Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Cum construiesti un gard din plasa pas cu pas

 Dumitru Luciana 08-04-2022
Cum construiesti un gard din plasa pas cu pas

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/szfPB4X-FWk

 

Imprejmuirea proprietatii este obligatorie si necesara, iar materialele din care poti realiza un gard sunt variate si ofertante. In prezent, insa sunt apreciate din ce in ce mai mult gardurile din plasa, atat la nivelul imprejmuirii proprietatii, cat si la nivelul delimitarii unor anumite zone ale acesteia. Discutam, in cele ce urmeaza, despre construirea unui gard din plasa, despre materialele necesare, dar si despre pasii pe care trebuie sa ii faci, daca vrei un rezultat de calitate.

Tot ce trebuie sa stii despre construirea gardului

Construirea gardurilor din plasa se face mai rapid decat in cazul oricarui alt tip de materiale, pentru ca nu exista timpi tehnologici de uscare sau de asteptare la fel de mari. Astfel, se reduc timpul de lucru dar si cheltuielile cu materialele de amenajare. 

Pasul 1. Curatarea substratului

Pentru a putea realiza garduri rezistente si sigure este nevoie de o curatare temeinica a zonei pe care acestea vor fi instalate. De aceea, indiferent ca optezi pentru mijloace mecanizate sau manuale, trebuie sa indepartezi resturile vegetale, deseurile din constructii sau orice alt element care poate influenta lucrarile.

Pasul 2. Trasarea limitelor gardului si masurarea sa

Este foarte important sa masori foarte bine suprafata, pentru a sti exact unde vor fi pozitionati stalpii de sprijin pentru gard. Astfel, atunci cand terenul este gata pregatit si nivelat, poti trece la trasarea liniilor directoare.

Pasul 3. Sapatura

Pentru finalizarea gardului, in functie de masuratorile facute, va fi nevoie de realizarea sapaturii. Aceasta vizeaza zonele in care se vor amplasa stalpii de sustinere ai gardului. Sapatura se face in functie de dimensiunile gardului, mai ales la nivelul inaltimii. Daca sapatura nu e realizata corect si la adancimea potrivita, gardul va pica.

Pasul 4. Montajul stalpilor

Stalpii pot fi realizati fie din otel, fie din beton, cu specificatia ca fiecare material va avea nevoie de protectie acolo unde intra in contact cu solul. 

Astfel, stalpii din otel necesita tratamente anticorozive, iar cei din beton ai nevoie de hidroizolare. 

De asemenea, este recomandat sa urmaresti caracteristicile solului. Daca acesta este necoeziv, el va trebui imbunatatit, astfel incat sa poata prelua incarcarile transmise de catre stalpi. Caracterul solului este analizat prin studiul geotehnic, exact ca si in cazul construirii fundatiilor pentru cladirile de locuit. 

Stalpii trebuie montati la o distanta de maxim 3-5 metri unul de celalalt, deoarece de acest aspect depinde stabilitatea gardului. Turnarea betonului se poate face manual sau mecanizat, prin umplerea gropii in care este pus stalpul. Este nevoie de folosirea unui beton cu o rezistenta suficient de mare incat sa preia solicitarile si incarcarile. 

Un alt aspect care nu trebuie ignorat este verificarea montajului stalpilor. In acest sens, incepe prin a fixa stalpii din colturile proprietatii. Apoi, intinde o funie intre acestia, pe fiecare latura in parte. Aceasta funie te va ghida ca sa montezi liniar stalpii ramasi, fara deviatii. In cazul in care acestea apar, este necesara ajustarea stalpilor, astfel incat acestia sa fie drepti. 

Pasul 5. Rigidizarea stalpilor

Un lucru foarte important in cazul construirii oricarui tip de gard este rigidizarea sa. Aceasta se face usor cu ajutorul unor montanti si previne deplasarile cauzate de incarcari mari. De asemenea, protejeaza de colaps în cazul incarcarilor suplimentare, cum ar fi vantul. 

