Igrasie si mucegai in baie - 5 solutii pentru indepartarea petelor de pe pereti
10-10-2018Link foto: https://pixabay.com/ro/abandonat-spa%C5%A3iu-mu%C5%9Fchi-mucegai-1649694/
Baia este spatiul in care mucegaiul si igrasia isi pot face foarte repede aparitia din cauza umiditatii ridicate, dar si a sistemului de ventilatie necorespunzator. Petele inestetice afecteaza vopseaua de la nivelul peretilor, tencuiala, dar si sanatatea, avand in vedere ca mucegaiul poate provoca probleme respiratorii, cum ar fi astmul. Pentru a indeparta, dar si pentru a preveni aparitia petelor de igrasie si mucegai, iti recomandam 5 solutii pe care le poti prepara oricand acasa!
Solutii eficiente impotriva mucegaiului si igrasiei
Ciupercile parazite care se dezvolta in medii de umezeala excesiva poarta denumirea de mucegai. Acesta poate aparea pe suprafete diferite precum lemnul, materialul textil sau zidaria si poate duce la degradarea acestora. Deseori mucegaiul se aseamana igrasiei deoarece, in cazul igrasiei, umezeala se afla in permanenta la nivelul peretilor, cauza fiind apa pe care porii materialelor de constructie o retin.
Mucegaiul si igrasia apar cel mai des in baie deoarece este un nivel foarte mare de umiditate, iar sistemul de aerisire lipseste. Astfel, umezeala se acumuleaza mult mai usor la nivelul peretilor.
Pentru inceput este important sa verifici instalatiile sanitare, daca tevile sau robinetii prezinta scurgeri sau au nevoie de reparatii. Iar pentru curatarea petelor poti incerca:
- Hipoclorit. Una dintre solutiile demult cunoscute pentru curatarea petelor de mucegai este hipocloritul. Acesta se pulverizeaza pe zonele direct afectate si se lasa sa actioneze deoarece puterea de absorbtie este rapida. Cat timp solutia actioneaza este important sa aerisesti cat mai bine camera;
- Pentru igrasie, atunci cand suprafata este deja afectata pana la tencuiala, poti folosi clorura de calciu. Aceasta trebuie aplicata de mai multe ori, dupa ce a fost inlaturata tencuiala, iar dupa aproximativ o saptamana se poate retencui peretele. In mortarul care se foloseste pentru tencuire se poate adauga si clorura de calciu. Aceasta solutie este foarte practica pentru prevenirea aparitiei petelor;
- Bicarbonat de sodiu. Este o solutie la indemana oricui, bicarbonatul de sodiu fiind o solutie extrem de eficienta pentru indepartarea mucegaiului. Se dilueaza intr-o cantitate mai mare de apa, pana la 2 litri, dar si in otet, un pliculet de bicarbonat de sodiu, si se pulverizeaza pe zonele afectate de la nivelul peretilor. Produsul trebuie lasat cateva ore sa actioneze, dupa care solutia trebuie stearsa cu o carpa umeda. Faptul ca bicarbonatul este un dezinfectant natural va ajuta si la eliminarea mirosurilor neplacute.
- Apa cu otet. O solutie extrem de simpla, ieftina si naturala, pe care o poti aplica peste orice tip de material. Amesteca apa cu otet, in doua cantitati egale, iar pentru a spori eficienta poti adauga si sucul de la cateva lamai stoarse. Pulverizeaza si lasa sa actioneze pentru cateva ore dupa care sterge peretii cu o carpa umeda.
- Ulei de arbore de ceai. Amesteca doua lingurite de arbore de ceai cu aproximativ 400 de ml de apa si lasa-le sa se imbine pentru 20 de minute. Ulterior, pulverizeaza solutia pe peretele afectat de mucegai/igrasie si lasa-o sa actioneaze pentru cateva ore. Poti sterge cu o carpa umeda.
Cum previi aparitia mucegaiului si a igrasiei
- Dezumidificatorul reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii pentru prevenirea mucegaiului. Cu ajutorul lui vei asigura o circulatie mai buna a aerului din baie, regland nivelul de umiditate.
- Alege ventilatia potrivita. Un sistem de ventilatie ales in functie de dimensiunea baii, cu o putere potrivita va face fata umezelii din baie si va aerisi camera in timp util, pentru a preveni aparitia mucegaiului si a igrasiei.
- Izoleaza-ti locuinta. Daca la exterior izolatia nu este facuta corect, atunci in interior se poate produce condens, efectul in timp fiind aparitia mucegaiului. Pentru izolarea baii se vor folosi produse hidroizolante pe baza de ciment, adezivi si placi ceramice care sa protejeze zidul, dar si lucrarea pe termen lung.