Cum se construieste un foisor - ghid practic in 4 pasi
20-06-2019
sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/foisor-ocean-vedere-sky-albastru-84536/
Grãdina sau casa ta de vacantã sunt frumos îngrijite, au tot ce le trebuie în materie de alei amenajate si flori, dar le-ar putea prinde bine un foisor? Ideea ta este una foarte bunã, pentru cã vei reusi sã aduci în curte un punct de atractie, sub care te vei putea bucura alãturi de prieteni, familie sau simpli musafiri de petreceri în aer liber si relaxare cât cuprinde. Ai la dispozitie douã optiuni - fie ceri ajutorul unui mester tâmplar, care se va ocupa de tot ce presupune acest proiect, fie îti faci curaj si construiesti singur un foisor. Dacã ai ales a doua variantã, acest articol îti va fi de foarte mare ajutor, pentru cã ti-am pregãtit toate informatiile de care ai nevoie, grupate în patru pasi. Iatã cum trebuie sã te organizezi.
1. Alege locul în care vei amplasa foisorul
Prima si cea mai importantã etapã în construirea unui foisor este alegerea celui mai potrivit loc din curte. În acest proces, va trebui sã tii cont de terenul pe care urmeazã sã fie amplasatã constructia din lemn si de distanta fatã de casã, pentru cã vei avea nevoie de acces facil pânã la zona de recreere. Terenul mlãstinos sau cel nisipos sunt total contraindicate pentru amplasarea vreunei constructii, la fel cum sunt si zonele curtii în care stii cã sunt montate canale, fose septice, cabluri electrice sau optice. Altfel, s-ar putea sã fii nevoit sã muti foisorul, în cazul în care ai nevoie de acces la una dintre utilitãtile mentionate.
Ideal ar fi sã poti amplasa foisorul în spatele casei, pe o zonã verde suficient de largã, care îti poate oferi confortul si intimitatea de care ai nevoie.
2. Alege tipul de foisor preferat
Poti trece la pasul al doilea, în care ar trebui sã alegi cel mai potrivit model de foisor, pretabil pentru curtea ta, dar si pentru zona în care locuiesti. Ai la dispozitie urmãtoarele variante:
- Foisor rotund sau oval - va oferi o notã clasicã grãdinii tale, însã îti va oferi un spatiu mai limitat la interiorul sãu fatã de alte tipuri de foisor. Este ideal pentru familiile mici.
- Foisor pãtrat sau dreptunghiular - sunt ce mai usor de construit dintre toate si permit o mai bunã utilizare a spatiului de la interiorul acestora. Se potriveste cu orice stil de casã sau grãdinã, fiind o constructie clasicã.
- Foisor hexagonal sau octogonal - acesta este cel mai des întâlnit tip de foisor, fiind ideale pentru orice tip de casã ori curte. Permit accesul unui grup mai numeros.
- Foisor modern sau rustic - pentru un plus de stil, poti opta pentru una din aceste douã variante, tinând în permanentã cont de stilul adoptat pentru construirea casei.
- Foisor cu grãtar - probabil cel mai apreciat stil de foisor, acesta se preteazã spatiilor mai mari, care permit ridicarea din cãrãmidã a unui loc de gãtit.
- Foisor deschis sau închis - dacã vrei sã poti petrece timpul liber în foisor chiar si atunci când plouã, varianta cea mai bunã pentru tine este modelul cu geamuri sau plastic transparent. Èšine însã cont de costurile suplimentare care vor veni la pachet cu aceastã specificatie a foisorului. Dacã preferi sã lasi foisorul deschis, ia în considerare montarea unui plase de insecte, care vor tine tântarii la distantã atunci când ai nevoie de un moment de relaxare.
3. Alege materialul din care vei construi foisorul
Imediat dupã aceea, poti trece la alegerea materialului din care preferi sã îti construiesti un foisor. Durabilitatea si întretinerea acestuia vor depinde de aceastã etapã, asa cã gândeste-te în avans la toate aceste optiuni. Vei putea alege dintre:
- Foisor din lemn - cea mai des întâlnitã optiune, lemnul este ideal pentru o astfel de constructie, în primul rând datoritã costurilor sale reduse. Un alt avantaj al lemnului este acela cã nu se încinge de la cãldurã si permite plantelor sã se dezvolte în voie în jurul foisorului.
- Foisor din metal - mult mai rezistente decât cele din lemn, foisoarele din metal nu vor putrezi si nici nu vor fi expuse cariilor. Totusi, constructiile din metal au un mare dezavantaj, acela cã se supraîncãlzesc la expunerea îndelungatã la soare.
- Foisor din piatrã - cel mai solid dintre toate, foisorul din piatrã este ideal atunci când vrei sã construiesti la interiorul acestuia si un grãtar din acelasi material.
- Foisor din plastic - pretul foarte redus, în comparatie cu celelalte variante pe care le ai, dar si usurinta cu care se monteazã fac dintr-un foisor din PVC unul simplu de construit si care are nevoie de mentenantã redusã. Totusi, acesta este si tipul care va rezista cel mai putin în fata unor rafale de vânt sau ploaie mai puternice.
4. Comandã unelte si scule
Acum, cã ai trecut prin acesti pasi, poti trece la urmãtorul, cel care te va aduce mai aproape de visul de a avea un foisor care troneazã în centrul curtii tale. Mai trebuie sã cumperi câteva unelte si materiale de constructii, sã îti dedici cel putin o zi proiectului si sã te bucuri de finalitatea acestuia.
Nu uita sã adaugi în proiect si câteva corpuri de iluminat care sã dea o notã intimã foisorului pe timp de noapte. Cautã un proiect de foisor online si apucã-te de treabã cât mai curând!
Articole Similare



