Blog luni - vineri orele 9-17 Contact

Vița de vie - informații utile despre plantare, îngrijire, întreținere și altoire

 Dumitru Luciana 20-03-2024
Vița de vie - informații utile despre plantare, îngrijire, întreținere și altoire

Fotografie de Roland Dumke pe Pexels.com 

Vița de vie este o plantă deosebit de populară în România și cultivarea ei este practicată de peste 2000 de ani. Datorită interesului sporit pentru consumul vinului și strugurilor, s-a plantat tot mai mult vița de vie, încă de pe vremea geto-dacilor. Desigur, evoluția științei și a tehnicii contribuie cu succes la dezvoltarea viticulturii, motiv pentru care se înființează noi și noi podgorii, cu tehnologii din ce în ce mai avansate în ceea ce privește plantarea viței de vie sau întreținerea acesteia. Soiurile variază în funcție de zonă, fiind în strânsă legătură cu nevoile oamenilor. Dacă vrei să afli cum și când se plantează vița de vie, la ce distanță, cum se taie sau alte informații utile despre îngrijire, citește în continuare acest articol.

Cuprins:

  • Vița de vie - cum și unde se plantează pentru a obține rezultate optime
  • Când se plantează vița de vie - informații utile despre îngrijire și întreținere

1. Vița de vie - cum și unde se plantează pentru a obține rezultate optime

Fotografie de David pe Pexels.com 

Vița de vie, denumită științific Vitis vinifera, face parte din familia de plante Vitaceae și își are originile în Europa Centrală și în Sud-vestul Asiei, fiind cultivată pentru prima dată în: Germania, Spania, Maroc și Iran. Aceasta crește sub formă de liană, care atinge o lungime de 35 de metri și are fructe numite bace, care se se dezvoltă în ciorchini de struguri. Culorile acestora variază în funcție de soi, de la alb, alb gălbui, auriu, roze până la purpuriu violaceu. În cât timp crește vița de vie depinde foarte mult de soi, condiții de mediu, zona geografică și îngrijire.  

Plantarea viței de vie

Plantarea viței de vie trebuie să se facă într-un loc bine iluminat, cu expunere la soare de minimum șase ore pe zi. Există două categorii de viță de vie pe care le poți planta:

  • vițe roditoare, din care se produc struguri (soiuri nobile, soiuri de masă, soiuri originare din America și soiuri hibridizate sau încrucișatre genetic).
  • vițe portaltoi, din care se produc coarde (butași) pentru obținerea unor noi soiuri mai productive.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com 

La ce distanță se plantează vița de vie?

Mai întâi trebuie să știi că se sapă o groapă suficient de mare pentru plantarea butașului de viță de vie, aceasta având nevoie să crească și să se dezvolte destul de mult. Astfel, o groapă de 1 mp și cu adâncimea de 50 cm este suficient de mare pentru a obține rezultate optime. Când plantezi vița de vie pe pergole, vei lăsa o distanță de aproximativ 3 metri între plante. Dacă vrei să folosești araci sau spalieri pentru vița de vie este important să lași o distanță de circa 1,5 metri între plante. De asemenea, dacă o plantezi lângă casă și vrei să realizezi o boltă cu sârmă pentru viță de vie vei lăsa o distanță de 1,5 metri între coarde. Pe site-ul nostru găsești o mulțime de accesorii pentru viță de vie, care mai de care mai practice și utile. 

Greșeli de evitat atunci când plantezi vița de vie:

  • nu săpa groapa prea mică, pentru a nu risca uscarea viței de vie; aceasta are nevoie să absoarbă din sol apă și săruri minerale pentru a crește și a se dezvolta cu randament maxim;
  • nu adăuga în groapa de plantare gunoi de grajd sau compost nedescompus, pentru a evita arderea rădăcinilor și uscarea întregii plante;
  • nu planta un butaș mai subțire decât degetul arătător și cu răni pe scoarță sau cu rădăcini rupte și deshidratate, pentru a evita uscarea plantei;
  • nu planta butașul mocirlit, ci cu rădăcinile hidratate în apă timp de 24 de ore și răsfirate, pentru a obține rezultate optime.

