Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Cunosti semnificatia culorilor?

  05-03-2012
Cunosti semnificatia culorilor?

 

Psihologii au constatat ca fiecare culoare influenteaza dispozitia si comportamentul si induce anumite stari psihofizice: liniste sau calm, agitatie sau nervozitate. Folosite in amenajare, culorile dau impresia de cald sau rece, de primitor sau spatiu auster. Sunt incitante, stimulative sau, in caz contrar, respingatoare si deprimante. Culorile se pot adapta la orice tip de incapere, important este ce anume doresti sa transmita o anumita culoare.

 

Designerii recomanda anumite culori sau combinatii ale acestora pentru a oferi confortul cautat si de a transforma spatiul de acasa unde sa te simti bine sau pentru birou pentru a fi productiv. Iata ce semnificatia au culorile in casa ta.


1. ALB inseamna lumina si puritate.

 

Albul este culoarea puritatii, a inocentei si este asociat elementului metal. Alb inseamna si stralucire, vindecare, nevinovatie, sinceritate, inocenta si lumina. Este simbolul tineretii si al frumusetii eterne.

 

Daca mobilierul si accesoriile sunt albe, se recomanda o pardoseala de nuanta inchisa. 

 

#Efecte. Albul insufla energie, dar este si o culoare relaxanta. Are efect de expansivitate si pace. Se considera ca aceasta culoare alina durerile reumatice si lasa sa patrunda in corp. Albul exclusiv, obsedant, inspira ideea de raceala si este chiar deprimant.

 

Exista trei tipuri de alb: albul pur (fara tente de culoare), albul rece (cu un ton de albastru), si albul cald (cu un ton de galben-ocru).

 

peretii albi si parchet inchis la culoare.jpg

Mobilier alb in sufragerie, peretii albi si parchet inchis la culoare

 

#Recomandari.  Albul se poate utiliza oriunde: living, dormitor, baie sau hol. Zugravirea bailor sau holurilor in alb va crea impresia de spatiu. Mobilierul alb ofera eleganta oricarei camere, living sau dormitor. Dar atentie, albul folosit excesiv in incaperi transmite sobrietate, dar poate fi si obositor, prin stralucirea cauzata de reflexia totala a luminii.

 

2. ROSU inseamna dragoste si pasiune.

 

Asociat cu elementul foc, rosul este cea mai puternica culoare din toata gama coloristica si capteaza foarte repede atentia. Simbolizeaza caldura, foc, iubire, pasiune, vigoare, entuziasm si agresivitate. A fost asociat si cu ideea de lupta si inflacarare. Pentru unii, rosul reprezinta culoarea furiei.

 

Efecte. Fiind o culoare dinamica, rosul incita la actiune si are efect de stimulator pe plan psihomotor si intelectual. Poate mari presiunea sangelui, ritmul respiratiei si, conform studiilor medicale, influenteaza nivelul de adrenalina. Are meritul de a predispune la optimism si de a stimula oamenii sa ia decizii rapide. Rosul este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme.

 

pardoseala rosie camera copilului.jpg

Podeaua rosie, iar peretii albi ai camerei


Recomandari. Culoare incitanta, rosul este indicat pentru camerele de zi. Designerii de interior recomanda utilizarea acesteia mai mult pentru a sublinia ceva si nu ca o culoare principala. De exemplu, intr-o camera in care predomina alb sau crem, utilizarea gresiei de culoare rosie va da culoare si energie acelei camere.

 

3. VERDE inseamna speranta si echilibru.

 

Verdele este culoarea naturii si primaverii si se asociaza cu elementul lemn. Simbolizeaza pace, speranta, odihna, multumire, liniste, tinerete, refugiu. Aceasta culoare exprima concentrare, siguranta si introspectie.

 

Aflat la hotarul dintre culorile calde si cele reci, verdele invita la intimitate si buna dispozitie.

 

Efecte. Verdele faciliteaza deconctarea nervoasa, relaxeaza si inspira. Este o culoare utila pentru cei care sufera de hipertensiunea sau alte probleme ale inimii. De asemenea, are efect de liniste, buna dispozitie, echilibru si siguranta. Specialistii o indica persoanelor creative, cum ar fi pictorii.

 

verde deschis camera copilului.jpg

Peretii vopsiti in verde pentru camera copilului

Recomandari. Verdele se poate folosi cu succes in diferite incaperi din locuinta ta, indeosebi in dormitor si baie, deoarece sunt spatii destinate relaxarii. Nuantele deschise sunt potrivite pentru dormitoare, iar nuantele derivate pentru sufragerii. Vopsirea peretilor din dormitor in verde va induce o stare de liniste, buna dispozitie si speranta. Decorarea unei camere pentru cei mici in verde este indicata, deoarece chiar si folosita excesiv, nu creeaza nervozitate. De mentionat faptul ca verdele este folosit cu succes atunci cand vine vorba de decorul exterior, plasa verde fiind utilizata in special la imprejmuitul gradinilor.

 

4. ALBASTRU inseamna liniste si relaxare.

 

Albastrul este culoarea cerului si emana siguranta si optimism. Este asociat cu ideea de puritate spirituala, delicatete, credinta, raceala, nostalgie. Albastrul deschis sugereaza setea de cunoastere, odihna si relaxare. Albastrul inchis adauga spiritualitate si intuitie.

 

Albastrul asigura, unei incaperi luminoase, o atmosfera de prospetime.

 

Efecte. Aceasta culoare are efect asupra proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, indeamna la concentrare, liniste interioara, seriozitate si meditatie. Este utila in cazul problemelor de hipertensiune, stres, insomnie sau anxietate. Relaxeaza si improspateaza si aduce sentimente de siguranta.

 

albastru dormitor.jpg

Dormitor cu peretii albastri

Recomandari. Numit si „culoarea sufletului”, albastrul are un rol calmant si relaxant si de aceea este recomandat special pentru dormitor. Vopsirea peretilor in albastru este cea mai potrivita alegere pentru acest spatiu destinat odihnei. 

 

Intrucat albastrul este asociat cu apa, aceasta culoare reprezinta o optiune excelenta si pentru bai. Tonurile inchise ajuta la crearea unei atmosfere reci, dar linistite. Utilizarea mozaicului vitroceramic, care contine combinari de albastru si bleu deshis, produce un efect de ansamblu ce imbie la calm si relaxare, facilitand recuperarea dupa o zi istovitoare de munca.


Iata pas cu pas cum sa alegi culorile potrivite pentru casa ta. [Video] 

 

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Linoleum vs PVC: Caracteristici, avantaje si modele
Linoleum vs PVC: Caracteristici, avantaje si modele
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator