Renovarea balconului de la bloc - idei utile pentru o transformare plină de personalitate
Dumitru Luciana 17-06-2024
Balconul apartamentului de la bloc a fost multă vreme considerat un spațiu destinat depozitării diferitelor obiecte care nu-și aveau locul prin casă sau de uscare a rufelor. În prezent s-a observat o tendință tot mai mare a românilor de a-l transforma într-o zonă diferită, de relaxare, potrivită pentru a petrece timp de calitate.
Astfel, renovarea balconului de la bloc a devenit pentru mulți un proiect de suflet, în care se implică dornici de a obține acel colț de paradis care să-i poarte departe de grijile și stresul cotidian. Transformarea acestui spațiu într-un loc plin de personalitate poate deveni o adevărată aventură pentru cei care nu se pricep foarte bine la renovări și amenajări.
Înainte de a trece la treabă este important să se facă o cercetare în vederea clarificării unor elemente, cum ar fi obținerea autorizației necesare (dacă este cazul), alegerea materialelor potrivite pentru a obține confortul dorit, etapele de parcurs ale proiectului. În plus, nu ar fi deloc greșit dacă s-ar culege și câteva idei, sfaturi sau poate chiar trucuri cu privire la renovarea balconului apartamentului de la bloc.
Cuprins:
- Importanța renovării balconului de la bloc
1.1. Este nevoie de autorizație pentru renovarea balconului de la bloc?
1.2. Cine face renovarea balconului unui apartament?
1.3. Materiale, unelte și scule pentru renovarea balconului de la bloc
- Renovarea balconului - etapele pe care trebuie sa le parcurgi
2.1. Renovarea balconului unui apartament - analiza condiției actuale și planificarea
2.2. Renovarea balconului de la bloc - pași de urmat în acest proces
- Idei deosebite, trucuri și sfaturi pentru renovarea balconului
1. Importanța renovării balconului de la bloc
Renovarea balconului de la bloc are numeroase avantaje pentru proprietar. Specialiștii consideră că un balcon renovat și amenajat poate să ofere un spațiu suplimentar în apartament. Practic, se va extinde în acest mod spațiul locuit, oferind o zonă potrivită pentru joacă, citit, jocuri de societate, munca de birou etc.
Un alt avantaj al renovării balconului este acela că sporește valoarea locuinței. Potențialii cumpărători vor fi extrem de încântați să descopere un balcon ce poate fi transformat într-o cameră pentru primirea invitaților, într-un loc potrivit pentru jucăriile copiilor sau într-un spațiu în care pot petrece clipe relaxante cu propriul sine la finalul unei zile de muncă.
Dacă se va avea în vedere închiderea balconului, se pot obține și economii substanțiale la facturi diverse, ceea ce este extrem de important în prezent. În acest mod, balconul poate fi folosit fără probleme nu doar vara, ci și în anotimpul rece, deoarece pereții vor fi bine izolați termic.
Renovarea și amenajarea balconului contribuie la obținerea unui aspect plăcut și la armonizarea designului ales cu restul locuinței sau chiar cu clădirea. În plus, este momentul potrivit ca proprietarul să-și demonstreze creativitatea, transformând balconul după propriul gust sau în ton cu tendințele. Nu în ultimul rând, poate fi menționată și posibilitatea ca prin renovare să se reparare diferite probleme legate de structura balconului.
1.1. Este nevoie de autorizație pentru renovarea balconului de la bloc?
Proiectul nu poate demara decât după citirea regulamentelor specifice cu privire la renovările apartamentelor, acestea putând fi diferite de la zonă la zonă. Primul pas va fi făcut către asociația de proprietari sau consiliul de administrație, deoarece aici se pot afla regulile în vigoare.
Înainte de a cere această autorizație, este indicat să se pună la punct toate documentele necesare. De asemenea, proprietarul trebuie să știe că autoritățile ar putea să efectueze unele inspecții preliminare acordării autorizației (chiar și după acordarea acesteia), astfel încât să poată verifica dacă sunt respectate standardele cerute. În unele zone se dorește respectarea unei anumite estetici, ceea ce presupune o renovare realizată în anumite limite, mai ales când vine vorba despre culori, materiale, dimensiuni. După obținerea autorizației de renovare, se poate trece la punerea în practică a proiectului.
1.2. Cine face renovarea balconului unui apartament?
Renovarea balconului poate fi realizată de proprietarul apartamentului, în regie proprie. Trebuie doar să aibă la îndemână sculele, uneltele și materialele de care va avea nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectul, dar și unele cunoștințe de specialitate. În caz contrar, rezultatele nu vor fi cele așteptate.
