Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Plantarea căpșunilor - totul despre cultura de căpșuni într-un ghid practic de plantare și îngrijire eficientă

 Dumitru Luciana 17-07-2024
Plantarea căpșunilor - totul despre cultura de căpșuni într-un ghid practic de plantare și îngrijire eficientă

Fotografie de Kindel Media pe Pexels.com 

Căpșunile se cultivă tot mai mult în ultima perioadă, chiar și în țara noastră și se pot valorifica prin diverse metode. Deoarece se pretează în fiecare zonă din România, cultura căpșunilor se poate realiza atât pe suprafețe mici, cât și pe suprafețe întinse. Înainte de toate, este important să planifici această activitate în mod eficient și să pregătești toate resursele de care ai nevoie. Acest lucru îți va permite obținerea unei productivități crescute în îndeplinirea acestui obiectiv. Dacă vrei să afli totul despre cultura căpșunilor, vei descoperi în continuare un ghid de practici eficiente, de la A la Z.

Cuprins:

  • Cultura căpșunilor: pregătirea terenului, perioada și distanța optimă de plantare
  • Cultivarea căpșunilor: îngrijirea eficientă, folosirea foliei de mulcire și a protecției termice și păstrarea acestora

1. Cultura căpșunilor: pregătirea terenului, perioada și distanța optimă de plantare

Fotografie de Kindel Media pe Pexels.com

Pentru plantarea căpșunilor primăvara este esențial să ai deja terenul pregătit. Fie că le plantezi în câmp, fie că înființezi culturi protejate de căpșuni, pregătirea terenului este utilă pentru rezultate optime de fiecare dată. 

Cum pregătești terenul pentru plantarea căpșunilor primăvara?

Un teren afânat, cu suficientă umiditate și bine curățat de buruieni este ideal pentru cultivarea căpșunilor în câmp sau în solar. 

Dacă ari terenul la adâncimea de 30 de centimetri și îl fertilizezi cu gunoi de grajd, compost sau îngrășăminte chimice vei putea obține cu siguranță randament maxim. 

Solul reavăn este ideal pentru plantat și cultivat, căpșunile având nevoie de suficientă apă pentru a crește și a se dezvolta în condiții optime. Desigur, apa în exces poate genera putrezirea rădăcinilor, motiv pentru care trebuie să ai grijă să eviți udarea abundentă. În cazul în care cultura de căpșuni se află în câmp, șanțurile de drenare a apei sunt esențiale pentru menținerea umidității optime. În solar poți controla mai ușor acest indicator important pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. De asemenea, pH-ul solului este alt factor esențial și se poate controla periodic. Un pământ cu aciditate cuprinsă între 5 și 7 este potrivit pentru cultura căpșunilor, deși un pH de 6 este ideal pentru o productivitate crescută.

O cultură de căpșuni nou înființată se poate menține fără probleme pentru 4-5 ani, mai ales dacă rotația culturilor se realizează periodic. Astfel, poți obține rezultate optime dacă plantezi căpșuni după cereale păioase, morcovi sau varză. De asemenea, dacă ai avut culturi premergătoare de ardei, cartofi, tomate sau vinete poți planta căpșuni, cu condiția să aplici tratamentele corespunzătoare împotriva bolilor și dăunătorilor din sol. 

Fotografie de Lukas pe Pexels.com 

Perioada optimă de plantare este aleasă în funcție de condițiile de mediu și climă. Cu alte cuvinte, când temperatura este peste 10 grade, dar nu mai mult de 25 de grade poți înființa cultura de căpșuni. Desigur, în solar poți realiza culturi timpurii dacă respecți o serie de condiții despre care vom vorbi în capitolul următor. Cu toate acestea, în perioada de vegetație a căpșunilor, temperaturile pot varia de la 5 la 30 de grade, fără să afecteze fructificarea. Este important să alegi locuri însorite, deoarece căpșunile au nevoie de 7-8 ore de lumină naturală pe zi pentru a face fructe din abundență.

