Mulcire
07-05-2012Prin mulci (din engleza mulch) se întelege un strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumegus etc. El este aplicat pe suprafata solului pentru a pastra umiditatea prin scaderea evaporarii si pentru a împiedica cresterea buruienilor. De asemenea, mulciul poate asigura, prin descompunere, substantele nutritive necesare plantelor, previne infiltratiile care favorizeaza eroziunea solului si împiedica înghetarea suprafetei solului.
Operatiunea de acoperire a solului cu foi, frunze, rumegus etc. se numeste mulcire.
Mulciul, mai ales cel de culoare închisa, împiedica patrunderea luminii la buruieni si le forteaza alungirea, respectiv etiolarea si epuizarea. Mulcirea solului este si o lucrare protectiva, care are la baza exemplul naturii. În padure, la suprafata solului exista un covor vegetal permanent, numit litiera. Practic, mulciul este litiera gradinii de legume din ferma. Mulcirea nu se aplica în gradinile umede si umbroase, mai ales în gradinile în care exista probleme cu limacsii (melcii fara cochilie) sau cu rozatoarele. Materialele pentru mulcire trebuie sa fie ieftine si disponibile în cantitati suficiente, usoare, uscate sau semiumede: paie, pleava, frunze, rumegus, talas, coaja de copac, turba, litiera de padure, compost sau gunoi semifermentat, uneori si folie de plastic. Mulcirea nu este o operatie menita sa înlocuiasca fertilizarea culturilor, dar poate avea si un efect secundar de îngrasare a solului, în special cu azot. Mulcirea reprezinta o precompostare, de aceea materialele care se strâng dupa efectuarea mulcirii, se pastreaza pentru anul urmator sau trec direct la compostare.
Grosimea stratului de mulci depinde de materialul utilizat. Daca materialul este proaspat, cu continut suculent, se depune într-un strat subtire, astfel încât acesta sa se descopuna si sa nu faca mucegai. Materialul uscat (fân, paie) poate fi suprapus într-un strat de 20 cm si mai mult, deoarece este mai poros si permeabil la aer.
Alternativa moderna pentru mulcire este folia de mulcire perforata, cunoscuta ca folia de film (plastic) negru.