Dacă proprietarul se va simți depășit de proiect, atunci poate să apeleze la o echipă de profesioniști care vor ști exact ce să facă și vor avea propriile unelte și echipamente de lucru, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie să mai investească în acestea. În unele cazuri, și asociația de proprietari se poate ocupa de o astfel de renovare, mai ales atunci când balconul face parte din proprietatea comună a clădirii.
1.3. Materiale, unelte și scule pentru renovarea balconului de la bloc
Acest proiect implică folosirea unor materiale, unelte și scule diverse, potrivite pentru fiecare etapă în parte. Astfel, din lista materialelor nu trebuie să lipsească placajul exterior, gresia, faianța, vopseaua, lacurile de protecție, vopseaua lavabilă, amorsa, izolația termică, vata minerală sau vata bazaltică, plasele de protecție.
De asemenea, uneltele și sculele necesare pentru renovare se vor regăsi în trusa de lucru:
- ciocan, șurubelniță, cheie, cuțit, clește, fierăstrău;
- burghiu, șlefuitor, mașina de tăiat, pistol de lipit, materiale de etanșare;
- uneltele necesare pentru lucrările la instalațiile electrice;
- schele și scări pentru construcții;
- dalta, ciocanul pentru demolare;
- echipamentele necesare pentru protecție individuală.
După ce a fost obținută autorizația, toate materialele au fost achiziționate și s-a făcut rost de uneltele și sculele de care este nevoie pentru a renova cum se cuvine balconul apartamentului, se poate trece la proiectul propriu-zis.
2. Renovarea balconului - etapele pe care trebuie sa le parcurgi
Indiferent că este vorba despre renovarea unul balcon închis sau deschis, despre unul aflat la exterior sau la interior, important este să se respecte întocmai pașii pentru a obține rezultatele dorite și pentru a nu mai fi nevoie de realizarea unor noi investiții.
Pentru amenajarea acestui spațiu conform dorințelor, trebuie să se analizeze cu atenție starea actuală a balconului și să se planifice în amănunt toate detaliile.
2.1. Renovarea balconului unui apartament - analiza condiției actuale și planificarea
Înainte de a începe renovarea se face o scurtă verificare a stării în care se află balconul. În acest mod, se pot observa diferite probleme de structură ce trebuie reparate și se vor stabili care sunt prioritățile proprietarului pentru o amenajare conformă cu dorințele sale. De regulă, se poate observa faptul că trebuie îndepărtate elementele de zidărie, care au fost alterate într-un mod sau altul de diferiți factori externi, că există mucegai în anumite zone, ce trebuie îndepărtat pentru a scăpa definitiv de el, că finisajele nu sunt impecabile și trebuie înlocuite, că sunt metale ruginite sau bucăți de lemn putrezit.
Lucrurile ce pot fi observate în urma acestei analize nu se opresc aici. Astfel, proprietarul ar mai putea constata:
- zgomote neobișnuite când se deplasează pe podeaua balconului și care ar putea proveni de la structura acestuia care nu mai este stabilă sau sigură;
- crăpături și denivelări ale pardoselii;
- balustrada nu este fixă, mișcându-se periculos, ceea ce nu oferă deloc siguranța dorită;
- prizele sau becurile existente nu funcționează corect;
- vopseaua este desprinsă parțial sau total;
- în jurul ferestrelor se infiltrează apa etc.
Planificarea este următoarea etapă ce trebuie luată în considerare. Practic, proprietarul trebuie să se gândească exact și să pună pe hârtie obiectivele clare urmărite. Totul va pleca de la bugetul pe care acesta îl are la dispoziție. Pentru a obține cele mai bune rezultate este bine ca bugetul să fie unul realist. Astfel, se vor avea în vedere costurile materialelor ce vor fi achiziționate, mâna de lucru, diferiții consultanți, cheltuielile apărute pe parcurs. Apoi va urma planificarea tuturor detaliilor legate de calendarul implementării și de etapele renovării.
Din acest moment, renovarea balconului poate să înceapă fără probleme. Primul lucru ce trebuie să fie făcut după scoaterea pieselor de mobilier este să se îndepărteze pardoseala, gresia, faianța, elementele de tâmplărie deteriorate, vopseaua veche sau varul cojit de pe pereți. Dacă este nevoie, se vor face reparațiile necesare la structura balconului, acestea trebuind să fie efectuate de personal specializat, doar după ce s-a obținut autorizația necesară.
