nevoie doar de putina îndemânare si de o lista de pasi explicati în detaliu, pentru a reusi.
Începe prin a achizitiona accesoriile necesare pentru montarea parchetului laminat:
Materiale necesare pentru montarea parchetului laminat | Unelte necesare pentru montarea parchetului laminat |
🔨 Parchet laminat; 🔨 Plinte de perete; 🔨 O folie cu rol de bariera împotriva vaporilor; 🔨 O folie de polietilena expandata; 🔨 Polistiren extrudat (de 3-5 mm); 🔨 Silicon acrilic; * Poti alege doar folia de polietilena expandata sau polistirenul extrudat, în functie de necesitati, pentru montarea parchetului laminat. | 🔨 O rigla; 🔨 Distantiere; 🔨 Un echer; 🔨 Un creion special; 🔨 O pana pentru parchet; 🔨 Un ciocan; 🔨 Un fierastrau electric; 🔨 O croseta pentru parchet; 🔨 O bormasina electrica; 🔨 O freza pentru parchet. |
Aspecte de care sa tii cont înainte de montarea parchetului
Înainte de a monta parchet laminat într-o încapere, este recomandat sa te familiarizezi cu aspecte importante precum dimensiunile si caracteristicile speciale ale camerei. În plus, trebuie sa decizi grosimea si structura parchetului dorit.
În urma achizitiei cantitatii necesare de parchet laminat, iata ce trebuie sa stii despre transportul si depozitarea sa corespunzatoare:
a—a—a— Este indicat sa transporti parchetul laminat achizitionat în ambalajul sau original, cu grija, pentru a nu-l deteriora.
a—a—a— Este recomandat sa folosesti integral fiecare pachet de parchet laminat început, înainte de a deschide altul. Acesta se pastreaza mai bine în ambalaj.
a—a—a— În cazul în care achizitionezi parchetul cu mult timp înainte de a demara lucrarile de montaj aferente, asigura-te ca spatiul în care îl depozitezi este încalzit corespunzator. Temperaturile reduse si umezeala pot deteriora parchetul laminat, în cazul expunerii îndelungate.
a—a—a— Specialistii recomanda aclimatizarea parchetului laminat cu spatiul în care urmeaza sa fie montat. Acest lucru înseamna ca trebuie sa depozitezi pachetele sigiliate de parchet, timp de minimum 48 ore, în încaperea în care îl vei amplasa, anterior montarii acestuia. Astfel, vei elimina riscul de deformare ulterioara a pardoselii sau de aparitie a procesului de flambare.
a—a—a— Nu este recomandat sa depozitezi pachetele de parchet în picioare, pe durata aclimatizarii sale. Astfel, vei elimina riscul de încovoiere a placilor si vei asigura capacitatea lor perfecta de îmbinare, în timpul montajului.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/square-clear-glass-top-center-table-near-gray-padded-armchair-2121120/
Cum se monteaza parchetul - Reguli pe care trebuie sa le respecti
Pe lânga conditiile de transport si depozitare a parchetului, exista si alte reguli pe care trebuie sa le cunosti si sa le respecti pentru a-l monta corect:
👉 Temperatura din încapere - Atunci când montezi parchet laminat, asigura-te ca temperatura din încapere este de minimum 18 grade Celsius. Temperatura aferenta podelei trebuie sa fie de cel putin 15 grade Celsius.
👉 Conditii de lucru - Pastreaza usile de acces si ferestrele din camera în care montezi parchet laminat închise, în timpul lucrarilor.
👉 Factori estetici - Pentru a obtine un aspect estetic placut, este indicat sa montezi placile de parchet laminat paral cu sursa naturala de lumina.
👉 Pregatirea suprafetei suport - Stratul de baza pe care montezi parchetul laminat trebuie sa fie uscat, nivelat, tare, compact si curat. Umiditatea acestuia nu trebuie sa depaseasca valoarea de 2%.
👉 Pardoseala cu sistem de încalzire - Este posibila montarea parchetuluipeste un sistem de încalzire sub pardoseala, cu conditia ca elementul de încalzire sa fie instalat în beton sau în alt strat de baza.
