Cum se monteaza corect sistemul pentru vita de vie
04-03-2015Spre deosebire de metoda invechita de folosire a unor spalieri din beton, sistemul de palisare RoWine este un sistem inovativ pentru vita de vie care ofera cresterea si sustinerea corecta a plantelor si a ciorchinilor de struguri. Un beneficiu al acestui sistem este oferit de simplitatea asamblarii sistemului fara a fi nevoie de fundatie de beton.
Sistemul de palisare si sustinere a vitei de vie este compus din:
A. spalieri de capat,
B. spalieri intermediari
C. stalpi tutori
D. sistem de ancorare.
Pentru montarea corecta a sistemului de palisare RoWine, specialistii eMenatwork recomanda sa se tina cont de urmatoarea regula pentru a obtine rezultatele dorite:
A) Se monteaza 2 stalpi/spalieri de capat 138 (sau fruntasi) pentru fiecare rand in parte:
- se recomanda a fi ingropat la o adancime de 50cm;
- nu necesita fundatie din beton.
B) La fiecare 5m, se pune cate un stalp/spalier intermediar (sau mijlocas).
Se recomanda ca distanta dintre stalpi sa fie de 5 m si sa fie ingropat la o adancime de 40 cm.
Un beneficiu al acestuia este faptul ca se monteaza usor, prin apasare pe verticala fara a se face groapa in jurul lui. Gaurile in spalier sunt realizate din 10 in 10 cm in forma literei H pentru introducerea firelor de sarma, intinderea si fixarea acestora, imipiedicand astfel iesirea accidentala.
Pentru vita de vie plantata pe terasamente si pante se recomanda folosirea spalierului de tip 125.
C) Stalpii Tutori se pun intre stalpii intermediari (mijlocasi).
Stalpii Tutori sunt elementele metalice care ghideaza lastarii tineri in perioada de crestere, pana la inaltimea de trecere catre stalpii intermediari, prin prindere (legare).
Rolul tutorului este foarte important in procesul de dezvoltare a plantei, deoarece nu ii permite balansarea in vant a vitei de vie, in acest mod, lastarii vor creste drepti.
Pentru eficienta plantarii puietilor, se recomanda instalarea tutorilor la inaltimea de 110-120 cm, la distante 80 si 100 cm si la adancimi de 10-20 cm conforme cotelor proiectate.
Rolul sistemului de ancorare este de a fixa si tensiona corect si usor intregul sistem.
- Ancora este elementul care se infileteaza in pamant si tensioneaza cu ajutorul sufei si a lacatului de fixare spalierul de capat.
- Gripla este un lacat care permite tensioanarea sufei,cu ajutorul sistemului de autoblocare.
- Cablu/sufa este un cablu trefilat flexibil ce contine fire de sarma zincata si este utilizat pentru a crea legatura intre ancore si stalpi/spalieri de capat (sau fruntasi).