Următorul pas constă în șlefuirea pereților, a pardoselii, curățarea de praf și de alte reziduuri a suprafețelor în vederea aplicării faianței, gresiei, varului lavabil, panourilor decorative etc. Nu vor fi uitate materialele de izolație termică, mai ales atunci când este vorba despre renovarea unui balcon închis, acestea contribuind decisiv la obținerea confortul termic și la reducerea cheltuielilor legate de facturile lunare la diferite utilități.
După ce acest pas a fost îndeplinit, se trece la montarea balustradei sau a peretelui ce trebuie să asigure siguranța tuturor celor care vor folosi balconul. Pe piață există diferite materiale rezistente și durabile ce pot fi utilizate, așa că va fi nevoie de puțină cercetare în acest sens pentru a le descoperi.
Ceea ce oferă un plus de personalitate balconului renovat nu este doar gresia, faianța, culoarea varului sau a materialului balustradei, ci și piesele de mobilier potrivite cu dimensiunea spațiului și cu preferințele proprietarului. Se poate opta pentru două fotolii confortabile sau pentru o canapea cu două locuri, pentru o masă și câteva scaune sau pentru niște cutii de depozitare ce pot servi și ca loc de stat.
Instalarea sistemelor de iluminat este un alt pas important în renovarea adecvată a balconului. Se va reface vechea instalație sau se va înlocui în cazul în care este deteriorată de către un electrician priceput și se vor monta câteva becuri LED, cu lumină caldă, potrivită pentru relaxare sau cu lumină rece, dacă se dorește ca spațiul să fie folosit pentru citit sau pentru a executa diferite lucrări de birou.
Adăugarea elementelor decorative este ultimul pas ce trebuie avut în vedere. Aici intervine foarte mult ceea ce își dorește proprietarul. Stilul ales va impune câteva elemente caracteristice, indiferent că este vorba despre covor, pernuțe decorative, plante, tablouri, tapet etc.
3. Idei deosebite, trucuri și sfaturi pentru renovarea balconului
Pentru renovarea balconului într-un mod care să facă impresie, este important să se descopere diferite idei deosebite, ce există din abundență pe internet, să se țină cont de sfaturile specialiștilor sau chiar de unele trucuri interesante:
- Renovarea unui balcon mic închis este foarte dificilă, aceste dimensiuni fiind considerate de mulți ca fiind o piedică în calea obținerii unor rezultate deosebite. O idee bună este realizarea mobilierului la comandă sau montarea unor corpuri suspendate pe perete. Nu este, totuși, indicat să se aglomereze spațiul cu flori din abundență, acestea putând să ofere un aspect neîngrijit locului. O plantă cu frunze înalte pusă într-un colț al balconului va fi suficientă.
- Pentru a crea o ambianță plăcută, plină de personalitate, este util să se monteze în balcon diferite spoturi, ghirlande luminoase sau lămpi așezate pe podea. Acestea vor oferi seara lumină adecvată pentru a desfășura diferite tipuri de activități în familie sau de unul singur.
- Un truc util pentru a face balconul să pară mai mare decât este în realitate poate fi montarea unei oglinzi cu o ramă deosebită, poate chiar una vintage, ce va scoate spațiul din anonimat.
- Pentru a menține balconul și ca spațiu de depozitare trebuie să se aibă în vedere instalarea unor corpuri de mobilier în care să poată intra toate obiectele dorite. De exemplu, se pot pune pe balcon cutii cu rol de scaun, canapea fixă cu spațiu de depozitare, corpuri suspendate sau diferite plase în culori vii care să permită introducerea unor lucruri utile, dar care nu își pot găsi locul în altă parte a casei.
- Intimitatea este un lucru dorit într-un balcon, dar puțini au parte de ea. De fapt, este destul de simplu să se obțină intimitatea de care este nevoie prin instalarea unor paravane, ecrane verzi sau a unor plante mai înalte așezate în fața ochilor curioși ai vecinilor sau trecătorilor. Pot fi avute în vedere și jaluzele sau draperii care vor reuși să țină departe chiar și lumina puternică a soarelui.
În concluzie, renovarea balconului de la bloc poate fi pusă în practică rapid și ușor de proprietar sau de o echipă de muncitori profesioniști, cu ajutorul unor materiale premium, rezistente și durabile, dar și a unor idei interesante care vor reuși să transforme vechiul balcon într-o oază de relaxare, plină de personalitate.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com