Când plantezi căpșunile? 

  • Primăvara, după topirea zăpezii și când temperaturile sunt pozitive, în special în martie- aprilie;
  • Vara, înainte de venirea căldurii, în special în iunie- iulie;
  • Toamna, când temperaturile sunt moderate, adică în septembrie-octombrie.

Fotografie de Aphiwat chuangchoem pe Pexels.com 

Care sunt soiurile de căpșuni în funcție de perioada în care ajung la maturitate?

  1. Soiuri timpurii, cele care se plantează primăvara devreme;
  2. Soiuri mijlocii, cele care se plantează vara;
  3. Soiuri târzii, care se plantează toamna, până la data de 15 octombrie.

Soiuri de căpșuni clasificate în funcție de perioada de fructificare:

  1. Soiuri de căpșuni de zi scurtă (neremontante), care rodesc în mai-iunie, un singur sezon pe an;
  2. Soiuri de căpșuni cu fructificare continuă (remontante), care rodesc tot anul, inclusiv toamna. Acestea fructifică în două sezoane și sunt foarte apreciate pentru aroma și gustul lor deosebit de bun;
  3. Soiuri de căpșuni indiferente la lungimea zilei (semi remontante) înfloresc pe perioade lungi și produc fructe mici și rezistente la temperaturi scăzute.

La cultivarea căpșunilor vei avea în vedere următoarele metode de înmulțire și plantare:

  • înmulțirea prin semințe - foarte rar utilizată în câmp sau în spații protejate;
  • plantarea răsadurilor de căpșuni - metodă utilizată relativ frecvent, după săparea unor gropi de 15-20 de centimetri adâncime, pentru a pătrunde rădăcina în sol. Distanța de plantare este de 20-30 de centimetri și distanța dintre rânduri se recomandă să fie de 80-100 centimetri; 

Fotografie de Jonathan Borba pe Pexels.com 

  • plantarea stolonilor de căpșuni (plante deja înrădăcinate) - cea mai frecvent utilizată metodă are în plus unele particularități. Printre acestea se numără:  
  • plantarea  stolonilor în gropi suficient de mari, în poziție perfect verticală, cu atenție la lăsarea mugurelui de creștere la suprafața pământului.
  • pentru o bună aderență la sol a rădăcinii plantei se bătătorește pământul de la suprafață.
  • pentru a menține umiditatea din sol, mai ales în perioada de secetă, se mocirlesc rădăcinile stolonilor înainte de plantare.
  • realizarea fasonării stolonilor, adică îndepărtarea rădăcinilor uscate și a frunzelor în exces, prin păstrarea unui număr de 2-3 frunzulițe.

La ce distanță se plantează căpșunii? 

Specialiștii recomandă o distanță de plantare între stoloni de 20-30 de centimetri și o distanță între rânduri de 80-100 centimetri, ca și în cazul răsadurilor. Gropile în care se plantează răsadurile sau stolonii de căpșuni vor avea minimum 15 centimetri, pentru a permite rădăcinilor să se fixeze foarte bine în sol și pentru o creștere eficientă a plantelor.

Plantarea căpșunilor toamna se realizează mai ales în spații protejate, unde se mențin condițiile optime de creștere și dezvoltare. 

Pe site-ul nostru găsești folii de protecție, deosebit de eficiente în aceste demersuri datorită barierei de protecție împotriva înghețului chiar și pentru culturile în câmp. O folie antiîngheț te ajută să menții plantele verzi și sănătoase în anotimpul rece, pentru o bună creștere și dezvoltare a acestora în vederea fructificării.

O plantație de căpșuni presupune suficientă atenție, respectarea unui calendar de îngrijire și  a unor măsuri fitosanitare.

