Hidroizolatie balcon: ce faci daca iti curge apa din balcon?
09-06-2022Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/minimalist-photography-of-white-and-gray-condominium-2091634
Pentru a te bucura de o locuinta sigura si rezistenta, este necesar sa te ocupi de asigurarea hidroizolatiei. In cazul in care o cladire nu este hidroizolata corespunzator, apa se poate infiltra prin zidurile subsolurilor, ceea ce duce la deteriorarea lor si la instalarea igrasiei si a mucegaiului.
In acest sens, hidroizolarea are rolul de a proteja structura de rezistenta a casei, aspectul acesteia si nu in ultimul rand, sanatatea tuturor locatarilor care traiesc intr-o cladire.
Odata cu izolarea, vei reusi sa previi inundarea subsolurilor si aparitia petelor de umezeala. Afla, din randurile de mai jos, cum se realizeaza hidroizolatia balconului si care este procesul sau de montare, in cativa pasi simpli.
Ce este hidroizolatia balconului?
Balconul reprezinta principala zona care face parte din exteriorul locuintei, unde fie iti petreci diminetile de weekend, fie il folosesti pentru a depozita diverse cutii sau pentru a pune rufele la uscat. Odata cu venirea anotimpurilor nefavorabile, care aduc cu ele ploaie sau zapada, apa poate ajunge in locuinta si se poate infiltra prin balcon, ajungand la vecini.
Astfel de situatii iti aduc in vedere faptul ca balconul este o zona careia trebuie sa ii acorzi mai mare atentie, intrucat are nevoie de o protectie suplimentara, pentru a face fata cantitatii de apa si variatiilor mari de temperatura. Una dintre solutiile la care poti apela pentru a proteja balconul de astfel de incidente este hidroizolarea sa cu mortare de impermeabilizare.
In acest fel, hidroizolarea poate sa previna deterioarea balconului si are rolul de a impiedica apa sa intre in locuinta sau sa se infiltreze prin plafon, la vecini. Hidroizolatia se poate aplica pe o sapa noua sau peste gresia de care deja dispui, daca aceasta este bine fixata.
Sistemul de hidroizolare a balconului implica folosirea mai multor produse, printre care si mortarul de hidroizolare, care poate fi elastic sau rigid, cu proprietati de impermeabilitate. Din acelasi sistem fac parte si banda de cauciuc, care se aplica la imbinarea dintre balcon si locuinta si plasa de armare cu fibra de sticla. Daca aceasta plasa nu va fi rezistenta intr-un mediu alcalin, poate afecta si rezistenta hidroizolatiei la fisuri.
Importanta hidroizolarii balconului
In primul rand, balconul reprezinta acoperisul etajului inferior, asa ca, daca locuiesti intr-o cladire de apartamente, vecinii tai de sub depind si de starea pardoselii tale. Mai exact, daca balconul nu este hidroizolat corespunzator, inflitratiile de apa vor crea pete pe tavanul vecinilor. Acest lucru poate fi deranjat mai ales daca acestia si-au extins o camera sau doua, care acum se afla sub balconul tau.
De asemenea, infiltratiile de apa nu inseamna doar disconfort estetic. Acestea pot dauna intregii constructii, prin degradarea materialului din interiorul pardoselei balconului. Mai mult decat atat, apa incurajeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si fungilor, precum mucegaiul, care poate cauza probleme serioase de sanatate locatarilor afectati.
Chiar și finisajele balconului tau pot fi afectate in cazul in care apa patrunde sub acestea. Gresia poate crapa, chiar si in cazul unei hidroizolatii efectuate prost. Daca apa ajunge sub placile de gresie si ingheata, creste in volum si provoaca mai multe craparturi. Acest lucru afecteaza in mod deosebit o hidroizolatie a unui balcon descoperit, deoarece suprafata acestuia este mereu expusa la ploaie, ninsoare si inghet.
Hidroizolarea balconului: Avantaje
Hidroizolarea balconului are o serie de avantaje pe care vor conta mult in timp si care vor face investitia initiala sa merite. Iata care sunt acestea:
- Evitarea degradarii pardoselii si a peretilor din jur.
- Evitarea formarii mucegaiului si a igrasiei, atat in balconul tau, cat si in cel al vecinilor.
- Planseul balconului ramane in siguranta si nu este afectat.
- Infiltratiile de apa nu ajung pe o suprafata extinsa.
- Te bucuri de un spatiu curat si sigur, pentru relaxare.
- Pentru a putea beneficia de toate aceste avantaje, ai nevoie si de o hidroizolatie facuta profesionist, cu ajutorul materialelor de calitate.
Care este procesul de montare a hidroizolatiei?
In ceea ce priveste montarea propriu zisa a hidroizolatiei pentru balcon, aceasta se va desfasura astfel
- Daca exista deja un strat de finisaje in balcon, acestea trebuie indepartate pana la planseu.
- Se curata cat mai bine intreaga suprafata, se usuca si se niveleleaza, daca exista denivelari.
- Pentru a acoperi imperfectiunile se foloseste mortar.
- Se aplică amorsa, pentru a crea o suprafata potrivita pentru materialul folosit pentru hidroizolatie.
- Se armeaza fisurile cu material sau banda speciala.
- Se intinde hidroizolatia.
- Se aplică stratul de finisare.
Chiar daca hidroizolatia se va aplica intr-un strat, in cazul in care exista infiltratii severe, poti opta pentru doua sau chiar trei straturi de mortar.
Materiale necesare pentru hidroizolarea balconului
Pentru ca procesul sa fie unul de succes si sa te bucuri de un rezultat final de durata, iata care sunt materialele de care vei avea nevoie:
- Ciment, mortar;
- Adezivi;
- Vopsea anti-mucegai;
- Vata minerala sau polistiren;
- Folie termoizolanta;
- Bariera de vapori;
Cum hidroizolezi corect balconul? Sfaturi utile
In cazul in care nu respecti toate etapele procesului de montare a hidroizolatiei, balconul poate avea de suferit, mai ales daca nu faci masuratori corecte sau daca nu folosesti materialele potrivite. Astfel, pentru a obtine o hidroizolatie perfecta a balconului, poti tine cont de urmatoarele sfaturi utile:
- Nu omite includerea benzii cauciucate, care trebuie aplicata corect. Daca aceasta nu este aplicata corespunzator, pot aparea numeroase infiltratii in imbinarile dintre locuinta si balcon.
- Nu aplica hidroizolatia la temperaturi ridicate, in caldura sau vant puternic.
- Nu uita sa acoperi hidroizolatia balconului! Indiferent daca folosesti gresie sau un alt material protector, hidroizolatia trebuie acoperita, pentru ca nu rezista la trafic.
- Daca aplici hidroizolatia pe gresia deja existenta, trebuie sa o cureti de orice urma de vopsea sau murdarie si sa o degresezi.
- Pentru ca apa sa nu ajunga in locuinta, se recomanda ca locuinta sa fie putin mai inalta decat balconul sau sa existe un prag unde poti sa aplici banda de cauciuc.
Atata timp cat tii cont de aceste sfaturi, balconul tau va arata impecabil iar hidroizolatia va fi bine realizata, impiedicand apa sa intre in locuinta ta sau sa se infiltreze la vecini. Opteaza pentru solutiile care iti protejeaza locuinta pe termen lung si care ajuta la mentinerea unei constructii sanatoase.