Când se pune îngrășământ la vița de vie? 

  • Înainte de plantare, atunci când se pregătește terenul. Astfel, după eliminarea buruienilor sau resturilor vegetale, în toamna precedentă plantării se îmbogățește solul cu compost sau gunoi de grajd foarte bine descompus. Trebuie să știi că solul preferat al viței de vie trebuie să fie bine drenat și să aibă un pH între 6 și 7. Astfel, aceste îngrășăminte naturale intră în sol odată cu topirea zăpezii și se poate planta vița de vie în primăvară, după ce trece înghețul.
  • În groapa de plantare - îngrășământ natural, suficient descompus pentru a obține un pH neutru.
  • La nevoie sau după prășit, în perioada sapei, se utilizează îngrășăminte naturale descompuse sau cu NPK (azot, fosfor, potasiu), în funcție de gradul de aciditate al solului.
  • Toamna, la o oarecare distanță de butași, se pot folosi îngrășămintele naturale bine descompuse.

Cum se taie vița de vie?

Mai întâi, trebuie să știi de ce se taie vița de vie. Cu alte cuvinte, tăierile au rolul de a corela creșterea viței de vie cu fructificarea acesteia, pentru a obține productivitate crescută prin dezvoltarea tulpinii principale. Limitarea creșterii are scopul de a accentua rodirea viței de vie. 

  • În primul an se elimină lăstarii verticali, cu excepția a 2-3 lăstari care se lasă să crească.
  • După primul an (în februarie-martie, după topirea zăpezii) se realizează tăierile de formare, pentru a ajuta la dezvoltarea tulpinii principale. Astfel, se păstrează o înălțime convenabilă (până la 1 metru) și o grosime de circa 1 metru și 3 lăstari laterali care să fie suficient de viguroși.
  • În al doilea an se păstrează 2-3 lăstari laterali, pentru a se putea forma rădăcina și tulpina viței de vie. Noii lăstari de un an se scurtează la 2-3 ochiuri. 
  • În al treilea an se dirijează lăstarii pe orizontală, deoarece începe fructificarea viței de vie. Lăstarii tineri se taie ca și în anii precedenți, la 2-3 ochiuri.
  • În perioada de vegetație se poate tunde de mai multe ori, fără a afecta lăstarii roditori și cu ajustarea permanentă a lăstarilor vegetativi.

Greșeli de evitat la tăierea viței de vie:

  • nu tăia complet lăstarii tineri, pentru a ajuta la formarea unor noi lăstari în următorul an.
  • nu folosi ustensile nepotrivite care pot genera pagube, ci accesorii pentru viticultură profesionale, pentru o bună creștere și dezvoltare a lăstarilor de viță de vie.
  • nu tăia lăstarii laterali dacă nu sunt suficient de viguroși, ci mai așteaptă un an pentru a putea forma tulpina așa cum recomandă specialiștii.

Care sunt vițele roditoare? Iată cele 3 grupe!

  1. Soiuri rezistente, obținute din soiuri americane și alte soiuri hibridizate.
  2. Soiuri nobile sau europene, obținute în exclusivitate din Vitis vinifera.
  3. Soiuri hibrid, direct producătoare, obținute din încrucișările genetice ale soiurilor americane.

România are o lungă tradiție în cultivarea viței de vie, fiind recunoscută pentru calitatea vinurilor produse. Există numeroase soiuri de viță de vie cultivate în țară, fiecare având caracteristici specifice. Cele mai reprezentative din țara noastră sunt:

  • Soiuri roșii (Fetească neagră, Băbească neagră, Roșioară etc.);
  • Soiuri albe (Tămâioasă românească, Fetească albă, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Grasă de Cotnari etc.).

Un exemplu de soi de viță de vie cu struguri roșii este Cardinal, cunoscut pentru adaptabilitatea sa la diverse zone viticole. Strugurii Cardinal au o perioadă de maturare medie până târzie, ceea ce înseamnă că pot fi recoltați mai târziu în sezonul de creștere. Vița de vie Cardinal oferă struguri înainte de începerea școlii, în august, în timp ce alte soiuri de viță de vie de masă, precum Otilia sau Chasselas, oferă struguri din septembrie până în noiembrie. Îngrijirea acestor tipuri este relativ ușoară, ele fiind destul de rezistente la bolile comune ale viței de vie. 