Replantarea căpșunilor se poate realiza cu succes din primăvară până în toamnă, în funcție de soi și de terenul de cultivat. Când se răresc căpșunii se ține cont de perioada de înflorire și fructificare. Astfel, după culegerea recoltei de căpșuni se pot rări stolonii, înainte de o nouă înflorire, mai ales în cazul soiurilor remontante.

Printre cele mai populare soiuri de căpșuni din România se numără:

  • Albion
  • Benton
  • Gorella
  • Ireal
  • Magic
  • Premial
  • Sarom.

Fotografie de keem1201 pe Pixabay.com 

Cercetătorii în biotehnologii și în horticultură descoperă an de an soiuri noi, rezistente la frig, la secetă, la boli precum putregaiul cenușiu sau la dăunători precum nematozii căpșunilor și nu numai. Prin urmare, atunci când alegi soiul preferat trebuie să te informezi cu privire la tot ce presupune cultura de căpșuni, de la plantare până la cultivare, precum și pregătirea terenului pentru a obține rezultate optime. În continuare vei descoperi sfaturi și recomandări utile pentru îngrijirea căpșunilor, cultivarea și păstrarea acestor fructe minunate, dacă vrei să ai succes.

2. Cultivarea căpșunilor: îngrijirea eficientă, folosirea foliei de mulcire și a protecției termice și păstrarea acestora

Fotografie de FonthipWard pe Pixabay.com 

Pentru plantarea căpșunilor toamna este important să ții cont de următoarele etape:

  • pregătirea terenului;
  • eliberarea solului de buruieni și resturi vegetale;
  • afânarea solului;
  • realizarea gropilor de plantare;
  • alegerea materialului săditor (răsaduri sau stoloni) de calitate superioară;
  • prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor solului;
  • achiziționarea și fixarea foliei de mulcire pe sol;
  • plantarea propriu-zisă, în funcție de suprafața pregătită;
  • protejarea culturilor.

Pentru cultura de  căpșuni poți folosi folie de mulcire perforată, deosebit de eficientă pentru protejarea acestora de buruieni, de intemperii sau de temperaturile extreme. Dacă vrei să afli cum se utilizează folia de mulcire, găsești aici informații utile de la specialiștii noștri. Plantarea căpșunilor pe folie de mulcire este tot mai practicată în țara noastră datorită eficienței acestei practici. Atunci când se plantează stolonii de căpșuni se ține cont de perforațiile foliei, dar și de distanța optimă de plantare dintre plante și dintre rânduri. 

Distanța de plantare a căpșunilor este respectată chiar și atunci când se folosește folia de mulcire. În zonele cu climă blândă, căpșunile nu necesită măsuri speciale de îngrijire, însă în zonele cu clima rece este recomandat un strat suplimentar de mulcire. 

Fotografie de meneghelevicenzi pe Pixabay.com 

Greșeli de evitat când vorbim despre mulcire în culturile de căpșuni:

  • folosirea rumegușului, frunzelor sau semințelor de plante, deoarece acestea pot sufoca căpșunile din cauza densității;
  • aplicarea foliei de mulcire peste buruieni sau resturi vegetale, deoarece acestea pot transmite boli sau dăunători și pot sufoca plantele cultivate;
  • aplicarea straturilor de mulcire în perioada de vegetație, deoarece acestea pot atenua pătrunderea soarelui și a apei în sol, încetinind astfel creșterea și dezvoltarea plantelor.

Distanța de plantare a căpșunilor pe folie diferă de la o suprafață la alta și de la un soi la altul. Astfel, distanța dintre plante va fi de minimum 30 de centimetri și distanța dintre rânduri de minimum 60 de centimetri pentru a obține productivitate crescută.

Îngrijirea căpșunilor presupune respectarea următoarelor măsuri:

  • Fertilizarea solului;
  • Irigarea culturilor;
  • Protecția fitosanitară;
  • Mulcirea cu ajutorul unor materiale organice precum paiele sau cu ajutorul foliei; 
  • Protejarea suplimentară cu ajutorul unor plase de protecție împotriva intemperiilor sau insectelor dăunătoare.

