Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Tu ce alegi: vata de sticla sau vata bazaltica?

  13-10-2017
Tu ce alegi: vata de sticla sau vata bazaltica?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/facade-insulation-the-fa%C3%A7ade-of-the-978999/

Izolatia termicã a locuintei este esentialã pentru confort, dar si pentru economia de energie. Ca sã te asiguri cã te vei bucura de o temperatura optimã în casã indiferent de anotimp, trebuie sã alegi cele mai bune materiale pentru izolatia casei. Vata mineralã este cea mai bunã alegere, având calitãti superioare polistirenului, care este mai ieftin. 

Existã însã douã tipuri diferite de vatã mineralã - vata de sticlã si vata bazalticã. Aceste materiale au caracteristici diferite, de care trebuie sã tii cont, pentru a putea alege cea mai bunã solutie de izolatie pentru locuinta ta. Iatã ce trebuie sã stii despre cele douã tipuri de vatã mineralã.

 

Vata de sticlã versus vata bazalticã. Ce au în comun

Modul în care se obtin aceste materiale este similar. Bazaltul, respectiv sticla si nisipul se topesc în furnale, unde se transformã în fibre microscopice care apoi se adunã în mici scame. La acestea se adaugã adezivi speciali, prin care scamele sunt unite în mai multe straturi, pânã când se obtine o pãturã de grosimea doritã. Aceste straturi de fibre sunt tratate cu substante speciale împotriva umezelii. La final, vata mineralã astfel obtinutã este tãiatã în plãci, în anumite dimensiuni.

Ambele tipuri de vatã mineralã pot fi montate pe peretii exteriori si interiori, sub pardoseli sau plafoane, sub acoperisuri înclinate sau terase. Spre deosebire de polistiren (care este un produs de tip spumã), vata mineralã nu se deformeazã în timp, este rezistentã la foc si izoleazã mai bine din punct de vedere termic, dar si acustic.

Avantajul acestor produse este cã asigurã un confort sporit locuintei, reduc nivelul de zgomot care vine din exterior, ajutã la reducerea facturii pentru încãlzirea casei si sunt sigure, pentru cã nu sunt inflamabile.

 

Vata de sticlã sau bazalticã. Prin ce diferã aceste materiale

-  Izolarea termicã

Cel mai important aspect de care trebuie sã tii cont când alegi materialul pentru izolatia termicã este coeficientul de transfer termic, care se mãsoarã în W/mK. Cu cât este mai mic acest coeficient de transfer, cu atât este mai bun materialul.

-  Vata de sticlã are coeficientul de transfer termic de la 0.032 W/mK pânã la 0.044 W/mK, în timp ce la vata bazalticã coeficientul este de la 0.035 W/mK pânã la 0.040 W/mK. Ar trebui sã tii cont însã si de un alt aspect: vata de sticlã are o greutate cu pânã la 50% mai micã în comparatie cu vata bazalticã.

Vatã de sticlã Classic

 

-  Izolarea acusticã

Din acest punct de vedere, nu existã diferente mari între cele douã tipuri de vatã mineralã, performantele lor fiind similare, cu un mic avantaj pentru vata bazalticã.

-  Rezistenta la foc

La acest capitol apar diferente destul de importante. Desi ambele sunt materiale sunt sigure, pentru cã nu sunt inflamabile, vata bazalticã rezistã fãrã probleme pânã la o temperaturã de aproape 1.000 de grade Celsius. În schimb, vata de sticlã rezistã numai pânã la 600 de grade Celsius. În cazul unui incendiu, vata bazalticã va rezista aproximativ 4 ore, în timp ce vata de sticlã se va topi peste doar o jumãtate de orã.

 

Când sã alegi vata de sticlã

Acest material are câteva avantaje fatã de vata bazalticã, pe lângã greutatea sa redusã. Vata de sticlã este elasticã si flexibilã, astfel încât se poate instala în spatii greu accesibile, care au o formã neregulatã. De aceea, este idealã pentru a izola mansarda, peretii caselor din lemn, peretii despãrtitori. În plus, se poate comprima destul de mult (în proportie de 1:6), astfel încât poate fi transportatã mult mai usor.

 

De ce sã alegi vata bazalticã

Vata bazalticã este un material rigid si destul de greu. Chiar dacã este mai dificil de transportat si manevrat, vata bazalticã asigurã o izolare termicã foarte bunã si se comportã mult mai bine în cazul unui incendiu, pentru cã are o densitate ridicatã. 

Acest material ar trebui folosit pentru locurile unde este nevoie de un produs rigid, care sã reziste bine la actiuni mecanice. De aceea, este folosit cel mai des pentru izolarea peretilor exteriori sau pentru acoperisuri si terase. Iatã, în clipul video de mai jos, cât de simplu este sã montezi o izolatie cu vatã bazalticã:

 

Cum se monteaza vata bazaltica? | eMenatwork

Pentru cine îsi doreste un sistem construit sã reziste în orice situatie, singura alegere este sã izoleze cu vatã bazalticã. REDArt® este un sistem care oferã calitãti unice, adicã varianta fãrã compromis cu privire la confort, calitate si sigurantã.

 

Un alt avantaj al vatei bazaltice este cã nu se taseazã în timp si nu îsi pierde forma.

Vata bazaltica FKD-S Thermal 

 

Importanta unei izolatii termice de calitate

Ai aflat, din acest articol, cã vata de sticlã si vata bazalticã îti oferã beneficii diferite si dacã stii care sunt caracteristicile fiecãrui material în parte vei putea face alegerea potrivitã. Indiferent ce produs vei folosi pentru izolarea locuintei, trebuie sã te asiguri cã este unul de calitate. Chiar dacã vei plãti mai mult pentru aceste produse, nu e bine sã faci un compromis când vine vorba de izolarea termicã si acusticã a casei tale. 

Dacã vei folosi o vatã mineralã de calitate, în scurt timp vei întelege cã investitia initialã în acest material va fi recuperatã. Iatã ce înseamnã o izolatie termicã eficientã:

     - Temperaturã optimã în interiorul locuintei în orice anotimp

     - Cheltuieli reduse cu încãlzirea casei iarna si cu aerul conditionat vara

     - Eliminarea igrasiei, a mucegaiului si infiltratiilor

     - Izolare fonicã destul de bunã.

Dacã nu vei investi în materiale de calitate pentru izolarea termicã a locuintei, risti sã ai multe neplãceri. Tencuiala de pe pereti se va desprinde, poate sã aparã igrasie si chiar mucegai în camere, iar aceste probleme îti vor afecta inclusiv sãnãtatea. 

Mai ales dacã locuiesti cu copii mici sau cu persoane alergice si sensibile, trebuie sã ai mare grijã, ca sã asiguri în interior un climat cât mai sãnãtos. Nu mai este vorba numai de confortul termic si de aspectul estetic al casei, ci de sãnãtatea ta si a familiei tale. Sigur cã vei putea gãsi materiale mult mai ieftine pentru izolarea termicã, dar acestea nu vor fi de calitate si dupã doar câteva luni vor începe sã aparã problemele. 

Prin urmare, meritã sã faci un efort atunci când construiesti sau îti renovezi casa, pentru a te asigura cã peretii sunt izolati corespunzãtor, atât pe interior, unde poti folosi vatã de sticlã, cât si pe exterior, unde ar fi indicat sã utilizezi vatã bazalticã.

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul
Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
    Acceseaza produsele in functie de producator