 

2. Când se plantează vița de vie - informații utile despre îngrijire și întreținere

Fotografie de Freepik pe Freepik.com 

La înființarea unei culturi de viță de vie se au în vedere următoarele aspecte:

  • alegerea unor soiuri care se pretează la zona respectivă;
  • pregătirea terenului în vederea plantării;
  • realizarea gropilor de plantare pentru butași;
  • pregătirea butașilor pentru plantare;
  • plantarea propriu-zisă a butașilor.

Când se plantează coardele de viță de vie?

  • Plantarea de toamnă presupune aclimatizarea cu mediul înconjurător, înainte de venirea înghețului, în lunile octombrie-noiembrie. Astfel, se mușuroiește pământul în jurul butașului de viță de vie pentru a-l proteja de îngheț.
  • Plantarea de primăvară presupune o temperatură optimă de minimum 10-12 grade în sol, când înghețurile târzii nu mai reprezintă o problemă. Un pământ reavăn, însă suficient de uscat încât să nu se prindă de cazma este ideal pentru a planta vița de vie fără probleme.

Când se tunde vița de vie primăvara?

În februarie, după topirea zăpezii sau în martie, este ideal să tunzi vița de vie, înainte de a porni în vegetație. Dacă o tai dupa ce pornește în vegetație, vița de vie „plânge” sau pierde multă apă și acest lucru este de evitat.

Atunci când se plantează butași de viță de vie primăvara, aceștia se lasă până în anul următor, pentru a se dezvolta lăstari roditori și lăstari vegetativi.

Atunci când se plantează vița de vie toamna și lăstarii verticali apar în primăvară, aceștia se scurtează pentru a genera îngroșarea tulpinii și dezvoltarea rădăcinii.

Fotografie de Juan Pablo Serrano Arenas pe Pexels.com 

Dacă vrei să ajuți vița de vie să crească și să se dezvolte în mod eficient este necesar să o altoiești. În funcție de altoiul și portaltoiul folosit, se alege perioada de altoire cea mai potrivită. 

Când se altoiește vița de vie? 

Cele mai eficiente lucrări de altoire ale viței de vie se realizează primăvara. Astfel, poți face altoirea prin intermediul a două metode simple și ușoare:

  • tulpina subterană se altoiește în despicătură;
  • tulpina aeriană se altoiește în despicătură.

Dacă respecți recomandările specialiștilor cu privire la folosirea unor ustensile corespunzătoare și adopți metoda potrivită, cu puțină pricepere poți realiza altoirea și poți obține soiuri noi, mult mai productive.

Cu ce se altoiește vița de vie?

Butucii mai tineri de 3 ani se pot folosi cu succes la altoire, atunci când temperatura de afară este moderată, fără umiditate sau vânt. Lăstarii portaltoi trebuie să fie pregătiți cu o zi înainte și lăsați la circa 50 de centimetri înălțime, pentru a veni cu altoiul și a-l aplica în conformitate cu tehnica bine cunoscută.

Fotografie de Lukas pe Pexels.com

Ce greșeli să eviți după altoirea viței de vie?

  • Nu realiza o udare excesivă sau insuficientă;
  • Nu lăsa solul să prindă crustă sau să fie neafânat;
  • Nu neglija protecția împotriva bolilor și dăunătorilor; 
  • Nu lăsa lăstarii să crească prea lungi, precum lianele.

Atunci când se taie vița de vie, lăstarii laterali se leagă pe sârmă și se dirijează pentru a rodi cât mai bine. Lăstarii verticali pot rămâne nelegați, dacă aceștia nu umbresc prea mult planta. Ciorchinii de struguri vor crește și se vor dezvolta în funcție de vreme și de îngrijirea pe care o acorzi viței de vie.

