Izolare termica in interior si in exterior - Ghid complet de instructiuni si recomandari
03-09-2019Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-concrete-building-2287310/
Locuinta ta are nevoie de izolare termicã interioarã si exterioarã, ambele fiind avantajoase atât în timpul verii, cât si în sezonul rece. Acestea reprezintã adevãrate standarde în sectorul constructiilor si alcãtuiesc cele mai importante etape ale proiectelor de renovare a clãdirilor.
Existã numeroase tipuri de materiale si metode prin care acestea pot fi efectuate. Din acest motiv, astãzi am alcãtuit un ghid util, care sã te ajute sã alegi optiunile potrivite nevoilor tale.
CUPRINS
1. Izolarea termicã de interior - Ce avantaje oferã?
2. Ce optiuni ai la dispozitie în cazul izolatiei de interior?
3. Materiale recomandate pentru realizarea izolatiei interioare
4. Izolarea termicã de exterior - Beneficii pentru utilizatori
5. Tipuri de izolatie exterioarã pe care le poti considera
6. Materiale utilizate pentru realizarea izolãrii exterioare
7. Izolarea termicã interioarã vs izolarea termicã exterioarã - Ce alegi?
1. Izolarea termicã de interior - Ce avantaje oferã?
Atunci când este efectuatã corect, utilizând cele mai bune materiale si în conformitate cu nevoile locuintei tale, izolarea termicã interioarã a locuintei prezintã numeroase avantaje:
- Economie de energie - O bunã izolatie de interior asigurã mentinerea constantã a temperaturii si eliminã pierderile de energie. Astfel, costurile de întretinere si cele aferente consumului de gaz sunt considerabil reduse.
- Sporirea confortului - O temperaturã constantã în interior este necesarã pentru asigurarea confortului locatarilor, atât vara, cât si în sezonul rece.
- Protejarea peretilor si a sãnãtãtii - Atunci când peretii unei locuinte sunt izolati corect, scade riscul de aparitie a infiltratiilor de apã. Astfel, scade riscul de aparitie a mucegaiului sau a igrasiei, care au efecte nocive asupra sãnãtãtii.
2. Ce optiuni ai la dispozitie în cazul izolatiei de interior?
În functie de obiectivele propuse în momentul realizãrii izolatiei termice interioare si a materialelor utilizate, existã trei variante principale pe care le poti considera:
- Izolarea fonicã - Aceasta este necesarã pentru a reduce efectul zgomotelor din exterior sau din interior (scãparea obiectelor pe podea, zgomote aeriene, volumul muzicii).
- Termoizolatia - Aceasta are scopul de a mentine o temperaturã constantã în interiorul locuintei si de a elimina riscul confruntãrii cu pierderi de cãldurã.
- Hidroizolatia - Scopul acesteia este cel de eliminare a riscului de aparitie a umezelii excesive si a mucegaiului cauzat de aceasta.
3. Materiale recomandate pentru realizarea izolatiei interioare
Eficienta lucrãrilor de izolare interioarã a locuintei depinde de calitatea si de rezistenta materialelor utilizate. Este recomandat sã le alegi pe cele care asigurã o eficientã energeticã sporitã si un grad maxim de confort, indiferent de anotimp.
Iatã care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie:
- Vata mineralã - Poti opta pentru vata mineralã de sticlã sau pentru vata bazalticã. Acest material este recomandat atât pentru spatiile obisnuite din interior, cât si în cazul celor dificile. Mansarda este un exemplu elocvent, în acest caz, datoritã gradului sporit de izolare termicã de care are nevoie. În plus, vata mineralã nu este inflamabilã si poate asigura izolarea fonicã a spatiilor.
- Fibre de celulozã - Aceasta este varianta preferatã de proprietarii care vor sã asigure izolarea termicã interioarã cu materiale organice.
- Fibrele de celulozã se obtin prin reciclarea hârtiei. Continutul bogat al acestora în solutii antiseptice eliminã riscul de aparitie a mucegaiului si tine la distantã diversi dãunãtori.
- Acestea pot fi utilizate cu succes în vederea asigurãrii unei bune izolatii termice, datoritã conductivitãtii termice reduse (0.037kW/mK). Acest lucru înseamnã cã acestea pot reduce considerabil pierderile de cãldurã.
- În plus, fibrele de celulozã mentin un nivel optim de umiditate (de pânã la 50%) în orice spatiu. Din acest motiv, acestea pot fi utilizate si cu scopul realizãrii unei bune hidroizolatii a locuintei.