👉 Pozitionarea corecta a parchetului - Nu lipi parchetul laminat, întrucât acesta trebuie sa pluteasca pe suprafata substrat a pardoselii. În timp, acesta îti poate modifica volumul, în functie de gradul de umiditate din încapere, datorita proprietatilor sale higroscopice.
👉 Acorda atentie rosturilor de dilatatie - Nu este recomandat sa montezi parchetul laminat prea aproape de pereti. Din acest motiv, trebuie sa lasi spatii de dilatatie perimetrale de minimum 1 cm.
a¬› Trebuie sa beneficiezi de suficient spatiu pentru modificarile de volum ale parchetului, atunci când acesta se dilata sau se contracta.
a¬› Desi sistemul dublu - click de montare a parchetului laminat nu permite aparitia variatiilor dimensionale în zona îmbinarilor dintre placi, acestea pot aparea la capetele exterioare ale placilor de parchet.
👉 Verificarea parchetului - Verifica placile de parchet înainte de a le utiliza, pentru a le elimina pe cele care contin eventuale defecte.
👉 Familiarizarea cu instructiunile de montaj - Citeste cu atentie instructiunile producatorului si respectati-le cu strictete, în timpul montarii parchetului laminat.
a¬› În situatia în care întâmpini probleme referitoate la diferente ale dimensiunilor precizate sau în ceea ce priveste sistemul de îmbinare, contacteaza furnizorul. Acesta îti poate oferi informatii suplimentare cu privire la modalitatea corecta prin care poti continua lucrarile de montaj.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/apartment-bed-bedroom-chair-271624/
Montarea parchetului laminat - Instructiuni pas cu pas
Iata care sunt pasii aferenti montarii efective a parchetului laminat, în urma pregatirii suprafetei suport si citirii instructiunilor producatorului:
Aplicarea membranei impermeabile
- Daca urmeaza sa montezi parchetul laminat direct pe beton, trebuie sa protejezi suprafata respectiva de umezeala, prin aplicarea unei membrane impermeabile. Extinde-o cu 10 cm în partea superioara, în zona peretilor.
- Foliile suport pentru parchet trebuie sa fie suprapuse foarte bine, pentru ca umezeala sa nu patrunda în aceste spatii.
Aplicarea membranei fonoabsorbante
- Înainte de a monta parchetul laminat, trebuie sa aplici un strat de membrana fonoabsorbanta, la 90 de grade fata de directia în care vei amplasa placile.
Montarea placilor de parchet laminat din primul rând
- Alege un colt al încaperii din care sa începi montarea parchetului laminat. Plaseaza placile paralel cu fereastra din încapere sau cu orice alta sursa principala de lumina.
- Rând pe rând, placile vor fi amplasate longitudinal, de-a lungul peretelui, iar laturile lor scurte vor fi prinse împreuna.
- Poti utiliza distantierele în aceasta etapa pentru a pozitiona corect primele placi de parchet laminat. Asigura un spatiu de pâna la 15 mm latime între placi si perete.
Montarea ultimei placi de parchet laminat în primul rând
- În mod cert, vei fi nevoit sa scurtezi ultima placa de parchet laminat, pentru a finaliza montarea pardoselii.
- Poti folosi ferastraul electric, în aceasta etapa, pentru dimensionarea corecta a placii finale. Ai grja ca aceasta sa nu aiba o lungime mai mica de 40 cm.
Montarea urmatoarelor rânduri de parchet
- Fiecare nou rând de parchet laminat trebuie sa înceapa cu ultima piesa a celui anterior. O poti plasa în marginea primei placi de parchet si o apesi pâna la auzul acelui click de îmbinare, specific acestui sistem de pardoseala.
- Îmbinarile dintre placi trebuie sa fie plane, iar parchetul trebuie sa fie perfect aliniat cu peretii din încapere.
- Pe masura ce avansezi cu montarea placilor de parchet laminat, asigura-te ca rândurile din urma sunt fixate de podea. Poti plasa greutati pe acestea, cu atentie, pentru a nu le deteriora. Acestea le vor mentine fixe, cât timp continui cu procesul de montaj.
