eMenatwork foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator eMenatwork este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
luni - vineri orele 9-17 Contact

Iluminatul bucatariei: Sfaturi, idei si produse recomandate


Sursa foto: https://unsplash.com/photos/TRCJ-87Yoh0

 

Bucataria este sau ar trebui sa fie unul dintre cele mai primitoare spatii ale casei. Pentru a se ajunge, insa, la acest statut este nevoie de un cumul de factori. Iluminatul este unul dintre acestia, asa ca despre importanta sa discutam in materialul urmator.

Importanta iluminatului in bucatarie

Oricat de bine ar fi proiectat spatiul, bucataria nu se va putea bucura de lumina naturala pe intreg parcursul zilei. In acelasi timp, bucataria are nevoie de lumina, pentru ca procesele de preparare a hranei sau cele de servire a mesei necesita acest lucru.

 

Daca in celelalte incaperi este usor de implementat un sistem de iluminare corect, cu accent pus pe zonele speciale ale camerelor, in bucatarie nu e chiar asa. Aici poate fi un pic mai complicat sa alegi corpurile de iluminat potrivite, pe care sa le dispui exact acolo unde trebuie. 

Idei pentru iluminatul bucatariei

Iluminatul artificial este deosebit de important in bucatarie. De aceea, corpurile principale de iluminat, dar si cele secundare ar trebui alese in functie de dispunerea mobilierului si de amenajarea zonelor de lucru.

Iluminatul bucatariei se poate face folosind aplice si lustre, dar si spoturi sau benzi speciale pentru iluminare. Acestea pot ajuta mai ales in zonele in care este nevoie de un plus de lumina, cum ar fi blatul de bucatarie sau zona chiuvetei. 

Iluminarea bucatariei in functie de stilul acesteia

Specialistii in amenajari interioare atrag atentia ca toate elementele camerelor trebuie „sa lucreze impreuna“ pentru a obtine aspectul dorit. Astfel, chiar si la nivelul iluminatului bucatariei, este necesara alegerea corecta a corpurilor de iluminat, luand in calcul stilul incaperii. Iata ce poti alege, functie de stilul bucatariei tale:

Bucatarie in stil rustic

O bucatarie in stil rustic implica, de obicei, folosirea materialelor calde, precum lemnul. Pentru a completa aspectul bucatariei este nevoie de implementarea unor sisteme de iluminat bazate pe lumina calda. 

 

Corpurile de iluminat trebuie sa aiba forme rotunjite, estetice, familiare. Nu e de mirare, asadar, ca aplicele pentru tavan se vor potrivi foarte bine in acest context. La fel de bune sunt si spoturile incluse in mobilierul suspendat si care au rolul de a ilumina zona de lucru.

Bucataria in stil industrial

Unul dintre cele mai speciale stiluri de amenajare este si cel industrial. In acest caz, caldura unui camin elegant se impleteste delicat cu imaginea usor nefinisata a spatiilor industriale.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/s95oB2n9jng

 

Pentru amenajarea bucatariilor de acest tip exista solutii speciale de iluminare. Printre acestea plafonierele industriale sau lustrele speciale cu elemente LED, dispuse sub forma unor becuri aparent fara un finisaj efectiv. De asemenea, unele tipuri de spoturi pot fi utilizate pentru scoaterea in evidenta a peretilor accent si a elementelor decorative. 

Bucataria in stil clasic

Bucatariile amenajate in stil clasic vor avea nevoie de corpuri de mobilier foarte elegante, cu forme feminine, fluide, perfecte pentru a pune in valoare frumusetea unor astfel de spatii. In acelasi timp va fi nevoie si de corpuri de iluminat potrivite, care sa contribuie la stralucirea specifica stilului clasic.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Bucataria in stil modern

Modernismul aduce in discutie elemente de iluminat speciale, unice prin design si caracteristici. O plafoniera Art Gold, spre exemplu, dar si spoturile si lustrele pot pune in evidenta spatiul bucatariei, mai ales daca optezi si pentru o intensitate potrivita a luminii.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/G7sE2S4Lab4

 

Idei moderne de iluminare a bucatariei

Fata de anii trecuti, cand un simplu bec incandescent era considerat suficient pentru a ilumina bucataria, in prezent exista o multitudine de variante care te pot ajuta sa ai lumina potrivita.

Plafoniere

Potrivite pentru iluminatul principal, plafonierele au o gama ampla de modele si marimi. Acestea se potrivesc oricarui spatiu si pot functiona si cu lumina rece si cu lumina calda.

Lustre

Unele bucatarii pot fi puse in evidenta cu ajutorul unor lustre bine alese. Acestea se potrivesc mai ales in contextul bucatariilor moderne, forma si aspectul lor reusind sa sublinieze unicitatea ideilor de amenajare.

Corpuri suspendate tubulare

Daca bucataria este amenajata intr-un stil modern, atunci corpurile tubulare vor fi cea mai buna alegere. Aceste corpuri suspendate cu aspect metalic vor scoate in evidenta frumusetea bucatariei si vor oferi caracteristici superioare de iluminare la nivelul spatiului. 

Benzi de iluminare

Benzile de iluminare sunt utilizate pentru a crea diferite jocuri de lumina care evidentiaza anumite zone ale bucatariei. Acestea pot fi dispuse sub zona corpurilor de baza ale bucatariei sau chiar la nivelul corpurilor superioare, la partea inferioara a acestora. In acelasi timp, daca bucataria este amenajata cu scafe, acestea pot fi evidentiate cu ajutorul benzilor luminoase.

Sfaturi cu privire la iluminarea bucatariilor

Bucatariile au intotdeauna nevoie de un iluminat potrivit, care sa asigure vizibilitatea in zonele de lucru. In acelasi timp, lumina va avea rolul de a pune in valoare anumite tipuri de amenajari, cum ar fi elementele de piatra naturala de culoare inchisa (marmura neagra, granit negru etc.)

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/JDvQvdqITzs

 

Atunci cand pui la punct iluminatul bucatariei ia in calcul suprafata, dar si alte elemente constructive precum: inaltimea camerei si a corpurilor de mobilier dar si dispunerea zonelor de lucru precum blaturile sau insulele.

Optează pentru lumina calda, in locul luminii reci, pentru a crea un spatiu cat mai primitor. Vei avea nevoie de mai multe surse de lumina pentru amenajarea camerei, astfel incat dispunerea acestora sa acopere intreaga suprafata. 

 

Bucataria are nevoie de lumina pentru a pune in evidenta frumusetea camerei, a preparatelor si a decoratiunilor. Alege, asadar, cele mai speciale corpuri si cu ajutorul unui specialist in amenajari interioare realizeaza in mod corect iluminarea bucatariei tale. 

Articole Similare

Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Folia pentru mulcire - secretul plantelor fara buruieni
Citeste articolul
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
7 Aplicatii unde poti utiliza sistemul de incalzire in pardoseala
Citeste articolul
Cunosti semnificatia culorilor?
Cunosti semnificatia culorilor?
Citeste articolul
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
VORTICE – linia de aparate pentru igiena
Citeste articolul
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Procese tehnologice speciale utilizate in fabricarea gardurilor
Citeste articolul

Acceseaza produsele in functie de producator

Know-How Center

Idei. Sfaturi. Recomandari utile.