- Fibre de lemn - Acestea sunt recomandate de specialisti pentru realizarea izolatiei fonice si termice a locuintelor. Prin intermediul adezivului si a diblurilor, plãcile confectionate din fibre de lemn sunt montate în spatiul dorit. Acestea reduc riscul de aparitie a condensului si a mucegaiului, întrucât permit peretilor sã respire.
- Panouri compozit - Acestea reprezintã cele mai noi tipuri de materiale utilizate pentru izolarea fonicã a locuintelor.
- Alcãtuite din plãci de polistiren si de gips-carton, lipite între ele, panourile compozit pot fi utilizate pe suprafete din lemn, de cãrãmidã sau din beton armat si BCA.
- Nu este recomandatã lãsarea rosturilor între aceste plãci, în momentul realizãrii izolatiei termice si fonice. Astfel, se reduce considerabil riscul de confruntare cu efectele nocive ale mucegaiului.
4. Izolarea termicã de exterior - Beneficii pentru utilizatori
Izolarea termicã exterioarã are, la rândul sãu, numeroase avantaje care tin de confortul locatarilor si de eficienta energeticã a spatiului locuit:
- Reducerea costurilor de întretinere - Prin realizarea unei izolatii termice corecte a locuintei, asiguri confortul higrotermic necesar atât vara, cât si iarna. Astfel, nu va mai fi necesar sã mentii aerul conditionat sau centrala pornite timp îndelungat si vei reduce considerabil consumul de energie.
- Îmbunãtãtirea inertiei termice a peretilor - Atunci când sunt izolati corespunzãtor, peretii exteriori ai locuintei devin rezistenti la modificãrile de temperaturã. Acestia vor rãmâne reci vara si vor distribui cãldurã iarna, iar tu vei observa reduceri considerabile în cazul facturilor de gaz si curent.
- Reducerea gradului de umezealã din structura casei - Atunci când nu sunt izolati corespunzãtor, peretii sunt predispusi riscului de creare a excesului de umezealã în locuintã. Prin izolare corespunzãtoare, elimini acest risc si efectele acestuia precum aparitia mucegaiului, confruntarea cu igrasia, aparitia acarienilor si dezvoltarea mirosurilor neplãcute.
- Sporeste gradul de izolare fonicã a locuintei - Oricât de linistitã ar pãrea zona în care locuiesti, te vei confrunta inevitabil cu efectele neplãcute ale zgomotelor din exterior. Izolarea termicã exterioarã, realizatã corect, va spori gradul de izolare fonicã a spatiului locuit. Astfel, tu te vei putea bucura, în liniste, de timpul petrecut cu familia si de orarul de odihnã preferat.
5. Tipuri de izolatie exterioarã pe care le poti considera
Izolarea exterioarã a locuintei nu este destinatã doar peretilor, ci si fundatiei sau terasei. Iatã ce trebuie sã stii despre fiecare dintre acestea, pentru a lua decizia corectã:
- Izolarea exterioarã a peretilor locuintei - Aceasta este optiunea cea mai popularã în rândul proprietarilor, datoritã efectelor sale benefice asupra eficientizãrii termice a spatiului de locuit. Polistirenul expandat este cel mai frecvent utilizat material pentru realizarea izolatiei exterioare a peretilor.
- Izolarea exterioarã realizatã la nivelul fundatiei - Realizarea acesteia se face, de regulã, din etapa de constructie a locuintei. Aceasta oferã avantaje considerabile în ceea ce priveste hidroizolatia casei. Izolarea exterioarã reduce riscul ca fundatia sã intre în contact cu umezeala de la nivelul solului, care ar putea cauza aparitia mucegaiului si a igrasiei.
- Izolarea exterioarã a terasei - Nu doar peretii sau fundatia casei, ci si terasa acesteia necesitã o bunã termoizolatie si o hidroizolatie realizatã corect, pentru a spori confortul locatarilor. De regulã, se folosesc aceleasi materiale pentru realizarea acestui tip de izolatie exterioarã. În acest caz, poti opta pentru izolarea termicã aplicatã direct pe beton, consideratã a fi varianta clasicã. Poti alege si sã aplici hidroizolatia, urmatã de termoizolatie, înainte de realizarea finisajelor. Aceasta reprezintã varianta inversatã de izolare a terasei unei clãdiri.