- Atunci când placile nu se îmbina corect sau sistemul dublu-click pare greu de declansat, poti utiliza un ciocan sau capete de parchet pentru a bate în laturile placilor respective. Uneori, datorita suprafetei pe care acestea se monteaza, unele placi nu se îmbina perfect de la prima încercare.
Montarea ultimului rând de placi
- Atunci când ajungi la ultimul rând de placi de parchet laminat, este posibil ca suprafata disponibila sa fie mai mica pe lungime decât dimensiunea placilor.
- În acest caz, trebuie sa redimensionezi placile de parchet pentru a se potrivi spatiului disponibil.
- Asigura-te ca lasi suficient spatiu lânga perete pentru a îmbina corect si usor ultimele placi.
Finalizarea lucrarilor de montaj
În cazul suprafetelor de dimensiuni medii sau mari pe care se monteaza parchet laminat, ce depasesc 8 metri lungime, va trebuie sa lasi un rost de dilatare.
Apoi, vei monta un profil de trecere, prin lipire, însurubare si fixare pe pozitie.
Ulterior, poti finaliza lucrarile prin montarea plintelor de perete.
Cum se pune parchetul laminat în situatii speciale
Tocmai ai descoperit ce înseamna montarea parchetului laminat, pas cu pas, în conditii standard. Ce faci însa atunci când te confrunti cu factori neprevazuti, în care nu stii cum sa continui lucrarile?
Iata cum se monteaza corect parchetul laminat, în conditii speciale:
Montarea parchetului laminat sub tocul usilor interioare
- Pentru a monta parchet laminat sub tocul usilor interioare, vei folosi fierastraul electric pentru a taia partea inferioara a tocului. Astfel, vei crea spatiul de care ai nevoie pentru a plasa placile de parchet.
Cum sa montezi parchet laminat la îmbinarea cu gresia
- Atunci când ai zone în care gresia se îmbina cu parchetul laminat, ai nevoie de un profil de trecere special destinat acestui scop.
-Pentru a asigura îmbinarea corecta a materialelor, trebuie sa masori distanta dintre dintre cele doua suprafete si sa dimensionezi placa de parchet în consecinta.
- Nu uita sa iei în calcul si dimensiunea distantierului, de aproximativ 6 mm.
-Dupa ce ai montat ultima placa de parchet laminat, poti aseza profilul de trecere.
Montaj parchet laminat în zone cu praguri
- Atunci când montezi parchet laminat în zona pragurilor din încaperi, trebuie sa tai placile pentru a crea spatiul de dilatatie necesar. Pragul se va aseza peste acesta.
- Placa de parchet laminat se va pozitiona în spatiul ramas pâna la usa.
- Nu uita sa iei în calcul si latimea distantierului, atunci când masori, pentru a taia corect placa.
- Finalizeaza montarea parchetului si apoi monteaza pragul.
Montarea parchetului în zone cu tevi
- Daca ai ajuns la o zona cu tevi, în care vrei sa montezi parchet laminat, trebuie sa realizezi un decupaj. Acesta se face prin gaurirea placii de parchet laminat.
- Ai grija ca gaurile create sa fie cu 20 mm mai mari decât diametrul tevilor din acea zona. Apoi, decupeaza corespunzator placa si monteaz-o.
- La finalul lucrarilor, poti acoperi decupajele create cu elemente destinate acestui scop.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/ceiling-chandelier-comfort-comfortable-276677/
Acum stii cum sa montezi corect si usor parchetul laminat. Acorda atentie recomandarilor oferite, pentru a pregati corespunzator suprafata suport, înainte de a monta placile.
Ai grija ca parchetul sa fie depozitat si aclimatizat corect, înainte de utilizare. Verifica fiecare placa de parchet înainte de a o folosi si respecta instructiunile producatorului.
Descopera mai multe informatii utile pentru amenajarea locuintei tale si achizitioneaza materialele si uneltele de care ai nevoie de pe emenatwork.ro.