Este binecunoscut faptul că în ultima perioadă apar noi boli și dăunători ale plantelor, care pot afecta și vița de vie. Mai mult, ploile acide și mana afectează tot mai frecvent aceste culturi, mai ales dacă nu sunt aplicate tratamentele în mod eficient și la timp. Stropirile se realizează în diferite faze de vegetație ale viței de vie, putând ajunge până la 7 aplicări.

Cu ce se stropește vița de vie?

Există substanțe dezinfectante pentru sol și viță de vie care se aplică preventiv, precum piatra vânătă sau zeama bordeleză. În plus, pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor, specialiștii recomandă antifungice și insecticide specifice, dozate corespunzător instrucțiunilor. Primăvara și vara se realizează cele mai multe stropiri ale viței de vie.

Un tratament complet presupune folosirea următoarelor substanțe:

  • insecto-acaricide;
  • fungicide sistemice;
  • fungicide de contact;
  • biostimulatori de creștere.

Multe persoane se întreabă de ce se îngălbenesc frunzele la vița de vie. Printre cele mai frecvente boli care pot cauza acest fenomen se numără mana viței de vie, făinarea, micozele, pătarea neagră sau pătarea roșie a viței de vie. Dintre dăunători se cunosc păianjenul roșu al viței de vie care atacă frunzele, molia verde și molia brună a strugurilor care atacă boabele, acarianul galicol și acarianul fitofag. 

Când se poate muta vița de vie? 

Vița de vie se poate muta atât toamna, cât și primăvara, cu respectarea condițiilor optime de plantare.

Când se stropește vița de vie cu piatră vânătă?

Piatra vânătă sau sulfatul de cupru se utilizează datorită eficienței crescute împotriva bolilor viței de vie. Fie că pregătești soluția de sulfat de cupru, fie că folosești zeamă bordeleză (sulfat de cupru și var stins cu apă), este necesar să respecți un anumit calendar de stropiri, conform recomandărilor specialiștilor în viticultură. Astfel, cele mai practicate stropiri sunt:

  • în perioada de repaus vegetativ (toamna și iarna), pentru dezinfecție cu soluție de piatră vânătă;
  • în perioada de vegetație, după ce cresc primii lăstari (aprilie-mai), pentru a preveni arderea acestora, cu zeamă bordeleză.

Greșeli de evitat:

  • stropirea lăstarilor tineri poate arde frunzele acestora;
  • stropirea după luna mai diminuează aroma strugurilor, mai ales la Tămâioasa românească.

Unde se cultivă vița de vie?

Când plantezi viță de vie este important să știi că butașul are nevoie de umbră, însă frunzele necesită foarte mult soare. Solul ales este unul nisipos, pentru a permite rădăcinilor să crească și să se dezvolte în pământ. Cu alte cuvinte, terenul pe care se cultivă vița de vie trebuie să fie însorit, cu expunere estică sau sud-estică, protejat de vânt. 

După cât timp rodește vița de vie? 

Dacă este plantată corespunzător, îngrijită și întreținută corect, vița de vie înflorește după 3 ani de la plantare. Studiile confirmă că utilizarea rațională a fungicidelor și insecticidelor este în strânsă legătură cu productivitatea viței de vie.

Când înflorește vița de vie?

În general, înflorește în primăvară, dar data exactă poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv temperatura medie, altitudinea, latitudinea și vremea specifică a anului.

Acum că știi ce sol preferă vița de vie și când se plantează vița de vie primăvara, poți pregăti terenul încă din anul precedent pentru înființarea culturii sau transplantarea acesteia. 

Iată în continuare câteva sfaturi utile despre cum se pune sau se prinde vița de vie, cum se curăță și cum se altoiește:  

  • Când se tunde vița de vie se ține cont de faptul că această operațiune ajută la dezvoltarea tulpinii și rădăcinilor, în vederea creșterii productivității. 
  • De asemenea, atunci când se curăță vița de vie, frunzele uscate sau îngălbenite se elimină pentru a preveni transmiterea unor boli și dăunători sau formarea altora noi.
  • Când se pune viță de vie este important să alegi soiurile potrivite zonei respective, conform recomandărilor specialiștilor. 
  • Când se rup lăstarii la vița de vie este important să îi păstrezi pe cei de rod, care vor fructifica peste un an sau doi.
  • Cu ce se stropește vița de vie după tăiere? Soluția de piatră vânătă este cea mai potrivită, însă și zeama bordeleză te ajută să combați bolile și dăunătorii.
  • Atunci când se curăță vița de vie primăvara este important să ții cont care sunt lăstarii de rod și care sunt cei de vegetație, pentru o bună gestionare a fructificării și, implicit, a obținerii unei producții mari de vin.

