Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Hidroizolarea fundatiei pas cu pas: De ce este importanta?

  08-08-2019
Hidroizolarea fundatiei pas cu pas: De ce este importanta?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/ladders-leaning-against-house-in-front-of-trees-209282/

Hidroizolarea corespunzãtoare a fundatiei unei case este esentialã. Aceasta eliminã riscul de aparitie a infiltratiilor de apã, reduce pierderile de cãldurã si sporeste rezistenta structurii spatiului de locuit. 

În plus, este important sã asiguri protectia corespunzãtoare a fundatiei casei tale. Poti face acest lucru prin intermediul materialelor izolatoare de calitate superioarã. Acordã atentie sporitã fiecãrei etape de realizare a hidroizolatiei

 

De ce este necesarã hidroizolatia de la nivelul fundatiei

Fundatia unei case îi asigurã stabilitate, motiv pentru care aceasta trebuie sã fie proiectatã si izolatã corect. 

- Chiar si atunci când locuiesti într-o casã fãrã subsol, trebuie sã protejezi peretii acesteia de infiltratiile de apã. Acestea pot determina producerea mucegaiului si a igrasiei. În plus, trebuie sã elimini pierderile de cãldurã.

- Atunci când nu sunt protejate corespunzãtor, aceste spatii sunt supuse riscului de confruntare cu procesul de rupere a capilaritãtii.

     - Acesta constã în umezirea peretilor de la bazã cãtre partea superioarã, cu implicatiile aferente asupra esteticii si sãnãtãtii locatarilor. Efectele produse, în acest caz, nu pot fi stopate ulterior, ci doar atenuate.


Când se realizeazã hidroizolatia fundatiei 

Cea mai avantajoasã variantã, din punct de vedere economic, constã în realizarea hidroizolãrii fundatiei din etapa de constructie a casei. Dupã executarea fundatiei, specialistii parcurg urmãtorii pasi pentru izolarea acesteia:

- Curãtã si pregãtesc stratul suport pe care va fi aplicatã hidroizolatia, la nivelul fundatiei;

- Acoperã suprafata cu amorsa potrivitã tipului de hidroizolatie folosit;

- Aplicã stratul de hidroizolatie ales (membranã, ciment impermeabil, cauciuc lichid);

- Protejeazã hidroizolatia cu ajutorul produselor speciale. 

 

Materiale recomandate pentru hidroizolarea fundatiei

Pentru a alege materialele potrivite de hidroizolare a fundatiei, specialistii trebuie sã tinã cont de urmãtorii factori importanti:

- Consistenta terenului pe care se aflã constructia a cãrei fundatii se lucreazã;

- Gradul de umiditate a zonei în care este amplasatã constructia;

- Specificul zonei de seismicitate, tasare si încãrcare.

 

Iatã care sunt principalele sisteme de realizare a hidroizolatiei unei fundatii:

- Membrane bituminoase, armate sau nearmate - Acestea se pot aplica la rece sau la cald si reprezintã metoda clasicã de impermeabilizare a acestor structuri. 

     - Aceste lucrãri sunt durabile, eficiente si presupun costuri rezonabile.

     - Montarea lor trebuie sã fie realizatã de specialisti dotati cu echipamente de lucru corespunzãtoare. 

- Membrane termoplastice (PVC-ul, vinilul) -  Acestea sunt usor de instalat, prezintã rezistentã sporitã la rupere si la actiunea vaporilor. 

     - Membranele termoplastice oferã un grad de impermeabilizare sporit, sunt rezistente la intemperii si la actiunea bio-organismelor. Din acest motiv, acestea sunt preferate în cazul fundatiilor care trebuie sã fie protejate de deteriorarea biologicã.

- Polietilena de joasã sau înaltã densitate - Aceasta asigurã formarea unei bariere eficiente de protejare a peretilor împotriva infiltratiilor de apã si a deteriorãrilor mecanice. În plus, polietilena protejeazã fundatia casei de actiunea chimicalelor din pãmânt si de cea a ciupercilor.

- Cauciucul EPDM - Acest cauciuc sintetic are o structurã chimicã specialã, care îi asigurã un comportament excelent în conditii climatice extreme. 

- Alte materiale: cimenturi speciale de impermeabilizare si produse lichide care au la bazã polimeri poliuretanici. 

 

Reducerea costurilor de hidroizolare a fundatiei

Pretul aferent hidroizolãrii fundatiei poate fi considerat unul crescut, datoritã cantitãtii si specificului materialelor utilizate si a manoperei complexe implicate. Realizarea acesteia în etapa de constructie a casei este cea mai avantajoasã variantã. Iatã de ce:

- În urma ridicãrii clãdirii, realizarea lucrãrilor aferente nu se mai poate face integral, iar costul aferent acestora este, de cele mai multe ori, aproape dublu.

- Acest lucru se datoreazã lucrãrilor suplimentare necesare în aceastã etapã, precum distrugerea pavajelor sau sãparea santurilor, care sã permitã accesul la fundatia casei deja construite.

- În aceste situatii, fundatia casei are de suferit, fiind necesarã refacerea acesteia, dupã realizarea hidroizolãrii corespunzãtoare, actiune care presupune costuri suplimentare. 

Prin urmare, realizarea hidroizolatiei fundatiei, din etapa de constructie si chiar ulterior acesteia, este esentialã. Aceasta asigurã stabilitatea casei si o protejeazã corespunzãtor împotriva actiunii nefaste a umezelii. 

Descoperã mai multe informatii despre hidroizolarea corectã a fundatiei casei tale si produsele de care ai nevoie, pentru realizarea acestor lucrãri, pe emenatwork.ro

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator