Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Materiale de constructii

  11-12-2013
Materiale de constructii

ANCADRAMENT Chenar decorativ in relief care inconjura o usa, o fereastra, etc.

ANTABLAMENT Element de arhitectura clasica, orizontal, portant, compus de jos in sus din arhitrava, friza si cornisa. Antablamentul este asezat in partea superioara a unui zid sau deasupra unui sir de coloane, si sustine acoperisul unei constructii.

ASTEREALA Scandura batuta perpendicular pe capriori, pe care se pune tabla.

ARCADA Element arhitectural format din unul sau mai multe arce si din elementele care le sustin (coloane, stalpi, ziduri).

BOLTA Parte constructiva destinata sa acopere un spatiu avand diverse forme. modalitatile de constructie sunt diferite in functie de localizarea geografica, material, epoca si stil. exista doua mari categorii - simple -> de forma semicilindrica, semisferica sau sfert de sfera. - complexe -> rezultate prin combinatii de bolti simple.

BOSAJ Tip de finisaj la fata zidului exterior, realizat din blocuri de piatra, egale ca dimensiuni, dispuse in siruri regulate, a caror latura frontala e tratata in relief, in maniere diferite.

BALUSTRU Coloneta de piatra, lemn, stuc, cu fusul mult bombat la partea inferioara, utilizat in general in suite de elemente identice in arhitectura si decoratii.

BUIANDRUG Element de constructie alcatuit dintr-o grinda de beton armat, de zidarie, de metal, de cermica sau de lemn, asezata deasupra unei porti, a unei usi, a unei ferestre, etc. pentru a sustine portiunea de zidarie de deasupra acestora.

In cazul in care partea superioara a golului de usa sau de fereastra este suficient de sus, rolul buiandrugului poate fi jucat de centura sau grinzile de beton armat de la baza planseului.

CADRE Cand spunem despre o constructie ca are structura "incadre", ne referim la acele constructii a caror structura este formatapartial din stalpi si grinzi de beton armat si/sau metalice. Sistemul de stalpi si grinzile care leaga acesti stalpi senumeste generic CADRU.

CAPRIORI Reprezinta grinzile inclinate din planul acoperisului. Se sprijina in general cu un capat pe cosoroaba, iar la celalalt pe pana de coama, daca exista, sau intre ei. Au in general pasul de 80cm si sectiunea de 8X10cm.

CONTRAFORT Element de sprijin din zidarie, piatra sau caramida, ce formeaza in exterior corp comun cu peretele cladirii, avand rolul de a prelua incarcarile date de impingerile arcelor si arcadelor din interior. Folosit in special la biserici si catedrale gotic

CONSOLA Element arhitectonic din piatra sau lemn sau metal folosit la sprijinirea unui balcon sau a unei cornise.

COTA ZERO Cota zero (notata generic +/-0.00) reprezinta cota de referinta a unei cladiri; in functie de aceasta cota se alege cotarea planseelor de deasupra sau de dedesubt.

CUPOLA Element constructiv de forma semisferica destinat sa acopere un spatiu central de plan circular sau patrat. trecerea de la planul patrat la planul cupolei se realizeaza prin diverse artificii constructive (trompe de colt, pandantivi, etc).

CORNISA 1. Partea superioara, iesita in afara si ornamentata, a zidului unei constructii, avand rolul de a sprijini acoperisul si de a impiedica scurgerea apei de ploaie pe fata cladirilor.
2. Mulura proeminenta care inconjoara un antablament, o mobila etc., avand rol decorativ.

ELEVATIE 1. Elevatia este reprezentarea grafica, la scara, a fetelor verticale exterioare ale unei constructii, ale unei masini etc.
2. Elevatia este parte a unui element masiv de pod aflat deasupra terenului.

Provine din latina: elevatio

ETRIER Element de armatura transversala, din otel, care inconjoara armatura longitudinala la constructiile de beton armat (stalpi, coloane, grinzi).

Provine din franceza: étrier

GLAF Material de constructie realizat din lemn, marmura, beton, PVC, tabla metalica, cu care se captuseste partea inferioara a golului unei ferestre.

Sinonim cu pervaz.

GRINDA Element structural al unei constructii, din lemn, otel, beton armat etc., cu lungimea mare in raport cu celelalte dimensiuni, folosita pentru a prelua o parte din greutatea unei constructii si a o descarca la capetele sale pe un perete sau stalp.

NIT Tija de metal (cilindrica) prevazuta cu un cap de diametru mai mare decat corpul, folosita la imbinarea pieselor metalice, de piele sau de carton.

Imbinarea se realizeaza prin turtirea capatului subtire, de obicei batandu-l cu ciocanul, peste capatul cu diametru ai mare.

Provine din germana: Niet

NUT Canelura, uluc, sant facut intr-o piesa de lemn, metal.

Imbinare nut si feder - sistem de imbinare a doua piese (din lemn, metal, etc.) care consta in introducerea unei proeminente fasonate, aflata pe una din fetele primei piese, in ulucul de pe fata corespunzatoare a celei de-a doua piese.

Sinonime: uluc, canelura.
ӬProvine din germana: Nut

PANA Grinda pe care se sprijina capriorii, daca sunt prea lungi, si care la randul ei sta pe popi. Poate avea mai multe dimensiuni.

PILASTRU Element arhitectonic cu axa verticala si baza paralelipipedica, rectangulara, poligonala sau compozita, ce sustine arce, bolti si arhitrave. Pilastrul are atat rol de sustinere cat si unul decorativ.

Sinonime: stalp.
ӬProvine din italiana: pilastro

POP Un pop este un stalp sau barna groasa de lemn cu care se sustine provizoriu sau se consolideaza un zid, un planseu, un acoperis.

In constructiile moderne clasicii popi din lemn sunt inlocuiti de popii metalici, mai durabili si flexibili in utilizare datorita inaltimii reglabile. Popii sunt folositi preponderent la sustinerea temporara a grinzilor si planseelor din beton armat.

ROST Spatiu ingust lasat intre doua constructii alaturate sau intre doua parti ale unei constructii, pentru a permite miscarea lor relativa sub actiunea fortelor interioare sau a variatiilor de temperatura (dilatare, contractie).

In functie de aplicatie, rostul se umple cu diverse materiale: bitum, chit de rosturi, silicon, nisip, mortar.

SCAFA 1. Partea de jos (mai proeminenta) a unei cladiri, a unui gard, a unui grilaj de fier etc.
Ӭ2. Postament, picior de sustinere, suport pentru o coloana, o statuie etc.




Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara  Caramida Brikston BKS 25  Caramida Brikston BKS 25 Caramida brikston bks 25 5,85 Lei / buc Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Caramida Brikston GV 290/138  Caramida Brikston GV 290/138 Caramida brikston gv 290/138 3,45 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Caramida Brikston GV 290/188  Caramida Brikston GV 290/188 Caramida brikston gv 290/188 3,91 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Caramida Brikston BKS 30  Caramida Brikston BKS 30 Caramida brikston bks 30 4,71 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Caramida Brikston BRAC 290/238  Caramida Brikston BRAC 290/238 Caramida brikston brac 290/238 3,96 Lei / buc Adauga in cos

    Articole Similare

    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Citeste articolul
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    Citeste articolul
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Citeste articolul
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    Citeste articolul
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Citeste articolul
    Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
      Acceseaza produsele in functie de producator