Fotografie de Julia M Cameron pe Pexels.com

Dacă ai deja o cultură de vița de vie, știi foarte bine că îngrijirea acesteia trebuie făcută cu multă atenție, respectându-se toate recomandările. Atât soiurile de viță de vie sălbatică, cât și cele de masă sau nobile presupun suficientă grijă pentru a obține rezultate optime. 

Prin urmare, dacă vrei să înființezi o cultură de viță de vie sau ești cultivator de mult timp și vrei să o întreții corespunzător, ține cont de recomandările referitoare la cum se tunde vița de vie, la cât timp se udă, cum se plantează sau se mută, cu ce se stropește vița de vie primăvara și alte informații utile despre lucrările de îngrijire, pentru a te bucura de randament maxim. 

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Prod. Favorit Compara Spalier intermediar 113 din otel zincat dx51 h-2500mm 21,88 Lei / buc Adauga in cos
Prod. Favorit Compara Spalier metalic de capat cu grosime 2 mm pentru vita de vie metalwork 138mm h 2600mm 45,12 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar 113 mm vita de vie Metalwork 113 mm h 2400 mm  Spalier metalic intermediar 113 mm vita de vie Metalwork 113 mm h 2400 mm Spalier metalic intermediar 113 mm vita de vie metalwork 113 mm h 2400 mm 20,98 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar cu grosime 1.5mm pentru vita de vie Metalwork 138mm h 2400mm  Spalier metalic intermediar cu grosime 1.5mm pentru vita de vie Metalwork 138mm h 2400mm Spalier metalic intermediar cu grosime 1.5mm pentru vita de vie metalwork 138mm h 2400mm 32,30 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2400 mm  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2400 mm Spalier metalic intermediar 125 mm vita de vie metalwork h 2400 mm 32,82 Lei / buc Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2700 mm  Spalier metalic intermediar  125 mm vita de vie Metalwork h 2700 mm Spalier metalic intermediar 125 mm vita de vie metalwork h 2700 mm 20,14 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic de capat cu grosime 2 mm pentru vita de vie Metalwork 138mm h 3000mm  Spalier metalic de capat cu grosime 2 mm pentru vita de vie Metalwork 138mm h 3000mm Spalier metalic de capat cu grosime 2 mm pentru vita de vie metalwork 138mm h 3000mm 62,34 Lei / buc Adauga in cosLa comanda
Prod. Favorit Compara  Spalier metalic intermediar vita de vie Devin h 2500 mm  Spalier metalic intermediar vita de vie Devin h 2500 mm Spalier metalic intermediar vita de vie devin h 2500 mm 47,90 Lei / buc Indisponibil
Prod. Favorit Compara  Sarma vita de vie Galvatec 2mm  Sarma vita de vie Galvatec 2mm Sarma vita de vie galvatec 2mm379,00 Lei | -14% 326,67 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Sarma vita de vie Galvatec 1.8mm  Sarma vita de vie Galvatec 1.8mm Sarma vita de vie galvatec 1.8mm379,00 Lei | -14% 326,67 Lei / rola Adauga in cos
Prod. Favorit Compara  Intinzator sarma la vita de vie Gripple Small  Intinzator sarma la vita de vie Gripple Small Intinzator sarma la vita de vie gripple small 6,15 Lei / buc Adauga in cosLa comanda

    Articole Similare

    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
    Citeste articolul
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
    Citeste articolul
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Cunosti semnificatia culorilor?
    Citeste articolul
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    VORTICE – linia de aparate pentru igiena
    Citeste articolul
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
    Citeste articolul
    Know-How Center Idei. Sfaturi. Recomandari utile.
      Acceseaza produsele in functie de producator