Pasul 6. Montajul plasei

O data ce stalpii sunt adusi pe pozitie este momentul sa montezi plasa. Aceasta este intinsa cu un intinzator de sarma special pentru tensionare, de la un capat al gardului la celalalt, cu prinderea prealabila de unul dintre stalpi. 

Este nevoie ca prinderea sa fie asigurata cu suruburi, pentru un plus de rezistenta la nivelul gardului. Stabilizarea la nivelul sarmei se realizeaza prin ochiurile acesteia. Este nevoie ca plasa sa fie foarte bine intinsa, pentru un rezultat final corespunzator.

Pasul 7. Inchiderea stalpilor

Pentru a putea fi protejati de ploaie si implicit de coroziune, stalpii vor avea nevoie de capace speciale. Montajul acestor capace de protectie pentru stalpi se poate face la final, incheind astfel montajul gardului de sarma. 

 

De ce ar trebui sa alegi un gard din plasa?

Gardurile din plasa sunt deosebit de utile pentru a imprejmui proprietatile, indiferent de tipul acestora. Gardurile metalice de acest tip pot fi folosite pentru proprietati rezidentiale, pentru spatii de birouri, pentru cladiri administrative si chiar pentru unitati de invatamant.

Avantajul major al acestor tipuri de imprejmuiri este faptul ca ele ofera o solutie rapida, eficienta si ieftina de delimitare a proprietatii. De asemenea, ofera vizibilitate si in acelasi timp si o aerisire constanta a spatiilor, fara o crestere a temperaturilor in zonele delimitate. 

Cu ajutorul gardurilor din plasa se pot delimita si zonele cultivate, serele si chiar suprafetele pe care sunt crescute pasari sau animale. 

 

Montajul gardurilor de sarma nu ar trebui sa fie facut in regie proprie, deoarece o astfel de lucrare necesita, cel mai adesea, o dimensionare corecta a numarului de stalpi raportat la lungimea si inaltimea acestora. In plus, intinderea sarmei, betonarea stalpilor si celelalte etape necesita intotdeauna o echipa de muncitori. De aceea, este recomandat ca aceste lucrari sa se desfasoare cu ajutor specializat, pentru a putea depasi eventualele provocari.

 

Cu sau fara ajutor specializat, daca ai nevoie sa ridici un gard este necesar sa cumperi materiale bune, in speta plasa de calitate, beton cu rezistente mari si stalpi cu sectiune rectangulara. Acestia vor sustine greutatea proprie a gardului si vor prelua in mod corect incarcarile la nivelul acestuia. 

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 150cm 25m  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 150cm 25m Plasa de gard verde impletita replax 50x50mm 150cm 25m 398,75 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 175cm 25m  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 175cm 25m Plasa de gard verde impletita replax 50x50mm 175cm 25m 483,10 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 200cm 25m  Plasa de gard verde impletita REPLAX 50X50mm 200cm 25m Plasa de gard verde impletita replax 50x50mm 200cm 25m 538,09 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 120cm 10m  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 120cm 10m Plasa de gard zincata impletita necompactata griplas diaplas 55x55mm 120cm 10m 127,45 Lei / rola Indisponibil
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 150cm 10m  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 150cm 10m Plasa de gard zincata impletita necompactata griplas diaplas 55x55mm 150cm 10m 155,77 Lei / rola Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 170cm 10m  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 170cm 10m Plasa de gard zincata impletita necompactata griplas diaplas 55x55mm 170cm 10m 184,65 Lei / rola Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 200cm 10m  Plasa de gard zincata impletita necompactata GRIPLAS DIAPLAS 55x55mm 200cm 10m Plasa de gard zincata impletita necompactata griplas diaplas 55x55mm 200cm 10m 213,06 Lei / rola Adauga in cosLa comanda

    Articole Similare

    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Citeste articolul
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    Citeste articolul
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Citeste articolul
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    Citeste articolul
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Citeste articolul
    Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
      Acceseaza produsele in functie de producator