6. Materiale utilizate pentru realizarea izolãrii exterioare
Existã o varietate de materiale care pot fi utilizate pentru realizarea izolãrii exterioare a locuintei:
- Polistirenul expandat - Principalul sãu avantaj este costul redus, în comparatie cu cel aferent celorlalte materiale utilizate pentru realizarea acestor lucrãri.
- Acesta este un material usor, care permite vaporilor acumulati în interiorul spatiului de locuit sã circule si care împiedicã formarea mucegaiului.
- În plus, polistirenul expandat este rezistent la temperaturi ridicate.
- În schimb, acesta nu asigurã cea mai bunã protectie în cazul incendiilor, întrucât este un material inflamabil.
- Polistirenul extrudat - Densitatea acestuia este mai mare decât cea aferentã polistirenului expandat, însã acest material este considerat un izolant termic mai bun.
- Acesta asigura un grad de rezistentã sporit la uzurã si poate fi utilizat cu succes pentru izolarea fundatiei si a zonelor de subsol.
- În schimb, polistirenul extrudat este mai putin eficient decât cel expandat în ceea ce priveste permiterea circulatiei vaporilor din interior, întrucât nu lasã peretii sã respire.
- Vata mineralã bazalticã - Aceasta asigurã o bunã izolatie fonicã, permite circulatia vaporilor acumulati în interiorul spatiului de locuit si rezistã la temperaturi sporite.
- În schimb, costul de achizitie a acestui material este mai mare decât cel aferent polistirenului.
- Vata mineralã de sticlã - Principalul sãu avantaj este reprezentat de flexibilitatea sa sporitã, în raport cu vata bazalticã.
- Atunci când te confrunti cu pereti neregulati, vata mineralã de sticlã reprezintã cea mai eficientã solutie pentru realizarea izolatiei exterioare.
- În schimb, aceasta nu este la fel de rezistentã la temperaturi crescute precum vata bazalticã.
- Spuma poliuretanicã - Acest material este usor de aplicat, asigurã sigilare completã si aderentã rapidã, fiind un bun izolant fonic, care nu putrezeste în timp.
- În schimb, pretul sãu de achizitie este unul destul de ridicat, iar aplicarea sa uniformã este dificil de realizat, în anumite conditii.
- Materiale ecologice - Dacã te intereseazã optiunile ecologice disponibile pentru realizarea izolatiei exterioare a locuintei tale, poti considera stuful, cânepa, paiele sau pluta.
- Stuful asigurã o bunã izolare termicã si fonicã si este usor de aplicat.
- Cânepa exceleazã la capitolul permeabilitate si este rezistentã la mucegai.
- Paiele sunt cel mai usor de aplicat, iar pluta granulatã poate asigura o izolatie acusticã eficientã.
7. Izolarea termicã interioarã versus izolarea termicã exterioarã
Dacã nu esti încã pregãtit pentru a izola locuinta atât în interior, cât si în exterior, iatã care sunt avantajele si dezavantajele ambelor variante. Astfel, vei alege optiunea potrivitã pentru prima etapã a renovãrii.
Izolarea exterioarã asigurã cel mai înalt nivel de protectie a locuintei, în raport cu temperatura exterioarã.
- Aceasta este utilã si pentru sporirea izolãrii fonice a spatiului de locuit, fãrã a afecta în vreun fel interiorul casei tale.
- În schimb, aceasta este mai costisitoare decât izolatia termicã interioarã, în special datoritã efortului logistic sporit, necesar pentru realizarea sa.
- Izolarea exterioarã trebuie sã fie efectuatã pe toatã suprafata fatadei, în timp ce în cazul izolatiei interioare, poti opta pentru anumite spatii, în functie de nevoi.
Izolatia termicã interioarã este varianta mai avantajoasã din punct de vedere economic, are rol de antifonare si nu schimbã în niciun fel aspectul exterior al locuintei.
- În schimb, aceasta va reduce spatiul util al locuintei si necesitã realizarea unor lucrãri de îndepãrtare a zugrãvelii si de refinisare.
- Cel mai mare avantaj al sãu constã în reducerea consumului de energie, ceea ce conduce la scãderea considerabilã a costurilor de întretinere.
Prin urmare, ambele tipuri de izolatie oferã avantaje importante proprietarilor. În functie de propriile nevoi, de preferinte si de bugetul disponibil, acum poti alege varianta idealã în cazul tãu.
Descoperã mai multe informatii despre nevoile locuintei tale si achizitioneazã produse de calitate superioarã pentru izolarea interioarã si exterioarã a locuintei tale de pe emenatwork.ro.