Înmulțirea căpșunilor se poate realiza prin următoarele metode:

  • prin semințe (în laboratoare sau în centre de cercetare);
  • prin răsaduri (primăvara, vara sau toamna, în câmp sau în spații protejate);
  • prin stoloni (primăvara, vara sau toamna, în câmp sau în spații protejate, cu respectarea condițiilor specifice menționate în capitolul precedent). 

Ultimele două metode sunt cele mai simple și mai rapide pentru înmulțirea căpșunilor și plantarea acestora. 

Fotografie de robsonmelo pe Pixabay.com 

Cele mai bune soiuri de căpșuni sunt atât cele care fructifică tot anul, cât și cele care fac fructe mari, într-un singur sezon de fructificare.

Soiuri de căpșuni care se pot cultiva cu succes la noi în țară:

  • Foarte mari: Colossus, Gigantella, Semplus;
  • Productive: Albion (2-4 recolte pe sezon), Amandine, Portola, Queen Elizabeth, San Andreas;
  • Timpurii și extratimpurii: Albion, Alba, Camarosa, Coral, Elegance, Magnum, Premial, Regina, Vibrant (cel mai timpuriu și profitabil soi);
  • Dulci: Albion, Charlotte, Gariguette, Sasha;
  • Târzii: Bohemia, Elsinore, Lord, Malvina, Pegas, Zenit.

Într-o plantație de căpșuni poți folosi chiar și mai multe soiuri, pentru a te bucura de fructe pe tot parcursul anului. Printre cele mai populare soiuri de căpșuni care rodesc tot anul se detașează varianta Albion, care poate ajunge la 4 recolte într-un sezon. Când se plantează căpșunii este important să ai deja fixată folia de mulcire, în cazul în care este pregătit terenul.

Dacă vrei să știi cât mai multe despre căpșuni, de la plantare până la recoltare, trebuie să cunoști și care sunt măsurile fitosanitare și în ce scop se aplică.

Principalele boli ale căpșunilor sunt:

  • Antracnoza
  • Făinarea
  • Mana
  • Pătarea albă
  • Putregaiul cenușiu
  • Putregaiul umed

Acestea se pot combate cu ajutorul unor fungicide specifice fiecărei afecțiuni, prin stropiri conforme cu recomandările specialiștilor.

Cei mai aprigi dăunători ai căpșunilor sunt:

  • acarianul căpșunului
  • acarianul comun
  • gărgărița neagră a căpșunului
  • gândacul păros
  • nematozii căpșunilor
  • păduchele de frunză.

Aceștia se pot combate prin stropiri regulate cu insecticide, conform recomandărilor specialiștilor.

Cu cât știi mai multe informații despre căpșuni, bolile și dăunătorii acestora, cu atât vei putea aplica tratamentele fitosanitare cele mai eficiente.

Sezonul căpșunilor începe cu cele timpurii, în luna aprilie, și se finalizează cu cele târzii, în luna octombrie, în funcție de soi și de spațiul de plantare.

Acum, că ai învățat cum se plantează căpșunii, vei putea să realizezi propria recoltă la tine în gospodărie. 

Atât la cultivarea căpșunilor în grădină, cât și la cultura de căpșuni în solar vei avea grijă să respecți toate măsurile de îngrijire și protecție fitosanitară. Pe lângă aceste aspecte importante, când te ocupi de îngrijirea căpșunilor primăvara trebuie să ții cont de perioada optimă de udat și de montarea instalației potrivite. Este ideală o instalație cu picurare pentru îndeplinirea acestui demers, pe care să o ai pregatită înainte de a veni perioada de plantare a căpșunilor. 

