De ce sa izolezi termic cu vata minerala de sticla?
25-09-2017
In ultimii ani, costul ridicat al energiei si impactul asupra mediului si a sanatatii, au contribuit la cresterea interesului pentru folosirea vatei minerale in sectorul rezidential. Deoarece o buna izolare termicã ne protejeaza iarna de frig, iar vara impiedicã pãtrunderea cãldurii în casã, s-a investit mult in cercetare si s-au dezvoltat sisteme care oferã calitãti unice cu privire la confort, calitate si sigurantã.
Pe lângã excelentele proprietãti termice, produsele prezintã performante impresionante în privinta protectiei acustice si a rezistentei la foc. Poti sa te documentezi mai serios despre vata minerala de calitate de la eMenatwork sau poti primi consultanta specializata, in cazul in care nu stii ce produs ti se potriveste.
De ce vata mineralã se foloseste pentru izolarea clãdirilor?
Vata mineralã este un produs cu o conductibilitate termicã foarte scãzutã, este rezistentã la acumularea umezelii sau condensului, si se comporta excelent timp indelungat. De asemenea, nu trebuie ignorate urmatoarele aspecte: este incombustibilã, rezistentã la descompunere si nu favorizeazã aparitia mucegaiului sau a bacteriilor.
Dupa cum probabil stim cu totii, existã douã tipuri de vatã mineralã: vata de sticlã si vata mineralã bazalticã. Ambele produse au acelasi principiu – capteaza aerul în goluri, astfel se micsoreazã conductivitatea termicã între suprafete. Întrebuintarea tipului de produse se face diferit în functie de tipul izolatiei.
Tu stii ce inseamna inscriptiile de pe ambalaj? Vezi mai jos urmatoarea legendã:
• Parametrii de mãsurare a produselor de izolare termicã sunt coeficientul de conductivitate termicã (λ) si rezistenta termicã (valoarea-R);
• λ (coeficientul de conductivitate termicã) inseamna capacitatea materialului de a conduce cãldura. Cu cât λ este mai mic, cu atât materialul este mai eficient termic;
• Rezistenta termicã (R) este raportul dintre grosimea materialului (d) si coeficientul de conductivitate termicã (λ). Valoarea R inseamna capacitatea materialului de a rezista fluxului de cãldurã care trece prin el. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât izolatia este mai bunã.
Pentru a cunoaste mai bine vata de sticla si avantajele ei, vom parcurge in randurile de mai jos cateva informatii pe care ar fi bine sa le stii inainte sa te apuci sa izolezi casa.
Vata minerala de sticlã face parte din categoria vatã mineralã si are la bazã origini minerale precum: sticlã si nisip sau cuart si calcar.
Izolatia termicã cu vatã mineralã din fibrã de sticlã se foloseste pentru izolarea acoperisurilor inclinate, izolarea internã a pardoselilor, peretilor si tavanelor, izolarea acusticã, dar si termoizolarea peretilor despãrtitori interni. Vata de sticlã se remarca si prin faptul cã se comprimã usor, deci se poate ambala in cantitãti mari, obtinandu-se pachete reduse ca volum, ceea ce are impact asupra costurilor de transport. Dupã despachetare, isi pastreaza proprietãtile si revine la grosimea initialã.
Fiind un produse flexibil si elastic, se foloseste în placãri uscate, termoizolante si fonoizolante. Se monteazã relativ usor în zone neregulate sau greu accesibile: pereti de compartimentare, mansarde, peretii caselor de lemn.
Unde poti utiliza vata de sticla?
1. Pardoseli si plansee;
2. Planseu peste ultimul nivel
3. Pereti interiori despãrtitori
4. Termoizolarea mansardelor
5. Pereti exteriori termosistem
Care sunt avantajele vatei de sticlã?
Este un foarte bun izolator - atât iarna, cât si vara, deoarece este un material realizat din substante care opresc transferul termic
Este realizat din fibre de diametru foarte mic - retine aerul si il transforma într-o pãturã termicã
Are o buna conductivitate termicã - nu uita ca o conductivitate termicã scãzutã face produsul mai eficient din punct e vedere termic
Siguranta la foc - este un produs incombustibil, care nu alimenteazã si nu propagã flacãra
Izolatia termica de calitate poate reduce substantial nevoia de energie necesarã pentru încãlzire sau rãcire cu pânã la 90%. Din perspectiva vata de sticla preturi, pentru o constructie eficienta si sustenabila, raportul calitate-pret este unul excelent. Deoarece izolatia cu vata minerala nu necesitã întretinere, transforma alegerea facuta intr-o investitie care va oferi rapid beneficii!
Indiferent de modelul dorit de vata de sticla, te poti documententa pe eMenatwork.ro sau poti solicita consultanta specializata pentru a fi indrumat cum sa alegi produsul potrivit.