Pentru cultivarea sau recoltarea căpșunilor trebuie să ai mare grijă, deoarece fructele sunt fragile și perisabile. Acestea se vor culege când sunt suficient de roșii, cu atenție sporită și se vor sorta în funcție de mărime și calitate.

Fotografie de rperucho pe Pixabay.com 

Căpșuni - îngrijire simplă după recoltare

Ținute în spații răcoroase și cu umiditate redusă, căpșunile se vor folosi la scurt timp după recoltare, pentru a preveni degradarea acestora, fiind destul de perisabile. Fructele pârguite se pot păstra în cutii speciale, în timp ce fructele bine coapte se pot consuma sau prepara sub diferite forme: dulceață, gem, sirop, dulciuri și nu numai.

Cultura căpșunilor în grădină poate fi practicată cu succes, mai ales dacă ții cont de recomandările specialiștilor și folosești toate metodele moderne sau inovative pe care le ai la dispoziție. Cu alte cuvinte, cultura de căpșuni în grădină nu prezintă probleme atâta timp cât acorzi suficientă atenție acestei activități. Chiar și cosirea căpșunilor după cules are efecte favorabile asupra fructificării din anul următor.

Când se pot planta căpșunii?

Plantațiile de căpșuni se pot face în luna aprilie, dacă vrei să obții fructe mari și zemoase, în luna iunie pentru fructe aromate sau în luna septembrie pentru fructe dulci și rezistente. Conținutul de vitamine și minerale al acestor fructe delicioase și sănătoase este incontestabil. Magneziul, vitaminele C și K, folații și potasiul, antioxidanții și carbohidrații le conferă acestora un loc de cinste printre alimentele sănătoase, cu puține calorii.

În funcție de modul cum se îngrijesc căpșunii vei beneficia atât de material săditor, cât și de fructe proaspete, gustoase și aromate.

Printre cele mai eficiente metode de plantare a căpșunilor se numără cea care include mulcirea cu ajutorul foliei speciale. În perioada căpșunilor te vei ocupa mai puțin de combaterea buruienilor și mai mult de îngrijirea propriu-zisă a plantelor în vederea fructificării. Dacă îți alegi perioada de plantare a căpșunilor în toamnă, este esențial să protejezi cultura cu folii speciale împotriva înghețului și să adaugi straturi suplimentare de mulci. Distanța de plantare a căpșunilor depinde de zonă și spațiul alocat și influențează destul de mult productivitatea. Astfel, plantarea căpșunior la distanță generează și producția de stoloni, și fructificarea în condiții optime. 

Dacă crezi că știi totul despre plantarea căpșunilor, poți îndrăzni să înființezi o cultură în câmp sau în solar. Plantarea căpșunilor cu folie de mulcire este simplă, ușoară și eficientă, motiv pentru care merită să încerci.

Așadar, în ceea ce privește o cultură de căpșuni, metodele tradiționale pot fi completate cu succes de cele inovative de plantare și de o îngrijire eficientă, protecție cu folie de mulcire și cu folie termică pentru creșterea productivității. Ține cont de sfaturile prezentate și de recomandările specialiștilor și te vei bucura de o cultură bogată. 

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2400 mm  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2400 mm Spalier metalic intermediar 125 mm vita de vie metalwork h 2400 mm 32,82 Lei / buc Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Sarma vita de vie Galvatec 2mm  Sarma vita de vie Galvatec 2mm Sarma vita de vie galvatec 2mm379,00 Lei | -14% 326,67 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Ancore zincate pentru vita de vie Metalwork 800/12/120 mm  Ancore zincate pentru vita de vie Metalwork 800/12/120 mm Ancore zincate pentru vita de vie metalwork 800/12/120 mm 29,99 Lei / buc Adauga in cos

    Articole Similare

    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Citeste articolul
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    Citeste articolul
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Citeste articolul
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    Citeste articolul
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Citeste articolul
    Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
      Acceseaza produsele in functie de producator